Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 03 02

Pastatų griūčių galima išvengti

Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos prie Aplinkos ministerijos duomenimis, pernai Lietuvoje įvyko 4 naudojamų statinių griūtys.
Plyta
Plyta / Gedimino Savickio/BFL nuotr.

Varėnos rajone, nuslinkus Ūlos upės šlaito viršutinei daliai, nugriuvo ant jo stovinčio kluono galinė siena. Šiauliuose ūkinis pastatas sugriuvo dėl visiško nusidėvėjimo ir netinkamos priežiūros. Klaipėdoje, Šaldytuvų terminalo šaldymo kameroje, avarija įvyko dėl nekokybiškai sumontuotų kabinamųjų lubų termoizoliacines plokštes laikančių profilių. Parduotuvėje Vilniuje dėl ilgalaikės eksploatacijos metu atsiradusių įtrūkimų, netolygaus krūvio laikančios konstrukcijos susilpninimo įgriuvo arkinė perdanga virš rūsio, praneša Aplinkos ministerija.

Kaip akcentavo Eglė Kuklierienė, paaiškėjus, kad statinio būklė kelia pavojų žmonių gyvybei, sveikatai ar aplinkai, reikia nedelsiant sustabdyti statinio naudojimą, uždrausti bet kokią veiklą statinyje (jei reikia ir statinio sklype ar teritorijoje).

„Atlikus šių griūčių analizę nustatyta, kad avarijos įvyko dėl paslėptų statybos darbų broko, – sakė Inspekcijos viršininko pavaduotoja Eglė Kuklierienė. – Kai kurios konstrukcijos buvo per daug apkrautos. Taip pat paaiškėjo, kad nepakankama buvo statinių naudojimo ir techninės priežiūros kontrolė.“

Siekdama, kad tokių griūčių būtų išvengta ateityje, Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija raštu kreipėsi į apskričių viršininkus, savivaldybių administracijas, Susisiekimo ministeriją ir nurodė šiems viešojo administravimo subjektams, prižiūrintiems, kaip naudojami statiniai, būtinus reikalavimus statinių naudotojams, kad būtų išvengta galimos avarinės būklės pasekmių ir kad būtų užtikrinti statinio esminiai reikalavimai per visą jo naudojimo trukmę.

„Pastatų avarijų galima išvengti, – sakė Eglė Kuklierienė. – Tik reikia, kad statiniai būtų prižiūrimi nepažeidžiant statybos techninių reglamentų, kad senesnės statybos naudojami statiniai būtų nuolatos stebimi, fiksuojami pastebėti defektai. Iš anksto turi būti numatomas avarijų ar griūties pavojus, imamasi priemonių joms išvengti. Pastatai gali būti naudojami tik pagal paskirtį, kad nebūtų per daug apkraunami. Rekonstrukcijos ar kapitalinio remonto darbai (tarp jų ir įrenginių montavimo darbai) atliekami tik turint projektą ir statybos leidimą. Ypatinga priežiūra statiniams reikalinga žiemos sąlygomis, kai ant stogo dangų susikaupia daug sniego, ledo, vandens.“

Kaip akcentavo Eglė Kuklierienė, paaiškėjus, kad statinio būklė kelia pavojų žmonių gyvybei, sveikatai ar aplinkai, reikia nedelsiant sustabdyti statinio naudojimą, uždrausti bet kokią veiklą statinyje (jei reikia ir statinio sklype ar teritorijoje).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius