Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 06 08

Pasieniečių tarnybinių šunų čempionato nugalėtojas – belgų aviganis Grikis

Pasieniečių tarnybinių šunų pasaulyje suspindo nauja žvaigždė – Varėnos rinktinėje tarnaujantis kinologo Sigito Sužiedėlio belgų aviganis Grikis.
Keturkojis pareigūnas Grikis
Keturkojis pareigūnas Grikis / VSAT nuotr.

2,5 metų keturkojis jau yra vadinamas fenomenaliu – tą jis įrodė lengvai pralenkęs daugybę kitų geriausių Lietuvos bei dar 5 užsienio valstybių keturkojų ir tapęs XIX Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) tarnybinių šunų meistriškumo čempionato nugalėtoju.

Geriausio pasieniečių šuns vardas paskelbtas ketvirtadienį, Druskininkuose ir jų apylinkėse pasibaigus tris dienas trukusiam čempionatui. Svarbiausiame VSAT kinologijos metų renginyje varžėsi nugalėtojais atrankos varžybose savo padaliniuose pripažinti Lietuvos pasieniečių šunys iš Ignalinos, Vilniaus, Varėnos, Pagėgių, Pakrančių apsaugos rinktinių bei VSAT Užsieniečių registracijos centro.

Svečių teisėmis čempionate dalyvavo ir Suomijos, Estijos, Latvijos, Lenkijos bei Baltarusijos sienų apsaugos tarnybų pareigūnai su savo geriausiais šunimis bei kolegos iš Lietuvos policijos, Viešojo saugumo tarnybos ir UAB „Gelsauga“.

Keturkojai sugebėjimus demonstravo vietovės apieškos, žmogaus paieškos, pėdsekystės ir šuns elgsenos rungtyse. Kiekvieną komandą sudarė po du kinologus su dviem šunimis.

Čempionate būta naujovių – pavyzdžiui, pėdsekystės rungtyje kiekvienas kinologas gavo GPS įrenginį ir savarankiškai vietovėje turėjo surasti jam skirtą sektorių. Čia šuo ieškojo pėdsakų, o čempionato teisėjai savo įrangoje stebėjo, kokiu maršrutu juda keturkojis ir ar jis atitinka palikusiojo pėdsakus.

Labai sudėtinga buvo žmogaus paieškos rungtis, nes tuo metu tvyrojo karštas be menkiausio vėjelio oras. Šioje užduotyje šunims teko ieškoti figūrantų, kurie buvo užkasti žemėje.

Ieškant daikto keturkojams nežinomoje vietoje buvo duodama komanda rasti SIM kortelę. Nors tai, atrodytų, sudėtinga užduotis, tačiau beveik visi čempionate dalyvavę šunys su ja susidorojo.

Asmeninėje įskaitoje lygių nebuvo Grikiui, su savo šeimininku tarnaujančiam sieną su Baltarusija saugančios VSAT Varėnos rinktinės Specialiosios paskirties užkardoje. Nugalėtojai surinko 240 taškų.

VSAT nuotr./Keturkojis pareigūnas Grikis
VSAT nuotr./Keturkojis pareigūnas Grikis

Ši pergalė yra dėsninga – būdamas vos metų ir dviejų mėnesių Grikis gavo pačią aukščiausią tarnybiniams pasieniečių šunims suteikiamą kvalifikacinę kategoriją. Tai labai retas atvejis. Turėdamas vos pusantrų metų šis belgų aviganis prieš metus vykusiame analogiškame tarptautiniame VSAT tarnybinių šunų meistriškumo čempionate jau buvo trečias. Mažiau nei prieš mėnesį Grikis kartu su Ignalinos rinktinės kinologo Algirdo Zinkevičiaus vokiečių aviganiu Brio Brentu nugalėjo tarptautiniame tarnybinių šunų meistriškumo čempionate Latvijoje.

Antras šiemetiniame VSAT tarnybinių šunų meistriškumo čempionate buvo Estijos pasieniečiams atstovavęs kinologo Taavi Idavain vokiečių aviganis Jape. Jis po keturių rungčių surinko 180 taškų. Trečia vieta atiteko VSAT Pakrančių apsaugos rinktinėje tarnaujančiai kinologo Algirdo Vadišiaus vokiečių aviganei Elkai – 170 taškų.

Komandinėje įskaitoje lygių nebuvo Varėnos rinktinės pasieniečiams S. Sužiedėliui su Grikiu ir Donatui Sadauskui su belgų aviganiu Itu. Ši komanda surinko 386 taškus.

Antri su 313 taškų buvo VSAT Ignalinos rinktinės atstovai A. Zinkevičius su Brio Brentu ir Vladimiras Žeimo su vokiečių avigane Dora.

Ant trečio nugalėtojų pakylos laiptelio kopė VSAT Pakrančių apsaugos rinktinės komanda – A. Vadišius su Elka ir Andrius Mačanskis su vokiečių aviganiu Astoru.

Iš svečių komandų geriausiai pasirodė Lietuvos policijos atstovai, užėmę 4 vietą. Vienas iš dviejų jos narių – šiemet iš VSAT Pakrančių apsaugos rinktinės į policiją perėjęs kinologas Sigitas Savickis su belgų aviganiu Hardu. Šis šuo visus tarnybiniam keturkojui reikalingus gebėjimus įgavo iki šių metų tarnaudamas sienos apsaugoje.

Penkti komandinėje įskaitoje buvo Baltarusijos, šešti – Suomijos pasieniečiai su šunimis. Pastarosios komandos rezultatas kiek netikėtas, nes Suomijos kinologijos veikla laikoma pavyzdine tiek Baltijos jūros regione, tiek visoje Europoje.

Prizininkai asmeninėje įskaitoje buvo apdovanoti taurėmis, medaliais, diplomais ir prizais. Prizines vietas užėmusios komandos pagerbtos taurėmis, diplomais ir suvenyrais.

Čempionato nugalėtojas Grikis su S. Sužiedėliu taip pat įgijo teisę atstovauti VSAT prestižiškiausiose tarptautinėse pasienio kinologų varžybose.

S. Sužiedėlis kolegų yra apibūdinamas kaip žmogus, kurio gyvenime kinologija yra svarbiausia. Dresuodamas Grikį jis ne tik tam skiria beveik visą savo laisvalaikį, bet ir pasitelkia šeimos narius įvairiose vietovėse palikti pėdas Grikio treniruotėms.

Kalbėdamas apie pastarąją ir kitas Grikio pergales kinologas pabrėžia, kad tai lėmęs puikus šuns darbas varžybose belgų aviganiui yra lyg žaidimas. Tarnaudamas Specialiosios paskirties užkardoje Grikis kasdien vykdo tas užduotis, kurios buvo ir čempionate – ieško pėdsakų ir žmonių, tikrina vietovę ir pan.

VSAT nuotr./Čempionato uždarymas
VSAT nuotr./Čempionato uždarymas

Tai, kad keturkojis būdamas palyginti jauno amžiaus skina reikšmingas pergales, S. Sužiedėlio nestebina – esą tai pati šuns brandos laiko pradžia, o Grikio laukia puiki karjera.

Kaip belgų aviganiui pavyksta taip lengvai ir profesionaliai atlikti visas užduotis? Taip yra todėl, kad jis turi visus tarnybai sienos apsaugoje reikalingus bruožus ir gabumus. „Labiausiai už viską Grikis mėgsta būti paskatintas ir to ypač laukia, – sako S. Sužiedėlis. – O didžiausias paskatinimas jam yra žaidimas su kamuoliuku“.

Kinologas savo šunį netgi vadina provokatoriumi: „Kai jį vedžioju, Grikis trokšta žaidimo ir tiesiog provokuoja mane tarsi sakydamas – ei, trauk kamuoliuką, žaisk su manimi. Jis žino, kad įvykdęs komandas surasti pėdsakus, aptikti daiktus ir kitas bus paskatintas, pagirtas ir, svarbiausia, gaus pažaisti“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius