Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 09 20

Pasirašys sutartį su Rusija dėl kapaviečių tvarkymo

Artimiausiu metu gali būti pasirašyta Lietuvos ir Rusijos sutartis dėl kapaviečių tvarkymo, teigia Užsienio reikalų ministerijos (URM) viceministrė Asta Skaisgirytė-Liauškienė.
„Misija Sibiras‘09“ dalyviai Svaras ir Mantas
„Misija Sibiras‘09“ dalyviai Svaras ir Mantas / Keliautojų nuotr.

„Kalbama ne tik apie rusų kapus Lietuvoje, bet ir apie lietuvių tremtinių kapus Rusijoje, pavyzdžiui, Sibire. Parengta sutartis tarp dviejų šalių dėl kapaviečių tvarkymo. Sutartį tikimės pasirašyti artimiausiu metu, galbūt aukšto pareigūno vizito metu. Tuomet ši problema bus išspręsta. Dar sykį kartoju, sutartis yra svarbi dėl lietuvių kapaviečių tvarkymo Rusijoje“, – pirmadienį Vyriausybėje žurnalistams sakė viceministrė.

Kaip jau ne sykį buvo rašyta, derybos dėl kapaviečių tvarkymo vyksta jau keletą metų. Savo ruožtu naujienų agentūra BNS praneša, kad Vyriausybės svarstytame susitarimo dėl karių ir civilių karo bei represijų aukų kapaviečių projekte kalbama apie informacijos apie Rusijos teritorijoje esančių tremtinių ir politinių kalinių kapų bei Lietuvoje esančių sovietinių karių ir Rusijos piliečių kapų kaupimą, šių kapaviečių tvarkymą, lankymo galimybes, palaikų perlaidojimo tvarką.

Rusijoje ir Kazachstane daugiausia palaidoti iš Lietuvos ištremti žmonės arba tų šalių lageriuose kalėję politiniai kaliniai. 1941 metų birželį Lietuvoje pradėtos masinės represijos, kurias vykdė Sovietų Sąjunga. Per 11 trėmimo metų iš Lietuvos ištremta daugiau kaip 130 tūkst. žmonių, koncentracijos stovyklose įkalinta apie 150 tūkst. lietuvių.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius