Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 08 11 /18:58

G.Nausėda pranešė, kad ES gali siųsti atstovą derėtis su Baltarusija

Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda antradienį telefonu kalbėjosi su į Lietuvą atvykusia Baltarusijos opozicijos kandidate prezidento rinkimuose Sviatlana Cichanouskaja. Taip pat šalies vadovas antradienį pranešė, kad Europos Sąjunga svarsto galimybę siųsti atstovą tiesiogiai derėtis su Baltarusijos valdžia.
Gitanas Nausėda ES viršūnių susitikime
Gitanas Nausėda / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Anot Antano Bubnelio, pokalbio metu ji padėkojo už Lietuvos teikiamą paramą ir dėmesį.

S.Cichanouskaja į Lietuvą pas savo vaikus atvyko antradienio paryčiais.

Moters bendražygiai teigia, kad ji buvo priversta palikti savo šalį dėl patirto spaudimo.

S.Cichanouskaja pirmadienį atsisakė pripažinti Baltarusijos prezidento Aleksandro Lukašenkos pergalę prezidento rinkimuose. Ji paskelbė laikanti save rinkimų nugalėtoja ir paragino jį perduoti valdžią.

Anglų kalbos mokytojos kvalifikaciją turinti 37 metų S.Cichanouskaja prezidento rinkimuose nusprendė bolatiruotis, kai buvo areštuotas jos vyras populiarus tinklaraštininkas Siarhejus Cichanouskis. Pergalės atveju ji žadėjo surengti naujus laisvus rinkimus.

Dėl rinkimų klastojimo Baltarusijoje kelias naktis vyko protesto akcijos, per jas žuvo vienas žmogus.

G.Nausėda teigia idėją siųsti ES atstovą derėtis su Baltarusija aptaręs su Europos Vadovų Tarybos pirmininku Charlesu Micheliu per pokalbį telefonu.

Pasak G.Nausėdos, pokalbio metu taip pat aptartos galimybės surengti ES susitikimą vadovų arba ministrų lygiu dėl situacijos Baltarusijoje.

„Ch. Michelis pažadėjo grįžti su pasiūlymais, tai yra dėl galimybės pasiųsti ES atstovą tiesiogiai derėtis su Baltarusijos valdžia, organizuoti aukšto lygio ministrų konferenciją, ir taip pat Europos Vadovų Tarybos neeilinis posėdis taip pat yra galima alternatyva“, – žiniasklaidai išplatintame komentare sakė prezidentas.

G.Nausėdos teigimu, Lietuva taip pat yra pasirengusi imtis tarpininko vaidmens sprendžiant krizę Baltarusijoje.

Pasak G.Nausėdos, pokalbio metu taip pat aptartos galimybės surengti ES susitikimą vadovų arba ministrų lygiu dėl situacijos Baltarusijoje.

„Laiko neturime daug ir būtina imtis kiek galima greitesnių priemonių tam, kad procesas būtų suvaldytas ir grąžintas į civilizuotus rėmus“, – kalbėjo prezidentas.

„Lietuva yra pasirengusi tarpininkauti šitam procesui – tai mus įpareigoja ir mūsų istorinis artumas, ir kaimynystė, ir faktas, kad iš tikrųjų esame suteikę prieglobstį opozicijos lyderiams. Todėl tikrai nepaliksime abejingi, tikrai imsimės visų įmanomų priemonių diplomatiniu lygiu užmegzti kontaktą su visomis pusėmis, kad tas tarpininkavimo procesas būtų efektyvus, nes jam reikia kelių dedamųjų: pirmiausia, pačios Baltarusijos valdžios pasirengimo kalbėtis, opozicijos atstovavimo ir, žinoma, aktyvaus tarpininkų vaidmens“, – teigė jis.

Pastarosiomis dienomis Lietuva ir Lenkija paragino surengti neeilinį ES viršūnių susitikimą dėl situacijos Baltarusijoje.

G.Nausėdos ir Ch.Michelio pokalbis įvyko po Baltarusiją antrą naktį iš eilės krėtusių milicijos ir protestuotojų susirėmimų, išprovokuotų savaitgalį įvykusių prezidento rinkimų, po kurių buvo paskelbta, jog autoritarinis lyderis A.Lukašenka buvo triuškinama balsų dauguma perrinktas jau šeštai kadencijai. Opozicija teigia, kad rezultatai buvo suklastoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius