-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
03 28 /12:16

Chaosas tęsiasi: į bandomąjį matematikos testą susirinkę dešimtokai sužinojo, kad jis bus po dviejų valandų

Bandomasis matematikos pagrindinio ugdymo pasiekimų patikrinimas (PUPP) praėjo ne taip sklandžiai, kaip norėjosi dešimtokams. Jie socialiniuose tinkluose piktinosi, kad tik atėję į mokyklas sužinojo, jog patikrinimas prasidės ne 9 val., o tik nuo 11 val. Nepatenkinti ir mokytojai, kadangi dėl to nevyko pamokos ir kitose klasėse. Nacionalinė švietimo agentūra (NŠA) atsiprašo – tai buvusi jos klaida.
Julius Kalinskas/BNS nuotr. Egzaminas
Julius Kalinskas/BNS nuotr. Egzaminas

NŠA savo puslapyje kovo 27 dieną paskelbė: „DĖL DEŠIMTOKŲ MATEMATIKOS PUPP BANDOMOJO.

Informuojame, kad II gimnazijos klasės mokiniams bus sudarytos sąlygos atlikti bandomąjį testą tik nuo 11 val. Prie testavimo sistemos mokiniai su atsiųstais prisijungimais galės jungtis ir atlikti testą iki 17 val.

Atsiprašome dėl paskelbtos neteisingos informacijos apie bandomojo matematikos pagrindinio ugdymo pasiekimų patikrinimo pradžią.“

Lukas Balandis / BNS nuotr./Nacionalinė švietimo agentūra
Lukas Balandis / BNS nuotr./Nacionalinė švietimo agentūra

„Buvo neteisingai paskelbtas laikas“

Kaip 15min sakė NŠA Komunikacijos skyriaus vadovė Jurgita Kažukauskaitė-Sarnickienė, kad tai buvo NŠA klaida, dėl kurios agentūra labai atsiprašo: „Tiesiog buvo neteisingai paskelbtas laikas. Labai atsiprašome mokyklų, kad nespėjome laiku perspėti. Mes 9.15 val. visoms mokykloms išsiuntėme žinutę, kad laikas yra atidėtas ir sistema pasitikrinimui startuos tik 11 val. ir ji veiks iki 17 val.

Bandomąjį patikrinimą buvo galimybė daryti bet kuriuo patogiu mokyklai metu, nebūtinai nuo 9 val. Kiek žinome, kai kurios mokyklos rinkosi kitą laiką pradėti. Tai nebuvo taip, kad būtinai 9 val. reikėjo pradėti. Galimybės buvo įvairios.“

Bandomąjį patikrinimą buvo galimybė daryti bet kuriuo patogiu mokyklai metu, nebūtinai nuo 9 val. Kiek žinome, kai kurios mokyklos rinkosi kitą laiką pradėti.

NŠA atstovė sakė, kad bandomojo patikrinimo užduotis atlikti galima ir dabar, jis yra paskelbtas sistemoje. Bet jau trečiadienį iki 16 val. iš maždaug 26 tūkst. dešimtokų patikrinimą jau buvo atlikę 24 tūkst. mokinių.

„Kiek žinome, jokių trikdžių dėl sistemos vėliau nebuvo.

Ketvirtadienį vyksta dvyliktokų matematikos bandomasis pasitikrinimas, kol kas viskas lyg vyksta sklandžiai“, – teigė J.Kažukauskaitė-Sarnickienė.

Daugybė nesklandumų

Pastaruoju metu Nacionalinė švietimo agentūra gauna daug kritikos dėl tarpinių patikrinimų vienuoliktokams.

Šiemet pirmą kartą pradėjus taikyti privalomą vienuoliktokų žinių patikrinimą, kurio vertinimai bus sudėtinė brandos egzaminų rezultatų dalis, viešumoje kilo pasipiktinimas dėl per klampių ir sudėtingų fizikos bei matematikos B lygio užduočių, pedagogai anksčiau skundėsi, kad nespėta pasiruošti pačiam procesui.

Dėl to kritikos sulaukęs švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas buvo pateikęs atsistatydinimo pareiškimą premjerei Ingridai Šimonytei, bet ji jo netenkino.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos (ŠMSM) suburta speciali komisija įvertino, kad fizikos tarpinio patikrinimo užduotis atitinka fizikos bendrojo ugdymo programą, tačiau ji sudėtingesnė nei numato reikalavimai, joje buvo nekorektiškai suformuluotų klausimų, galėjusių suklaidinti mokinius. Atsižvelgiant į komisijos išvadas bus peržiūrėti ir pakoreguoti užduoties vertinimai.

Pasak ministro, svarstoma leisti vienuoliktokams tarpinius patikrinimus perlaikyti dar šiemet.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius