Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 07 01 /2013 07 02

Apdaužytas Seimo fontanas paskutinę akimirką virto piramidės formos žemėlapiu

Paskutinę minutę prieš pat oficialią Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungos Tarybai pradžią aplūžęs ir pamažu griūvantis Seimo fontanas virto piramide-žemėlapiu. Praėjusią savaitę eidami pro šalį žmonės dar galėjo išvysti gėlėse skendintį Seimo reliktą. Dabar jis padengtas keturiais baltais Europos žemėlapiais. Taip Vilnius pasipuošė atėjus pirmininkavimo Europos Sąjungos Tarybai dienai.
Aplūžęs Seimo fontanas buvo pridengtas piramidės formos žemėlapiu.
Aplūžęs Seimo fontanas buvo pridengtas piramidės formos žemėlapiu. / Dalios Daškevičiūtės/15min.lt nuotr.

Šis fontanas buvo ilgametis Vilniaus skaudulys. 15min.lt jau prieš pusmetį rašė, kad miesto savivaldybė Nepriklausomybės aikštėje esančiam neveikiančiam fontanui taisyti ir puoselėti pinigų neturėjo. Fontanas buvo supuvęs, jį reikėjo tvarkyti iš pagrindų. Kapitalinis remontas būtų atsiėjęs apie 4 mln. litų.

Artėjant šalies pirmininkavimui ES Tarybai, nuo fontano buvo nuimti „ragai“, kurie purkšdavo vandenį, jo teritorija buvo užversta skalda ir žemėmis bei apsodinta gėlėmis. Fontano virtimas piramidės formos žemėlapiais buvo paskutinis akcentas.

Atidesni turėjo pastebėti, kad žemėlapiai neįprasti. Ant keturių piramidės sienų pavaizduoti žemėlapiai, kuriuose smarkiai skiriasi Lietuvos teritorija. Jie žymi skirtingus šalies istorijos etapus.

Birželio mėnesį darytose nuotraukose galite išvysti ir prisiminti, kaip paskutinėmis dienomis atrodė Nepriklausomybės aikštėje buvęs fontanas.

ATNAUJINTA 2013-07-02 11:51 Vilniaus miesto savivaldybė informuoja, kad Nepriklausomybės aikštės fontano koncepcija buvo iš anksto aptarta su LR Seimo kanceliarija, Kultūros paveldo departamentu prie Kultūros ministerijos. Be to, buvo konsultuotasi ir su žinomais Lietuvos istorikais - Lietuvos heraldikos komisijos pirmininku docentu Edmundu Antanu Rimša, prof. Zigmantu Kiaupa ir prof. Jūrate Kiaupiene.

Vilniaus miesto savivaldybė atkreipia dėmesį, kad projektas dar kol kas nėra pabaigtas – neįrengtos informacinės lentelės, kuriose bus paaiškinta, kokio laikotarpio Lietuvos žemėlapis yra atvaizduojamas. Pavyzdžiui, viename iš informacinių stendų bus nurodyta „Lietuva Europoje. Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė - XV a. 3-ias dešimtmetis, Lietuvos Didžiojo Kunigaikščio Vytauto valdymas“. Kitose plokštumose bus atvaizduota "Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė - 1263. Karaliaus Mindaugo valdymas", "Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė, pasirašius Liublino uniją (XVIa.)", "Lietuvos Respublika - 1920 - 1923 Tarpukario Lietuva, dabartinė Lietuva Europoje". 

Fontaną visiškai užbaigti planuojama ketvirtadienį.

Dizainerių teigimu, bent įsivaizduoti, kad Lietuva kadaise buvo tokio pat dydžio kaip ir dabartinė Prancūzija būtų sudėtinga, jeigu nebūtų naudojamas dabartinis Europos žemėlapis. Būtent dėl to vizualinėje koncepcijoje ir buvo pasirinkta kartu pateikti dabartinį Europos žemėlapį, o informaciniuose stenduose paaiškinama, kad tai Lietuva Europoje nurodytame laikotarpyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius