Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 06 11

Pasmerkti surogaciją panorę konservatoriai sulaukė savų niukso ir atsitraukė

Trys opozicinei konservatorių frakcijai priklausantys parlamentarai Seime registravo rezoliucijos, kuria siekiama pasmerkti visų formų surogaciją, projektą. Tačiau šis dokumentas savų palaikymo nesulaukė ir jį parengusi Vilija Aleknaitė Abramikienė pareiškė jo neteiksianti. Tiesa, paramą tokiai rezoliucijai reiškė kiti konservatyvūs politikai.
Vilija Aleknaitė-Abramikienė
Vilija Aleknaitė-Abramikienė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Rezoliucijos dėl surogacijos pasmerkimo projektą pateikė Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos atstovai V.Aleknaitė Abramikienė, Audronius Ažubalis ir Laurynas Kasčiūnas.

15min nuotr./Audronius Ažubalis ir Laurynas Kasčiūnas
15min nuotr./Audronius Ažubalis ir Laurynas Kasčiūnas

Ketvirtadienį Seimo vakariniame posėdyje buvo numatytas šio rezoliucijos projekto pateikimas, svarstymas ir priėmimas.

Tačiau jo pristatyti į Seimo tribūną atėjusi V.Aleknaitė Abramikienė pareiškė, kad rezoliucijos nepateiks.

„Iš tiesų labai nuoširdžiai ruošiau šią rezoliuciją. Konsultavausi ir su Strasbūro teisininkais. Tačiau pajutau šiandien, kad neturiu pakankamo palaikymo. Neturiu palaikymo daugumos savo frakcijoje. Manau, kad turbūt reikės daugiau aiškinamojo darbo, daugiau viešos diskusijos. Todėl šiandien tos rezoliucijos neteiksiu“, – sakė parlamentarė.

Tačiau pajutau šiandien, kad neturiu pakankamo palaikymo. Neturiu palaikymo daugumos savo frakcijoje.

Dar prieš posėdį neoficialiai kalbėta, esą Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos vadovybė stojo piestu prieš tai, kad V.Aleknaitė Abramikienė, A.Ažubalis ir L.Kasčiūnas teiktų rezoliucijos dėl surogacijos pasmerkimo projektą.

Jos seniūnas Gabrielius Landsbergis sakė, kad yra ne visai taip.

Anot jo, netgi ir patys pasirašiusieji buvo nustebę, kad be jų žinios rezoliucijos pateikimas buvo įtrauktas į šios dienos Seimo darbotvarkę.

Todėl esą bendrai frakcijoje sutarta, kad projekto iniciatorė jo šiandien neteiks.

Sulaukė kitų palaikymo

Po tokio V.Aleknaitės Abramikienės pareiškimo kai kurie Seimo nariai svarstė įvairius variantus, kad dokumentas ir toliau stumtųsi į priekį parlamente.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rimantas Jonas Dagys
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rimantas Jonas Dagys

„Jeigu nėra pateikėjo, tai galime daryti tame svarstyme pertrauką. Manau, atsiras Seimo narių, kurie ryšis palaikyti šitą iniciatyvą. Ir turėsime diskusiją tikrai tokiu vertybiniu ir sudėtingu klausimu, nepaprastu“, – teigė Rimantas Jonas Dagys.

Manau, atsiras Seimo narių, kurie ryšis palaikyti šitą iniciatyvą. Ir turėsime diskusiją tikrai tokiu vertybiniu ir sudėtingu klausimu, nepaprastu.

Seimo pirmininko pirmoji pavaduotoja „valstietė“ Rima Baškienė pažymėjo, kad yra buvę daug įstatymų projektų, kurie nėra pateikiami, bet nedingsta.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vida Baškienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vida Baškienė

„Galbūt registruos antrą variantą. Galbūt bus tam tikri pasiūlymai ir pataisymai. Todėl iš to nedarykime jokios tragedijos. Graži iniciatyva, puiki mintis. Vieni sakys, kad ne puiki, bet čia kiekvienam vėlgi spręsti atskirai. O šiuo atveju iniciatorė pasakė: šiandien jos nepateikia. Na, tai nieko tragiška ir neatsitinka“, – Seime sakė R.Baškienė.

Graži iniciatyva, puiki mintis.

Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Simonas Gentvilas, atvirkščiai, sakė norintis pasveikinti rezoliucijos iniciatorius dėl sprendimo neteikti svarstymui dokumento.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Simonas Gentvilas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Simonas Gentvilas

„Gal jie to neištarė, bet šiandien rytinę darbotvarkę tvirtinant konservatorių visa frakcija balsavo už šito klausimo išėmimą, išskyrus L.Kasčiūną. Tai, man atrodo, įtikinamas konservatorių pasiryžimas, kad tai yra klaidingas projektas. Aš dar kartą sveikinu, kad atsiimamas projektas“, – teigė liberalas.

Tai, man atrodo, įtikinamas konservatorių pasiryžimas, kad tai yra klaidingas projektas. Aš dar kartą sveikinu, kad atsiimamas projektas.

Parlamentaras Juozas Bernatonis sakė, kad pagal Seimo statutą, jeigu projekto pateikimas nebuvo pradėtas, negali būti daroma pertrauka pateikime.

„Kai pranešėja galės, ji vėl siūlys įtraukti“, – kalbėjo jis.

V.Aleknaitė Abramikienė sakė pritarianti kolegos pasiūlymui.

„Teikimo nebuvo, eikime prie kito klausimo. Motyvus aš išsakiau“, – nurodė ji.

Teikimo nebuvo, eikime prie kito klausimo. Motyvus aš išsakiau.

„Pažeidžia žmogaus orumą“

Rezoliucijos projekte smerkiama bet kokios formos surogacijos praktika „kaip instrumentalizuojanti moterį ir vaiką“.

Tvirtinama, kad bet kokios formos surogacija, tiek vadinamoji „altruistinė“, tiek ir komercinė, yra moderni vergovės ir prekybos žmonėmis forma.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Vienas iš Indijos surogatinės motinystės centrų
AFP/„Scanpix“ nuotr./Vienas iš Indijos surogatinės motinystės centrų

Dokumente atkreipiamas dėmesys į tai, kad Europos Parlamentas, ne kartą pasmerkęs surogacijos praktiką, niekad neišskyrė jos „altruistinių“ ir „komercinių“ aspektų.

Rezoliucijos projekte pažymima, kad komercinės surogacijos praktika pažeidžia ne vieną tarptautinės teisės instrumentą ir juose įtvirtintą asmens teisę būti apsaugotam nuo tapimo prekybos ar nuosavybės objektu.

Pabrėžiama, kad nėra jokių teisinių ar etinių priežasčių įteisinti šią moteris ir vaikus žeminančią praktiką.

Fotolia nuotr./Nėštumas
Fotolia nuotr./Nėštumas

Nurodoma, kad reiškiamas susirūpinimas, kad mažiau turtingų pasaulio šalių pilietės yra naudojamos reprodukcinio turizmo tikslais. Atkreipiamas dėmesys, jog tokia praktika pasitaiko ir Europos kontinente.

„Ir todėl pareiškia, kad tik visiškas ir galutinis bet kokios formos surogacijos pasmerkimas yra geriausias būdas panaikinti šią žmogaus teisėms prieštaraujančią ir žmogus orumą pažeidžiančią praktiką“, – nurodoma rezoliucijos projekte.

Tik visiškas ir galutinis bet kokios formos surogacijos pasmerkimas yra geriausias būdas panaikinti šią žmogaus teisėms prieštaraujančią ir žmogus orumą pažeidžiančią praktiką.

Rezoliucijos projekte įrašytas raginimai prezidentui, Vyriausybei ir Užsienio reikalų ministerijai pasmerkti bet kokią surogacijos formą, kaip moterų reprodukcinės funkcijos išnaudojimo praktiką.

Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Gitanas Nausėda
Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Gitanas Nausėda

Taip pat pasmerkti bet kokios formos reprodukcinį turizmą, imtis aktyvių veiksmų, kad tarptautiniu lygiu, o ypač Europos Sąjungos (ES) šalyse, surogacija, kaip prekybos žmonėmis ir moterų išnaudojimo forma, būtų uždrausta.

Raginama siekti, kad tarptautiniu lygiu būtų pripažinta šalių teisė atsisakyti pripažinti teismų sprendimus dėl įvaikinimo ir tėvystės pareiškimus, kai jie yra paremti susitarimais dėl surogacijos.

123RF.com nuotr./Kūdikis
123RF.com nuotr./Kūdikis

„Pabrėžti, kad šalys tais atvejais, kai yra reikalaujama pripažinti tėvystę vaikų, patekusių į jų jurisdikciją tarptautinių surogacijos susitarimų pagrindu, turi teisę atsisakyti ją pripažinti ir taikyti įvaikinimo procedūras pagal konvencijos „Dėl vaikų apsaugos ir bendradarbiavimo tarptautinio įvaikinimo srityje“ nuostatas.

Raginti šalis nustatyti dideles baudas tarptautinių surogacijos susitarimų dalyviams: tarpininkavimo agentūroms, sveikatos priežiūros įstaigoms, teisininkams ir medicinos darbuotojams. Skatinti tarptautiniu lygiu ES šalis nares socialinėje politikoje taikyti įsivaikinimo, o ne surogacijos praktiką, kaip labiausiai atitinkančią geriausių vaiko interesų principą“, – rašoma rezoliucijos projekte.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius