Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2019 01 16 /13:41

Paskelbti 2019 metų šauktinių sąrašai – pasitikrinkite, ar patekote

Krašto apsaugos ministerija (KAM) trečiadienį paskelbė šauktinių sąrašus, į kuriuos pateko 31 068 jaunuoliai iš 78 tūkst. potencialių karo prievolininkų, kuriems 19–26 metų. 
Lietuvos valstybei prisiekė beveik 500 šauktinių
Lietuvos valstybei prisiekė beveik 500 šauktinių / srž. Arno Čemerkos nuotr.

Sąrašus galite rasti čia.

Iš jų į tarnybą įvairiuose Lietuvos kariuomenės daliniuose šaukiami 3827 karo prievolininkai.

Prie kiekvienos pavardės bus nurodytas ir tikslus terminas, iki kada reikia susisiekti su paskirtu regioniniu karo prievolės ir komplektavimo padaliniu.

Šaukiamųjų sąrašai bus atnaujinami kiekvienos savaitės pirmadienį.

VIDEO: Ką daryti radus savo pavardę šauktinių sąrašuose?

Pagal Lietuvos kariuomenės vado patvirtintą 2019 m. metinį šaukimo planą nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos kariai tarnybą atliks daugiau nei 20 kariuomenės dalinių. Dalis karių tarnybą pradės Didžiojo Lietuvos etmono Jonušo Radvilos mokomajame pulke Rukloje, kur per pirmuosius du tarnybos mėnesius išeis bazinį karinį rengimą, o likusius septynis mėnesius tarnaus priskirtame dalinyje ir atliks kolektyvinį rengimą.

Pirmieji šauktiniai tarnybą pradės kovą

Pirmieji 2019 m. šaukimo nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos kariai tarnybą pradės kovo viduryje, paskutinieji – gruodžio pabaigoje. Spalio, lapkričio ir gruodžio mėnesiais bus didžiausia šaukimo banga, per kurią į įvairius dalinius atvyks daugiau nei 2 tūkst. karių.

Neatmetama, kad šiais metais daugiau jaunimo teks pašaukti priverstinai.

Pernai buvo pašaukti 3640 karo prievolininkų, šiemet devynių mėnesių karo tarnybai bus pašaukti 3827 karo prievolininkai.

2015 ir 2016 metais savanorių visiškai pakako, 2017 metais į tarnybą priverstinai teko pašaukti 53 jaunuolius, pernai – jau 140.

„Didžiausia priežastis, kodėl auga priverstinai šaukiamų skaičius, yra tas, kad bendrai didiname šauktinių skaičių“, – praėjusią savaitę sakė krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis. Jis vylėsi, kad šiemet savanorių bus ne mažiau nei ankstesniais metais – apie 3 tūkst.

Sąraše atsidūrusiems karo prievolininkams šaukimo nurodymai paštu nebus siunčiami. Visa karo prievolininkui aktuali informacija bus pateikta internete adresu www.karys.lt.

Ją taip pat bus galima sužinoti paskambinus nemokamu telefonu 8 800 12340, atvykus arba paskambinus į regioninius Karo prievolės ir komplektavimo skyrius ir poskyrius.

Karo prievolininkams už nurodymų nevykdymą gali būti taikoma administracinė arba baudžiamoji atsakomybė.

Krašto apsaugos ministerijos užsakymu 2018 m. gruodžio mėn. atlikto visuomenės nuomonės tyrimo duomenimis, daugėja teigimai atsakančių į klausimą, ar gintų Tėvynę, jei šiai kiltų grėsmė. Šiuo metu taip mano beveik pusė apklaustųjų (47 proc.). Prieš metus į tą patį klausimą teigiamai atsakė 4 proc. mažiau respondentų. Taip pat, lyginant su ankstesniais metais, nuo 66 iki 71 proc. išaugo gyventojų pasitikėjimas Lietuvos kariuomene.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius