Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 06 01

Pasienyje varžosi pareigūnų tarnybiniai šunys

Netoli Dieveniškių miestelio prasidėjo ir tris dienas vyks XVIII Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) tarnybinių šunų meistriškumo čempionatas. Geriausias keturkojis paaiškės jau ketvirtadienį.

Vyksta 18-tą kartą

Svarbiausiame metų VSAT kinologijos renginyje varžosi Lietuvos pasieniečių šunys iš Ignalinos, Vilniaus, Varėnos, Pagėgių, Pakrančių apsaugos rinktinių bei VSAT Užsieniečių registracijos centro. Tai geriausi iš geriausių VSAT tarnaujančių keturkojų, kurie buvo pripažinti nugalėtojais atrankos varžybose savo padaliniuose.

Svečių teisėmis čempionate dalyvauja Viešojo saugumo tarnybos kinologai ir jų dresuojami keturkojai.

Kiekvieną komandą sudaro du kinologai su dviem šunimis. Kovojama individualioje ir komandinėje įskaitose.

Ieškojo miške pasislėpusio „sienos pažeidėjo“

Antradienį po čempionato atidarymo šunys varžėsi žmogaus paieškos rungtyje. Jie turėjo surasti miškingoje vietovėje pasislėpusius žmones ir pasieniečiui kinologui apie juos pranešti lojimu.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./VSAT tarnybinių šunų meistriškumo čempionatas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./VSAT tarnybinių šunų meistriškumo čempionatas

Plotas, kuriame slėpėsi tariami sienos pažeidėjai, buvo maždaug futbolo aikštės dydžio. Jame kinologams ir keturkojams nematant įsitaisė keletas kariškių.

Aptikti gerai pasislėpusius karius pavyko toli gražu ne visiems keturkojams. Tačiau šioje užduotyje sąlygos buvo labai pasunkintos. Įprastai sienos pažeidėjai neturi nei laiko, nei galimybių įsitaisyti ir būna greitai sučiumpami.

Geriausias pasienio keturkojis sargas paaiškės ketvirtadienį

Trečiadienį tarnybiniai keturkojai demonstravo savo sugebėjimus pėdsekystės ir vietovės apieškos rungtyse.

Ketvirtadienį ryte šuns elgsenos rungtis bus organizuojama Šalčininkų rajono Dieveniškių kaime esančiame Dieveniškių technologijos ir verslo mokyklos stadione (Geranionių g. 38). Ten pat 12.30 val. pasieniečiai visuomenei surengs savo veiklos pristatymą, o VSAT kinologai su šunimis pademonstruos parodomąją programą.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./VSAT tarnybinių šunų meistriškumo čempionatas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./VSAT tarnybinių šunų meistriškumo čempionatas

13 val. čia prasidės iškilminga VSAT tarnybinių šunų meistriškumo čempionato nugalėtojų apdovanojimo ceremonija. Jos metu bus paskelbtas geriausias iš geriausių pasieniečių šunų, kuris su savo kinologu įgis teisę atstovauti VSAT svarbiausiose užsienyje vyksiančiose varžybose.

Iš viso Lietuvos valstybės sienos apsaugoje šiuo metu tarnauja daugiau kaip 160 tarnybinių šunų. Jie yra nepamainomi pagalbininkai sulaikant sienos pažeidėjus, kontrabandininkus ir kitus nusikaltėlius, taip pat aptinkant narkotines ir kitas draudžiamas medžiagas. Neretai pasieniečių keturkojų pagalbos prireikia dingus žmonėms ar aiškinantis vagystes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius