Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 01 21

Paskelbtas šauktinių sąrašas: vengiantys tarnybos įtraukiami į ieškomų arba mirusiųjų sąrašą

Paskelbus šauktinių sąrašus, Lietuvoje, kaip ir kasmet, prasideda sąmyšis bei susiskaldymas. Vieni vaikinai džiūgauja, kad jiems suteikiama proga tarnauti šaliai, kiti svarsto, kaip išsisukti, o treti baiminasi, kas nutiks su jų turimais darbais, finansiniais įsipareigojimais ar šeimomis.
Šauktiniai
Šauktiniai / Vyr. eil. Mariaus Paškevič nuotr.

Kariuomenės atstovai įspėja, kad už privalomos karo tarnybos vengimą gresia ne tik administracinė atsakomybė, bet ir reali laisvės atėmimo bausmė. Kiekvienais metais dalis šauktinių tikina, kad tarnybą atlikti norėtų, tačiau tam netinkamos susiklosčiusios gyvenimo aplinkybės. Dėl to numatyta nemažai išimčių, dėl kurių šauktiniui gali būti panaikinta, atidėta karo prievolė arba jis gali būti nepriimamas atliekant patikrinimus.

Ne visi, vengiantys tarnybos, žino, jog tokiu atveju jie įtraukiami į valstybinių institucijų bei pasienio punktų duomenų bazes, kartu su neatpažintais kūnais ir ieškomais asmenimis. Jame atsidūrus apsunkėja judėjimas tarp šalių ir net kyla problemų lankantis užsienyje įsikūrusiose Lietuvos ambasadose. Tokių žmonių Lietuvoje nubaudžiama tūkstančiais ir daugėja kasmet.

Šiemet šauktinius žadama skiepyti nuo COVID-19, tad tai gali būti papildoma motyvacija rinktis tarnybą. Karantino laikotarpiu, emigrantai, patekę į sąrašą, taip pat nežino, ko griebtis ir ar apskritai galės grįžti į tėvynę, tačiau Lietuvos kariuomenės atstovė pasakė, kaip derėtų elgtis šaukimo laikotarpiu esant užsienyje.

Atlikti privalomą pradinę karo tarnybą neskiriami netinkamos sveikatos karo prievolininkai. Šauktinių sveikatos būklę vertina ir išvadas pateikia karinės medicinos ekspertizės komisija. Taip pat tarnyba gali būti atidėta dėl nemažai priežasčių:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius