Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 11 15

Pasvalyje statomas paminklas kunigaikščiui Žygimantui Augustui

Pasvalyje netrukus bus atidengtas paminklas, skirtas Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės kunigaikščiui Žygimantui Augustui. Šiame mieste kunigaikštis su Livonijos ordinu pasirašė svarbias sutartis.
Pasvalyje statomas paminklas kunigaikščiui Žygimantui Augustui.
Pasvalyje statomas paminklas kunigaikščiui Žygimantui Augustui. / LRT stop kadras

Daugiau kaip 7 tonas sveriantį granito postamentą skulptoriai montavo nuo ankstyvo ryto. Apie 5 metrų aukščio Žygimanto Augusto biustas su postamentu iškils Pasvalio centre. Jo autoriai – tie patys Ukrainos skulptoriai, kurie kūrė ir Kauno „Laisvės karį“.

„Mes atidžiai išstudijavome XVI–XVII a. piešinius ir paveikslus, būdingiausius veido bruožus įamžinome skulptūroje“, – sakė skulptorius Olesis Sydorukas.

„Studijuodami Lietuvos istoriją, atvertėme naujus Ukrainos istorijos puslapius, taip pat ir Lenkijos bei Baltarusijos. Tai – mūsų bendra istorija, kuri sovietų laikais nebuvo dėstoma. Dabar vienas svarbiausių mūsų tikslų – parodyti faktus, kurie iki šiol ukrainiečiams ir lietuviams buvo nežinomi“, – kalbėjo skulptorius Borisas Krylovas.

Paminklo kunigaikščiui Žygimantui Augustui nebūtų be Pasvalio garbės piliečio, mecenato Prano Kiznio. Jis pasiūlė įamžinti garsinusių Pasvalį žmonių atminimą, iš 9 asmenybių buvo išrinktas Žygimantas Augustas.

„Ką galima būtų padaryti tėviškei tinkamo, kad įkvėptumėm žmones optimizmo ir paliktumėm mažiausią pėdsaką istorijoje ateinančioms kartoms“, – teigė paminklo mecenatas, verslininkas P.Kiznis.

1557 m. Žygimantas Augustas Pasvalyje pasirašė 3 istorines sutartis su Livonijos ordinu ir taip išgarsino Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės pakraščio miestelį. Viena sutarčių, sudaryta prieš Maskvos kunigaikštį, nutraukė Livonijos ordino ir Lietuvos nesutarimus. Šis susitaikymas vaizduojamas Pasvalio muziejuje esančiame dailininko Jono Vaitekūno paveiksle.

„Pasvalys pasirinktas pasirašant sutartį kaip strateginė vieta, ir pakankamai gera strateginė vieta. Netgi jeigu mes šiai dienai visoje švietimo sistemoje, istorijos mokyme kalbame apie Pasvalio sutartį, ko anksčiau nebūdavo, tai yra vienas iš tokių svarbių momentų, ką mes diegiam savo jaunimui. Pasvalys vertas, kad jo statula čia būtų“, – sakė istorikas Marius Skardžius.

Paminklo kunigaikščiui atidengimas numatytas gruodžio pradžioje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius