Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 09 05

Paskelbti KGB padalinių miestuose ir rajonuose kadrinių darbuotojų sąrašai

Internete pirmą kartą paskelbti KGB padalinių miestuose ir rajonuose kadrinių darbuotojų sąrašai, trečiadienį pranešė Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras.
KGB bylos
KGB bylos / Kęstučio Vanago/BFL nuotr.
Temos: 1 KGB

Interneto svetainėje „KGB veikla Lietuvoje“ (www.kgbveikla.lt) įkelti 628 dokumentai, kurie atspindi KGB padalinių Lietuvos miestuose ir rajonuose veiklą, jos specifiką ir agentūros sąrašus XX amžiaus 9-ajame dešimtmetyje.

„Dabar yra informacija iš visų rajonų. Šitie sąrašai paskelbti pirmą kartą“, – BNS trečiadienį sakė centro generalinė direktorė Teresė Birutė Burauskaitė.

„KGB struktūroje buvo centrinis aparatas – medžiagą jau dėjome pagal skyrius, valdybas, tarnybas, taip pat buvo padaliniai miestuose ir rajonuose. Dabar paskelbti miestų ir rajonų dokumentai“, – kalbėjo centro vadovė.

Iš viso sovietų okupuotoje Lietuvoje veikė penki didžiųjų miestų skyriai ir 44 miestų bei rajonų poskyriai. Jų pasiskirstymas atitiko Lietuvos teritorinį administracinį suskirstymą.

T.B.Burauskaitė sakė negalinti pasakyti, kiek asmenų iš viso yra sąrašuose, tačiau jie skaičiuojami šimtais. BNS skaičiavimais, paskelbti 53 Vilniuje, apie 300 Kaune, 98 Klaipėdoje dirbę kadriniai darbuotojai.

Kaip teigiama centro pranešime, miestų bei rajonų padaliniai uoliai vykdė LSSR KGB funkcijas. Periferinių padalinių veiklą lėmė jų teritorijos specifika – vietovės ypatumai (pasienio zona, pajūris) ir buvę objektai (svarbios strateginės pramonės, transporto, karinio pramoninio komplekso įmonės, kariniai daliniai), taip pat toje teritorijoje gyvenančių asmenų santykis su režimu (buvę tremtiniai, kaliniai, tikintieji, dvasininkai, turintys giminių, pažįstamų Vakaruose, dirbantys vietinėse švietimo įstaigose ar kituose strateginiuose objektuose bei aktyviai dalyvaujantys antisovietiniame, ypač religiniame pasipriešinime).

1954–1967 metais veikė KGB miestų ir rajonų įgaliotinio įstaigos, o 1967 metais įkurti KGB miestų skyriai ir rajonų poskyriai. Išskirtinas Vilniaus miesto padalinys, įkurtas tik 1981 metais. Iki tol ši teritorija priklausė centriniam LSSR KGB padaliniui.

Miestų skyriai ir rajonų poskyriai savo veiklą organizavo pagal kontržvalgybos ir ideologinės kontržvalgybos linijas bei konkrečius objektus (pramonės įmonės, organizacijos, transporto, karinio pramoninio komplekso objektai).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius