Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 09 26

Kodėl PSD „smogia“ iš pasalų?

Dirbantis žmogus dėl privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmokų nesuka sau galvos – jas už pilietį sumoka darbdavys ir garantuoja darbuotojui nemokamą sveikatos apsaugą. Vis dėlto, pasibaigus darbo santykiams, gyventojai neretai pamiršta, kad nuo šiol sveikatos draudimo įmokas turės mokėti patys. Taip, nepasidomėjus ar pamiršus, dažnai gal ir netyčia, bet tampama valstybės skolininkais. Apie susidariusią skolą valstybei gyventojai neretai sužino atėję į sveikatos priežiūros įstaigą, kai jiems pranešama, jog prarado teisę į valstybės finansuojamą gydymą. Tačiau būdas užbėgti tokiems įvykiams už akių – tiesiog internetu pasitikrinti, ar nėra susidariusi PSD skola?
Piniginė
Piniginė / 123rf.com

Pasitikrinti paprasta

PSD įmoka, kurios dydis yra 9 proc. nuo minimalios mėnesinės algos ir šiuo metu sudaro 34,20 Eur, „Sodrai“ už kiekvieną pilietį turi būti mokama kiekvieną mėnesį – iki einamojo mėnesio paskutinės dienos. Už oficialius darbo santykius turintį žmogų tai padaro darbdavys, tačiau darbo neturintis ir Darbo biržoje neregistruotas asmuo tuo turi pasirūpinti pats savarankiškai. Vis dėlto pamirštančių ar nežinančių, kad turi tai padaryti, „Sodros“ duomenimis, yra nemažai.

Rugsėjį „Sodra“ 79 tūkstančiams žmonių išsiuntė informaciją apie susidariusią jų skolą dėl nesumokėtų PSD įmokų. Žmonės, kurie ilgą laiką nedirbo ir nebuvo užsiregistravę Darbo biržoje arba išvyko dirbti į užsienį nedeklaravę savo išvykimo, turėtų pasitikrinti savo asmenines „Sodros“ paskyras – jose yra pateikta informacija apie skolos dydį, jos apmokėjimo ar panaikinimo būdus. Gyventojų, kuriems išsiųsti įspėjimo laiškai, įskolinimai skirtingi – nuo tokių, kurie PSD įmokų nesumokėjo už kelis mėnesius, iki turinčiųjų dešimties mėnesių skolas, t.y. nuo 34,21 eurų iki 342 eurų.

Tam, kad sužinotų, ar yra įsiskolinę „Sodrai“, gyventojams nereikia „laukti“, kol poliklinikoje paprašys sumokėti už paslaugas ar kol „Sodra“ atsiųs pranešimą. Netikėtiems nemalonumams užbėgti už akių galima internetu pasitikrinus, ar nėra susidariusi PSD skola. Tai galite padaryti spustelėję čia.

Gyventojų, kuriems išsiųsti įspėjimo laiškai, įskolinimai skirtingi – nuo tokių, kurie PSD įmokų nesumokėjo už kelis mėnesius, iki turinčiųjų dešimties mėnesių skolas.

Kaip panaikinti?

PSD įsiskolinimas gali „užaugti“ tiems, kurie negauna pajamų iš darbo santykių, nevykdo jokios ekonominės veiklos ir nėra drausti valstybės lėšomis. Jei taip nutiko, kad tyčia ar ne, bet gyventojas prarado teisę į nemokamą sveikatos apsaugą, tereikia padengti įsiskolinimą ir ji vėl bus sugrąžinta.

Svarbu žinoti, kad mokant būtina teisingai nurodyti įmokos kodą, kitaip įmoka nebus įskaityta ir skola nebus anuliuota. Jei žmonės jau gavo laiškus apie įsiskolinimą dėl PSD, tokiu atveju žmonėms būtina padengti skolą ar pateikti dokumentus, kurių pagrindu būtų galima įsiskolinimą panaikinti iki pranešime nurodytos datos. Priešingu atveju „Sodra“ bus priversta įstatymų nustatyta tvarka skolą išieškoti.

Tai itin aktualu užsienyje gyvenantiems ar dirbantiems asmenims. Tam, kad jiems nesikauptų PSD skola, jie privalo savo išvykimą deklaruoti – kitaip tariant, informuoti valstybę, kad šiuo metu nemokama sveikatos apsauga nesinaudos. Jei išvykimas nedeklaruotas ir už tą laikotarpį, kai jie dirbo užsienyje, susikaupė skola, tai kad ji būtų panaikinta, privaloma „Sodrai“ pateikti dokumentus, įrodančius jų draustumą kitoje Europos Sąjungos šalyje arba Norvegijoje, Šveicarijoje, Islandijoje bei Lichtenšteine.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius