TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 07 15

Paskutiniuosius norus pildantis Kauno hospisas turės stacionarą: numatytas ir mirties kambarys

Pentadienį įvyko Kauno hospiso stacionaro remonto darbų pradžios paminėjimo renginys. Į ilgai laukto pastato remonto darbų atidarymą susirinko kelios dešimtys žmonių, kartu ir Rimanto Kaukėno paramos fondo atstovai. Būtent ši organizacija nupirko pastatą bei vykdys remonto darbus. Kaip džiūgavo hospiso vadovė, netrukus savanoriai galės padėti dar didesniam skaičiui pacientų.
Kauno hospiso šventė
Kauno hospiso šventė / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

Minėjimas prasidėjo nuo šventų mišių, kurias aukojo kardinolas Sigitas Tamkevičius. Po mišių buvo palaimintas naujasis pastatas, išsakytos padėkos susirinkusiems ir prisidėjusiems prie hospiso veiklos.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Sigitas Tamkevičius
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Sigitas Tamkevičius

Didelė padėka buvo išreikšta Rimanto Kaukėno fondui, kuris nupirko pastatą ir finansuos remonto darbus.

Padeda 130 savanorių

Kauno hospisas veikia jau 7-erius metus ir vykdo paliatyvios pagalbos paslaugas mirštantiems ir sunkiai sergantiems pacientams. Darbuotojų ir savanorių tikslas yra padėti sergantiems žmonės kuo oriau, laimingiau ir lengviau sulaukti savo paskutiniosios dienos.

Hospise dirba 14 darbuotojų bei prie veiklos prisideda daugiau nei 130 savanorių, kurie teikia įvairią pagalbą – nuo paprasto pokalbio ir draugijos iki namų ruošos darbų ar net juridinių paslaugų.

Šiuo metu Kauno hospisas rūpinasi 20-čia pacientų. Paslaugos yra teikiamos visiškai nemokamai, todėl ši organizacija suteikia galimybę visiems sergantiems gauti pagalbą.

Kauno hospiso direktorė Kristina Krasko jau ankščiau 15min yra teigusi, kad žmonėms, kurie negali savimi pasirūpinti, yra reikalingos stacionaro paslaugos, tačiau tokios galimybės hospisas negalėjo.

Po daugybės bandymų surasti tinkamą pastatą ir rėmėjus, panašu, kad pagaliau užsidegė žalia šviesa.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Kristina Krasko
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Kristina Krasko

Padės daugiau žmonių

Pačios K.Krasko teigimu, hospisas nėra pastatas ar tik organizacija, tai visų pirma yra žmonės, kurie padeda sergantiesiems. Tačiau direktorė yra įsitikinusi, kad stacionaras suteiks galimybę padėti dar daugiau žmonių.

„Planuojame, kad bus stacionaras, dienos centras ir pagalbos į namus tarnyba“, – vylėsi hospiso vadovė.

Kol kas nėra aišku, kiek žmonių dirbs naujajame pastate ir kiek ligonių galės gauti hospiso paslaugas, kadangi yra sunku nuspėti, koks bus būsimas biudžetas.

„Pagal ministro įsakymą yra nustatytos higienos normos, kiek turėtų dirbti žmonių tokioje įstaigoje, kuri turi tam tikrą skaičių lovų ir tam tikras kiekis būtinai turi būti darbuotojų“, – paaiškino K.Krasko.

Yra žinoma, kad hospisas turės ne mažiau nei 14 lovų.

Kauno hospiso vadovė taip pat išvardijo visas kitas paslaugas ir funkcijas, kurias atlieka organizacija: „Šalia dar visada yra visos terapijos, grožio procedūros, paskutinio noro pildymas, yra neribotos mūsų galimybės tam, kad žmogus oriai pasitiktų savo mirtį.“

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Kauno hospiso šventė
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Kauno hospiso šventė

Numatytas ir mirties kambarys

Naujajame pastate be stacionaro planuojama įrengti dienos centrą, darbuotojų patalpas, mirties kambarį, piligrimų kambarį, vietą maldai. Bus toliau teikiamos medicininės, socialinės, psichologinės, dvasinės ir juridinės paslaugos. Jos bus teikiamos ir stacionare, ir dienos centre.

„Tai reiškia, kad ateityje turėsim dar daugiau kokybiškų paslaugų Kauno mieste“, – džiaugėsi K.Krasko, pasak kurios, „žmonės turės viltį, žinos, kur užeiti ir sulaukti pagalbos.“

K.Krasko taip pat pabrėžė, kad hospiso stacionaras ne tik ateityje pagerins teikiamų paslaugų kokybę, bet ir palengvins darbuotojų bei savanorių darbą.

Šiuo metu hospisas turi tik sandėliavimo patalpas, kurias lengvatine tvarka sutiko nuomoti Kauno miesto savivaldybė. Tačiau darbuotojai ir savanoriai neturi, kur susirinkti, aptarti darbus, planus.

Hospisas turės ne mažiau nei 14 lovų.

Svajoja apie automobilį

Vienas didžiausių trūkumų šiuo metu yra automobilis, su kuriuo būtų vežami pacientai. Hospiso vadovė teigė, kad transporto priemonė ženkliai palengvintų hospiso darbą ir įvardijo tikslią sumą: „Dabar Kauno mieste tai kainuoja labai brangiai. Vieno paciento išvežimas ir parvežimas – 60 eurų.“

Nors sveikam žmogui pavežėjų paslaugos gali kainuoti vos kelis eurus, neįgaliojo vežimėlyje sėdinčiam žmogui paprastas nuvykimas į parką ar tiesiog išvažiavimas iš namų yra didelė prabanga.

K.Krasko teigimu dabar yra dedamos didelės pastangos tam, kad hospisas surinktų pinigus automobiliui, skirtam vežti pacientus. Tokiu atveju jie galėtų nuvykti ne tik į polikliniką ar pas gydytojus, bet ir galėtų pasidžiaugti gamta, grynu oru.

Šiuo metu yra sunku prognozuoti, kiek hospiso išlaikymas atsieis per mėnesį. Direktorės teigimu, viskas priklausys nuo to, kiek žmonės aukos ir prisidės prie organizacijos veiklos.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Kauno hospiso šventė
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Kauno hospiso šventė

Kiek žmonės paaukos, tiek bus galima išleisti. Kaip pašmaikštavo vadovė, ši veikla nėra verslo planas. Jokių skaičių K.Krasko prognozuoti nesiryžta.

Paklausta apie remonto darbų trukmę, Kauno hospiso direktorė viltingai kalba apie stacionaro pastato renovacija: „Rimanto Kaukėno fondas minėjo, kad tai galėtų būti penkeri metai, mes galvojam, kad tai įvyks greičiau, nes Dievas yra labai arti su mumis.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius