Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 12 06

Paskelbtas manifestas už kūrybišką mokyklą

Drąsiai bandyti, nebijoti suklysti ir kiekvieną patirtį apmąstyti. Laukti klausimų, o ne tik teisingo atsakymo. Mokytis visu kūnu. Peržengti vadovėlio, klasės, mokyklos ribas ir kurti įkvepiančias pažinimo erdves. Tai – keli teiginiai iš šiandien paskelbto pirmo šalyje manifesto už kūrybišką mokyklą. Parodoje „Mokykla 2013“ pristatyto manifesto autorius – Lietuvos mokytojus, mokinius ir „Kūrybinių partnerysčių“ kūrėjus pasveikino ir Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė.
Mokyklų manifestas
Mokyklų manifestas

Šis manifestas yra bendras mūsų visų, neabejingų Lietuvos mokyklų ateitimi, darbas. Tikiu, kad visi kartu galime prisidėti puoselėjant atvirą ir kūrybišką mokyklą, - sakė M.Laužikaitė.

Pasak Mildos Laužikaitės, „Kūrybinių partnerysčių“ vadovės, tai istorinė diena ne tik projektui, bet ir Lietuvos mokykloms.

„Šis manifestas yra bendras mūsų visų, neabejingų Lietuvos mokyklų ateitimi, darbas. Tikiu, kad visi kartu galime prisidėti puoselėjant atvirą ir kūrybišką mokyklą. Tikiu, kad manifestas bus aiškiu ir sėkmingu kelrodžiu šiame kelyje ir mokytojams, ir mokiniams bei jų tėvams“, – sako M.Laužikaitė. 

Manifesto paskelbimo šventėje dalyvavo ir mokyklų atstovai – teatro mokytoja Vilija Morkūnaitė iš Kupiškio Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazijos ir ketvirtos klasės moksleivis Nikita Šajevas iš Kauno „Vėtrungės“ pradinės mokyklos. Kartu su M.Laužikaite jie manifesto lentoje paliko savo delnų antspaudus ir taip simboliškai jį patvirtino kviesdami prie šių idėjų prisijungti visas Lietuvos mokyklas.

D.Grybauskaitės sveikinimų sulaukęs ketvirtos klasės moksleivis N. Šajevas prisipažino šią dieną prisiminsiantis dar ilgai. Jam iki šiol sunku patikėti, kad jis buvo atrinktas iš daugelio vaikų patvirtinti šį manifestą. Anot Nikitos, visas projektas jam buvo nepamirštama patirtis. Nedrąsus, turėjęs mokymosi sunkumų mokinys per projeko metus išdrąsėjo, aktyviai įsitraukė į mokyklos ir klasės gyvenimą, pradėjo stengtis geriau mokytis, domėtis daugeliu dalykų.

Dalia Grybauskaitė ir Nikita Sajevas
Dalia Grybauskaitė ir Nikita Sajevas

Jau nuo šiandien visi norintys pritarti manifestui už kūrybišką mokyklą kviečiami tai padaryti internetinėje „Kūrybinių partnerysčių“ svetainėje – www.kurybinespartnerystes.lt.

Šiemet „Kūrybinių partnerysčių“ programoje dalyvauja 97 Lietuvos mokyklos. Programoje, kuri Lietuvoje prasidėjo 2011 metais, jau dalyvavo 4000 įvairaus amžiaus moksleivių.

Projektą „Kūrybinės partnerystės“ inicijavo Švietimo ir mokslo ministerija, iš dalies remia Europos socialinis fondas, projektą įgyvendina Ugdymo plėtotės centras.

Manifestas už kūrybišką mokyklą skamba taip:

Kiekviename mokinyje pastebėti asmenybę, unikalias jo savybes, gebėjimus ir lūkesčius.
Legalizuoti jausmus – mokytis atpažinti, priimti ir kalbėtis apie juos.
Klausti – ne tik atsakyti, laukti klausimų – ne tik teisingo atsakymo.       
Leisti skleistis visoms mintims ir idėjoms, išlaisvinti smalsumą ir vaizduotę.
Peržengti vadovėlio, klasės, mokyklos ribas ir kurti įkvepiančias pažinimo erdves.
Ne tik skaityti ir klausyti, bet ir ragauti, lytėti, uostyti, išgirsti ir judėti – mokytis visu kūnu.
Drąsiai bandyti, nebijoti suklysti ir kiekvieną patirtį apmąstyti.
Mokytis būti ir keistis kartu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius