-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 05 29

Paskutinę Artūro Zuoko darbo dieną – dovanėlė statybų magnatui iš Rusijos

Vilniaus Antakalnio mikrorajone, prie pat Neries, verda statybos. P.Vileišio gatvė ir apytuštis jos ruožas ties Neries krantine jau ne vienus metus traukia statybininkų akis, o vienas pirmųjų naują statybą čia plėtoja žinomas verslininkas iš Rusijos.
Statomas daugiabutis Vilniaus Antakalnio mikrorajone
Statomas daugiabutis Vilniaus Antakalnio mikrorajone / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Beje, keistas sutapimas – leidimas statyboms adresu P.Vileišio g. 10E išduotas šių metų balandžio 21 d. Arba paskutinę ankstesnės kadencijos Vilniaus valdžios darbo dieną.

Vietoj mažo namelio – daugiabutis su vaizdu į upę

Dar neseniai P.Vileišio g. 10E buvo neišvaizdus vieno aukšto namelis. Tačiau per 2014 metus viskas smarkiai pasikeitė, o dabar griaunamą vieno aukšto namelį paupyje pakeis didelis daugiabutis.

Praėjusių metų liepos 14 d. Vilniaus savivaldybė paskelbė, kad pradedamas šio sklypo formavimo ir pertvarkymo projektas. Jo tikslas – „pakeisti žemės naudojimo būdą iš gyvenamosios teritorijos į daugiabučių gyvenamųjų pastatų ir bendrabučių teritorijos ir susisiekimo ir inžinerinių tinklų koridorių teritorijos, bei padalyti sklypą į du žemės sklypus“. Tų pačių metų spalio 23 d. pasirodo pranešimas, kuriuo informuojama apie daugiabučio projektavimą, o spalio 28 d. tuometis savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Jonas Urbanavičius patvirtina sklypo formavimo ir pertvarkymo projektą, leidžiantį statyti daugiabutį su vaizdu į Nerį.

Vilniaus savivaldybės skelbiamais duomenimis, taip pat vyko ir viešas susirinkimas, kur visuomenės atstovai galėjo pateikti savo pastabas ir pasiūlymus dėl būsimų statybų, viešinamas ir šio susirinkimo, vykusio spalio 31 d., protokolas. O ten tiesiog nurodoma, kad „į viešą susirinkimą nuo 17:15 iki 18:15 val. neatvyko ir nesikreipė nei vienas visuomenės atstovas“. Formaliai – procedūra atlikta, pasiūlymų ir pastabų negauta.

Na, o šių metų balandžio 21 d. Vilniaus savivaldybė išdavė statybos leidimą, ir netrukus sklype jau šeimininkavo statybininkai. Nors tik pradedamas griauti vieno aukšto namelis, vietoj kurio išdygs daugiabutis, nekilnojamojo turto skelbimų portaluose jau sukasi siūlymai pirkti butus name, kurio ir pamatų dar nėra. Nurodoma, jog 3 aukštų pastate bus iš viso 29 butai.

Būsimo namo vizualizacijos
Būsimo namo vizualizacijos

A.Kubilius mato A.Zuoko ausis

Apie Antakalnyje užvirusias statybas antradienį socialiniame tinkle „Facebook“ pranešė Seimo opozicijos lyderis Andrius Kubilius. Pats Antakalnyje gyvenantis politikas pareiškė įtariantis, kad statybos vyksta neskaidriai, o buvęs sostinės meras Artūras Zuokas „išparceliavo“ Neries pakrantę.

„Pastarosiomis dienomis vienoje iš gražiausių Antakalnio vietų – Neries pakrantėje, Vilešio gatvėje, kur stovėjo nedidelis medinis namelis, netikėtai prasidėjo didelės statybos. Tik prasidėjus statyboms gyventojai sužinojo, kad ten, kur visi mėgsta šalia upės ramiai pasivaikščioti ir dviračiais važinėti, statomas daugiabutis namas.

Deja, paaiškėjo, kad ankstesnioji Vilniaus valdžia, paslapčiomis ėmėsi įgyvendinti kitokius planus. VIleišio 10 gyventojai vieną rytą prieš kelias savaites turėjo labai nustebti, kai pamatė, kad prieš jų namą esančioje teritorijoje prasideda didžiosios statybos – visiškai prieš jų langus, su jais nesitariant, pradedamas statyti daugiabutis, kuris pagal atrastus internete planus tiesiog „lips“ ant Vileišio gatvės važiuojamosios dalies“, – rašo A.Kubilius.

Konservatorius taip pat dalijasi surinkta informacija apie daugiabučio statytojus ir neslepia manantis, kad statybos leidimo išdavimo data – ne sutapimas.

„Pradėjus domėtis, kas čia per statybos tokioje „jautrioje“ vietoje prasideda, paaiškėjo, kad daugiabutį skuba ne tik statyti, bet jau ir reklamuoja galimybes įsigyti jame būstą tik pernai pavasarį įsteigta UAB „Bagorus“", kurią 2014.02.21 įsteigė ir kuriai pačioje pradžioje vadovavo kažkokia Neringa Strazdienė, kuri, pagal internete skelbiamus duomenis, tuo pačiu adresu J.Savickio g. 4 yra įsteigusi dar 33 panašias įmones.

Dar įdomiau, kad minėtoji UAB „Bagorus“ leidimą statybai Vileišio gatvėje gavo šių metų balandžio 21 dieną, tai yra PASKUTINĘ Artūro Zuoko darbo Vilniaus miesto mero poste dieną“, – teigia A.Kubilius.

Anot Antakalnyje gyvenančio politiko, „Bagorus“ jau skelbia pardavinėjanti butus ir taip, jo nuomone, skuba užsitikrinti objekto teisėtumą.

Kai matau tokius „paskutinės dienos“ faktus, susijusius su Neries pakrante, kaip sako klasikai – minčių kyla visokių, – teigia A.Kubilius.

„Nuo balandžio 21 prabėgo tik mėnuo, o internete jau pilna skelbimų, kad čia galima nusipirkti modernų būstą. Jau rausiamos ir žemės. Skubama, kad kam nors teisiškai užginčijus tokią įvykių eigą, būtų galima apeliuoti į tariamai teisėtus lūkesčius, būsimus nuostolius ir įvykusių faktų „teisę“. Nesu didelis statybų specialistas, gal viskas yra labai teisėta ir teisinga, bet kai matau tokius „paskutinės dienos“ faktus, susijusius su Neries pakrante, kaip sako klasikai – minčių kyla visokių“, – teigia A.Kubilius.

Su buvusiu Vilniaus meru A.Zuoku 15min.lt susisiekti nepavyko.

Siūlo galas – Kaliningrade

Didžioji A.Kubiliaus apie statybas P.Vileišio gatvėje surinktos informacijos dalis yra tiksli. Tačiau Seimo opozicijos lyderis netiksliai įvardijo statybas vykdančios bendrovės „Bagorus“ savininkus. A.Kubiliaus įvardinta N.Strazdienė seniai nebefigūruoja „Bagorus“ valdyme.

Registrų centro 15min.lt pateiktais duomenimis, N.Strazdienės įmonė „Legal line“ „Bagorus“ akcininke buvo vos porą savaičių: nuo 2014 m. vasario 21 d. iki tų pačių metų kovo 6 d. O nuo tos dienos įmonė turi naują savininką. Jau daugiau nei metus „Bagorus“ savininku ir vieninteliu akcininku yra žinomas Kaliningrado srities verslininkas Vadimas Šimko.

Vilniuje, prie Seimo esančiame „Vilniaus vartų“ komplekse buveinės adresą nurodanti „Bagorus“ oficialiai turi vieną darbuotoją. Kur kas gausesnes pajėgas V.Šimko turi Kaliningrade. Jis vadovauja dviem statybos įmonėms – „VN Stroi“ ir „Kaliningradskij Stroitelnyj Koncern“. Jis taip pat yra abiejų šių įmonių akcininkas. Rusijos mokesčių tarnybos duomenimis, „VN Stroi“ V.Šimko valdo vienas, o „Kaliningradskij Stroitelnyj Koncern“ turi du trečdalius akcijų, mažesnioji akcininkė – Liudmila Buinovskaja.

Su savo verslais V.Šimko intensyviai plėtoja statybas Kaliningrade, tarp „VN Stroi“ klientų netrūksta ir valstybinių įstaigų.

Pirmas projektas – bet ne paskutinis

„Bagorus“ atstovas Andrius Voišnis 15min.lt patvirtino, kad V.Šimko investuoja į statybas P.Vileišio gatvėje. Investicijos vertė – 3 mln. eurų.

„Taip, tai yra užsienio pilietis – visiškai teisingai“, – kalbėjo A.Voišnis.

Anot jo, V.Šimko Vilniuje ketina plėtoti ir daugiau statybų. „Be abejo, planuoja“, – sakė „Bagorus“ atstovas.

Pasak jo, vieną darbuotoją turinti „Bagorus“ pati statybų nevykdys. „Persamdo visus išteklius iš išorės. Statybų valdymą atliks statybų valdytoja „Jungtiniai projektai“. Visa juridika ir kiti dalykai – įmonė „Nova Lex“, – sakė A.Voišnis.

A.Kubiliaus reiškiamos pretenzijos pašnekovui įspūdžio nedaro.

Yra rimtesnių darbų, negu skaityti gerbiamo A.Kubiliaus pletkus niekuo nepagrįstus, – sakė A.Voišnis.

„Yra rimtesnių darbų, negu skaityti gerbiamo A.Kubiliaus pletkus niekuo nepagrįstus“, – sakė A.Voišnis.

„Bagorus“ atstovo teigimu, A.Kubiliaus kaltinimai prasilenkia su tikrove.

„Pradedama kalbėti daug, bet, deja, be faktų. Viešojo svarstymo procedūros, tiek priešprojektinio derinimo metu, tiek imant statybų leidimą, buvo visos išlaikytos. Visi terminai, visuomenė buvo informuota įstatymo nustatyta tvarka“, – vardijo A.Voišnis. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius