Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 02 19

Paskutinė studentų viltis – apeliacija

Šalies universitetuose paskelbus galutinius praėjusios egzaminų sesijos rezultatus, pradėta įgyvendinti naujoji sistema, kai už mokslą moka tie studentai, kurių balų vidurkis mažesnis nei 8. Egzaminų įvertinimais nepatenkinti studentai rankų nenuleido ir teikė apeliacijas, kurios šiuo metu baigiamos nagrinėti.
Studentai
Prieš įvedant naująją mokėjimo už studijas tvarką, kai už mokslą moka tie studentai, kurių balų vidurkis mažesnis nei 8, buvo baimintasi, kad dėstytojai specialiai smukdys studentų pažymius. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Dar prieš įgyvendinant naująją mokėjimo už studijas tvarką, baimintasi, jog dėstytojai, siekdami didesnių įplaukų universitetams, galės piktnaudžiauti ir studentų žinias vertinti mažesniais balais.

Tačiau švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius tokią galimybę įvertino skeptiškai. „Dėstytojas dėstytojui nelygu. Vieni, vadinamieji „kirviai“, specialiai bando sukirsti studentą, kiti, gailestingieji bando kaip įmanoma pakelti jo pažymį. Nepaisant to, nesąžiningumo reikėtų vengti. Priimtas sprendimas dėl 8 balų vidurkio aiškiai apibrėžia, kas yra gerai besimokantys studentai. Tai tikrai ne universitetų pasipelnymo šaltinis“, – teigė G.Steponavičius.

Paaiškėjus žiemos egzaminų sesijos įvertinimams, kone visos sostinės universitetų apeliacijų komisijos sulaukė studentų skundų. Daugiausiai skųstasi dėl egzaminų rezultatų ir jų eigos.

„Jau įprasta, kad iš Teisės fakulteto gauname daugiausiai apeliacijų“, – sakė Vilniaus universiteto Studentų atstovybės Akademinio proceso reikalų koordinatorius Paulius Simanavičius.

„Būtu nelogiška, jei teisininkai, kurie mano, kad su jais pasielgta neteisingai, negintų savo nuomonės. Juk tai teisininko duona“, – sakė Vilniaus universiteto (VU) Teisės fakulteto prodekanas dieninėms studijoms Haroldas Šinkūnas. Tiesa pastaruoju metu Teisės fakultete apeliacijų kiekybę keičia kokybė. „Apeliacijų skaičius sumažėjo iki 28, tačiau studentai išmoko geriau argumentuoti apeliacijas ir įvertinti savo atliktus darbus“, – sakė VU Teisės fakulteto dekanas Vytautas Nekrošius.

Nepatenkinti žinių įvertinimu į apeliacijų komisijas taip pat kreipėsi matematikai, komunikacijos mokslus studijuojantys jaunuoliai. Rečiau skundėsi chemikai, istorikai bei fizikai. O Vilniaus Gedimino technikos universitete iš viso pateikta tik viena apeliacija. „Matyt, studentai bijo užsitraukti dėstytojų rūstybę, todėl bando kitais būdais, ne apeliacijomis, aiškintis dėl įvertinimo“, – teigė Vilniaus Gedimino Technikos universiteto (VGTU) Studentų atstovybės viceprezidentas Gražvydas Kaminskas.

Dėstytojas dėstytojui nelygu. Vieni, vadinamieji „kirviai“, specialiai bando sukirsti studentą, kiti, gailestingieji bando kaip įmanoma pakelti jo pažymį. Sakė ministras G.Steponavičius.

Pasak pačių studentų, kol kas nepastebėta, kad dėstytojai piktnaudžiautų vertindami studentus ir stengtųsi pakelti ar pažeminti pažymius.

„Mūsų universitete mokslo rezultatai gal net pagerėjo, studentai norėjo pasistengti dėl 8 balų vidurkio ir garantuotų nemokamų studijų, – sakė VGTU Studentų atstovybės viceprezidentas
G.Kaminskas. – Tiesa, dar stengsimės paveikti savo universiteto administraciją, kad ši persvarstytų pažymių apvalinimą. Mūsų manymu, 7,51 jau turėtų būti apvalinami į 8 pusę“.

Vertina skirtingai

Pasak VU Informologiją studijuojančios Inesos (vardas pakeistas – aut.past.), vis dar pasitaiko dėstytojų, kurie egzaminuojamus studentus vertina subjektyviai, skirstydami juos į „numylėtinius“ ir „eilinius“.

„Informacijos vadybos egzaminą laikėme dviem grupėmis, tačiau abi buvo vertintos skirtingai“, – pasakojo mergina. Inesa sakė, kad jos grupėje pusė žmonių neišlaikė. Priežastis, anot studentės, paprasta – dėstytoja jų grupei skyrė arba po vieną balą, arba po nulį, kai tuo metu už tą patį egzaminą kita grupė buvo vertinama ir tarpiniais balais. „Manau, dėstytoja ir mums turėjo rašyti po pusę ar 0,75 balo už dalinai teisingą atsakymą, kaip ir kitiems studentams“, – sakė Inesa.

Tačiau nors studentė Inesa ir kiti kartu su ja egzamino neišlaikę ar gavę, pasak jų, per mažus balus, parašė apeliaciją, ši buvo atmesta. „Iš pradžių norėjome su dėstytoja susitarti taikiai, bandėme prašyti, kad ši leistų atsišviesti egzaminus, tačiau ji nesutiko“, – pasakojo Inesa.

Mergina sakė artėjančio perlaikymo ir skolų nesibaiminanti, tačiau mano, kad realiausias variantas – jog, po didžiulių skandalų prieš dėstytoją ir apeliacijos rašymo ji egzamino gali ir vėl neišlaikyti. „Juokingiausia, kad dėstytoja privalėjo atsiųsti literatūros sąrašą perlaikymui, tačiau to nepadarė. Iš viso niekas universitete nežino, kur ji yra – ji slapstosi“, – teigė mergina.

Blogiau nebus

VU Teisės fakultete vieninteliame iš visų aukštųjų mokyklų, studentai, rašantys apeliacijas, gali būti ramūs, kad komisijai išnagrinėjus skundą, įvertinimas bent jau nebus sumažintas. „Studentai negali gauti mažiau nei jau turi, – sakė Teisės fakulteto dekanas V.Nekrošius. – Studentai jaučiasi drąsiau, aktyviai teikia apeliacijas, nes žino, kad jiems ne tik nebus blogiau, bet ir apie apeliacijos rašymą nebus pranešta dėstytojui. Taip visiems ramiau“. Anot jo, buvo bandyta tokią sistemą pasiūlyti visam VU, tačiau senatas nesutiko.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius