Karštas vasaros pasiūlymas! Prenumerata visai vasarai tik - 1,49 Eur.
Išbandyti
05 24 /21:18

G.Nausėdos ir I.Šimonytės debatuose – komplimentai ir suremtos špagos dėl paramos iš J.Blažytės

Penktadienio vakarą vyksta vieni iš paskutinių šių metų prezidento rinkimų debatų, organizuojami TV3. Abu kandidatai – dabartinis šalies vadovas Gitanas Nausėda ir dabartinė premjerė Ingrida Šimonytė – į akistatą stojo S.Daukanto aikštėje.

Tai – priešpaskutiniai prezidentiniai debatai. Paskutiniai vyks šeštadienį, 19 val., Valdovų rūmuose. Juos transliuos LRT.

Komplimentai vienas kitam

Kandidatai debatų pradžioje apsikeitė komplimentais vienas kitam, moderatoriui, laidų vedėjui Edmundui Jakilaičiui paklausus, ar jie turi už ką vienas kitą pagirti.

„Visada yra bet ką už ką pagirti. Turbūt yra labai žmonių pasaulyje. Na, vieną, kitą, kurių apskritai nėra pagirti už ką, sugalvočiau, bet jie yra ne Lietuvoje“, – pradėjo I.Šimonytė.

„G.Nausėda yra žmogus, dėl kurio provakarietiškos krypties niekada neteko abejoti, kuris tikrai remia Ukrainą ir supranta, dėl ko vyksta kova šiuo metu Ukrainos fronto linijoje ir manau, kad mums tai yra svarbu. Tai yra žmogus, kuriam nuoširdžiai rūpi Lietuvos gynyba“, – tvirtino ji.

Tuo metu G.Nausėda išskyrė šiek tiek daugiau komplimentų.

„Pirmiausia, I.Šimonytė imponuoja man tuo, kad neturiu nė menkiausių abejonių, jog tai yra sąžiningas žmogus, greitos reakcijos žmogus. Kartais tikrai žaviuosi tuo gebėjimu čia pat, vietoje, sukurti juoką, kartais net ir rimtoje situacijoje. Ir tai tikrai padaryti nėra taip lengva, ypač vykstant debatams“, – teigė šalies vadovas.

Kartu tai yra nuoseklus žmogus. Aš galiu ginčytis dėl krypties, kuri yra vykdoma, bet kad blaškomasi arba mėginama kaitalioti kryptį – ne, šito primesti aš negalėčiau, todėl manau, kad šitos savybės yra neblogos politikui“, – pabrėžė jis.

Netikėtas ūkininko klausimas

Netrukus po to kandidatai sulaukė pirmojo ir, pasak E.Jakilaičio, sunkiausio klausimo.

Karves auginantis ūkininkas iš Žemaitijos Mindaugas Gudelis paklausė – kiek reikia pamelžti karvių, kad jis grįžęs namo galėtų pasigaminti vieną kilogramą sviesto?

Klausimą atsakyti pirma ėmėsi I.Šimonytė, tačiau tvirtino, kad nepretenduoja į atsakymą. Vis dėlto, kandidatė pagalvojusi atsakė, kad greičiausiai reikėtų trijų kilogramų grietinėlės.

Tuo metu G.Nausėda prisipažino nenorintis spėlioti, nes atsakymo į šį klausimą nežino.

Netrukus atsakymą padiktavo E.Jakilaitis: „300 gramų sviesto reikia vieno kilogramo grietinėlės. Vienam kilogramui grietinėlės reikia nuo 60 iki 70 litrų pieno. Viena karvė vidutiniškai vienu melžimu duoda 15 litrų, vadinasi, kad kilogramui reikia pamelžti penkias karves“.

G.Nausėdai – klausimas dėl paramos iš J.Blažytės

Galimybė užduoti klausimą kandidatams buvo suteikta ir aikštėje susirinkusiems žiūrovams.

Prie mikrofono stojęs žurnalistas Šarūnas Černiauskas paklausė prezidento G.Nausėdos, ar šis neketina grąžinti 10 tūkst. eurų, kuriais jo kampaniją parėmė „Vikondos grupės“ savininkė Jolanta Blažytė.

„Jūsų kampanija priėmė 10 tūkst. eurų auką iš J.Blažytės. Tai yra žmogus, kuris ne tik valdo Vikondos koncerną, bet ir labai aktyviai skleidžia promaskvietiškus naratyvus. Tai yra dalykai iš serijos – Putinas norėjo taikos, Amerika sukėlė karą. Tai klausimas – ar jūs pripažįstate, kad tai yra klaida ir galbūt norit grąžinti tuos pinigus“, – klausė žinomas žurnalistas.

„Žiūrėkit, gerbiamas Černiauskai, mūsų partijos priėmė tokius įstatymus ir sukūrė tokią teisėkūrą, kad partiniai kandidatai gali lengvai gauti kelis šimtus tūkstančių eurų į savo sąskaitą ir tie keli šimtai tūkstančiai eurų yra visų mūsų – tai yra visų mūsų sumokėti mokesčiai, tame tarpe ir J.Blažytės. Taip kad ir J.Blažytė, ir Eduardas Vaitkus, jeigu jis tuos mokesčius mokėjo, parėmė I.Šimonytę“, – atsakė G.Nausėda.

„O galima atsakyti taip arba ne?“, – įsiterpė Š.Černiauskas.

„Palaukit, nereikia manęs stumti į kampą. Aš noriu atsakyti į jūsų išsamų klausimą išsamiu atsakymu. Ar galiu šitai padaryti?“, – ironiškai klausė prezidentas.

„Tai štai, J.Blažytė iš tikrųjų pervedė tam tikrą pinigų sumą ir jos pažiūros yra žinomos, nors aš turbūt negalėčiau pasakyti, kad tarp jos ir E.Vaitkaus galima padėti lygybės ženklą, tačiau ji pervedė žmogui, kurio geopolitinės nuostatos yra labai aiškiai žinomos. Ir gerbiama Ingrida kaip tik ir sakė, kad jai nekyla nė menkiausių abejonių dėl mano geopolitinės orientacijos arba Ukrainos paramos. Jeigu ji pervedė, reiškia, kad ji iš dalies sutinka su mano politika, ar to nebūtų logiška teigti?“, – toliau atsakinėjo G.Nausėda.

„Pridėjus prie šito dar ir tai, kad gerbiama J.Blažytė, jeigu neklystu, anksčiau rėmė arba bent jau morališkai rėmė kitą konkurentą – Igną Vėgėlę, tai reiškia, kad jos mintyse įvyko transformacija ir manyje ji pamatė geresnį kandidatą“, – pridūrė jis.

Po šio atsakymo sureagavo ir I.Šimonytė, kurios teigimu, ši situacija yra sudėtinga.

„Visiškai neseniai buvo priimti sprendimai, įskaitant Valstybės gynimo tarybą, kuriai jūs pats vadovaujate, dėl mokymo misijų Ukrainai ir kai jus remiantis žmogus sprendimą, kuriam vienbalsiai pritaria VGT ir vėliau jį patvirtino Seimas, vertina Medvedevo žodžiais, tai, mano supratimu, tai nėra normali situacija, kiek ten kitos pažiūros sutaptų ar nesutaptų. Man atrodo, kad tai jau tiesiog kompromituoja institucijas ir jus, kaip VGT pirmininką“, – rėžė I.Šimonytė.

„Na, tai jūs tada turėtumėte priimti tam tikras išvadas ir jeigu J.Blažytė turi tam tikrą konfliktą su mūsų įstatymais arba kitais teisės aktais, imtis priemonių, nes tai yra vykdomosios valdžios kompetencija“, – konkurentei rinkimuose atsakė šalies vadovas.

„Aš tikiuosi, kad aš niekada nesulauksiu laiko, kai premjerui reikės imtis priemonių, kurių turi imtis institucijos“, – sakė I.Šimonytė.

„Ne apie premjerą kalbama. Jūs puikiai žinote, kad aš kalbu apie visą vykdomosios valdžios aparatą, kuriame yra daugybė visokiausių institucijų“, – replikavo G.Nausėda.

Prezidento rinkimų antrasis turas vyks sekmadienį. Pirmajame ture G.Nausėda surinko 43,95 proc. balsų, I.Šimonytė – 20,05 proc. balsų.

Paskutiniai prezidento rinkimų debatai vyks šeštadienį, 19 val., Valdovų rūmuose. Juos transliuos LRT.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Geriausia investicija – rūpinimasis savo sveikata
Reklama
Leiskite sau pasijusti geriau
Reklama
„Huawei Watch Fit 3“ – laikrodis, skatinantis pozityvius sveikatos įpročius
Reklama
Pekla ar gyvybės pradžia? Atskleidė, kaip kiekvienas grožio entuziastas gali prisidėti prie pelkių išsaugojimo
Užsisakykite
15min naujienlaiškius