Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 03 13

Pasienyje policija stabdo iš Latvijos į Lietuvą atvykstančius keleivinius autobusus, traukiniai iš Baltarusijos – netikrinami

Dėl koronaviruso grėsmės Lietuva priėmė sprendimą stiprinti sanitarinę kontrolę prie Europos Sąjungos vidinių sienų, tad nuo ketvirtadienio vakaro čia vykdomos specialios priemonės. Didžiausias dėmesys skiriamas keleiviniu transportu į šalį atvykstantiems asmenims. Tuo metu atvykstančiųjų traukiniais iš Baltarusijos vis dar niekas netikrina.
Lietuvos–Latvijos pasienyje
Lietuvos–Latvijos pasienyje / Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr.

Nors ketvirtadienį Latvijos pasienyje kartu su policijos pareigūnais dirbo ir Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnai, kurie stabdė tiek krovininį, tiek keleivinį transportą, penktadienį ryte kontrolę vykdė tik vienas policijos ekipažas.

Pareigūnai šįkart visą dėmesį skyrė keleiviniam transportui – mikroautobusams ir autobusams. Tačiau itin didelio keleivinio transporto srauto nebuvo – per valandą į Lietuvą įvažiuodavo vos vienas kitas autobusas.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Lietuvos–Latvijos pasienyje
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Lietuvos–Latvijos pasienyje

„Pagal Šengeno reikalavimus, VSAT pareigūnai sisteminio patikrinimo nevykdo prie vidinių sienų, tačiau mes dar labiau stiprinsime kontrolę ir tikimės pačių žmonių sąmoningumo ir geranoriško bendradarbiavimo, nes kalbama apie jų sveikatą“, – VRM paskelbtame pranešime teigė Valstybės sienos apsaugos tarnybos vadas Rustamas Liubajevas.

Dauguma penktadienį ryte Lietuvos ir Latvijos pasienyje sustabdytų tarptautiniais reisais važiavusių autobusų nepasižymėjo dideliu keleivių skaičiumi. Kai kur jų buvo kelios dešimtys, kituose – vos keli žmonės.

Į sustabdytą autobusą įžengę pareigūnai domėjosi keleivių savijauta, teiravosi, iš kur šie keliauja. Pagal numatytą tvarką keleivio korteles pareigūnai siūlo pildyti asmenims, kurie identifikuojami kaip vykstantys ar 14 dienų laikotarpyje lankęsi viruso paveiktuose regionuose.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Lietuvos–Latvijos pasienyje
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Lietuvos–Latvijos pasienyje

Atmosfera Lietuvos ir Latvijos pasienio ruože kol kas visiškai rami. Tiesa, kai kurie keleiviai nustebo, kai į sustabdytą autobusą įlipo policijos pareigūnai ir ėmė domėtis jų sveikatos būkle. Vieniems tai sukėlė šypseną, kiti šį momentą suskubo įamžinti mobiliuoju telefonu.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Lietuvos–Latvijos pasienyje
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Lietuvos–Latvijos pasienyje

VRM tvirtina, kad visų šių veiksmų imamasi siekiant sustabdyti koronaviruso plitimą.

Saugumo spraga – traukiniai iš Baltarusijos

Jeigu vienur apsauga sustiprinta, kitur ji dar nė neprasidėjusi. „Lietuvos geležinkeliai“ teigia, kad į Lietuvą iš Baltarusijos atvykę asmenys dar nėra tikrinami dėl koronaviruso. Pasak bendrovės, laukiama Nacionalinio visuomenės sveikatos centro bei Valstybės sienos apsaugos tarnybos sprendimų.

„Suprasdami situacijos jautrumą, kreipėmės į Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą ir Valstybės sienos apsaugos tarnybą dėl bendradarbiavimo tikrinant į šalį traukiniais atvykstančių keleivių sveikatos būklę, registruojant duomenis apie juos. Šiuo metu laukiame atsakingų institucijų sprendimo“, – teigė Komunikacijos departamento atstovė Rūta Atroškaitė.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Keleivinio traukinio akimirka
Arno Strumilos / 15min nuotr./Keleivinio traukinio akimirka

Kita vertus, jos teigimu, Vilniuje ir kitur esančios geležinkelio stotys yra nuolat valomos dezinfekcinėmis priemonėmis.

„Traukiniai dezinfekcinėmis priemonėmis, kurios naikina virusą, valomi bent kartą per dieną, kursuojantys į oro uostą ar pasienio ruožuose – bent du kartus, ypatingą dėmesį skiriant porankiams, sėdynių atlošams ir tualetams. Taip pat vykdomas papildomas traukinių vėdinimas, ilgesniam laikui paliekant atviras traukinio duris pradinėse bei galinėse maršrutų stotyse“, – teigė ji.

Penktadienio duomenimis, Baltarusijoje yra užfiksuota 12 susirgimų. Šiuo metu Lietuvoje patvirtinti 6 koronaviruso atvejai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius