-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2021 04 17

Patariamąją ekspertų tarybą palieka duomenų mokslininkas V.Zemlys-Balevičius

Bendrovės „Euromonitor International“ duomenų mokslininkas Vytautas Zemlys-Balevičius traukiasi iš prie Vyriausybės sudarytos patariamosios ekspertų tarybos pasiūlymams dėl COVID-19 ligos valdymo bei iš prie prezidentūros sudarytos sveikatos ekspertų tarybos. Apie tai jis šeštadienį pranešė feisbuke.
Vaidotas Zemlys-Balevičius
Vaidotas Zemlys-Balevičius / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Vakar pranešiau apie pasitraukimą iš Nepriklausomos ekspertų patariamosios tarybos prie Vyriausybės ir prezidento sveikatos ekspertų tarybos“, – nurodė jis.

V.Zemlys-Balevičius teigė, jog iš tarybų traukiasi dėl laiko stokos: „Apie pasitraukimą galvojau jau kurį laiką. Pagrindinė priežastis – laiko trūkumas. Aktyvus dalyvavimas tarybų veikloje vis dėlto atima nemažai laiko. Tą laiką aš rasdavau šeimos ir tiesioginio darbo sąskaita, atėjo laikas grąžinti skolas.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vaidotas Zemlys-Balevičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vaidotas Zemlys-Balevičius

COVID-19 valdymui suburtos ekspertų tarybos, jo įsitikinimu, parodė, kad Lietuvoje galima diskutuoti pateikiant mokslu grįstus argumentus.

„Svarbiausias jų darbo rezultatas yra pateikti dokumentai, kurių skelbimas viešai yra naujovė Lietuvoje, kuri, tikiuosi, ilgainiui įsitvirtins ir tai taps norma. Visi sprendimai turi turėti savo pagrindimą“, – dėstė V.Zemlys-Balevičius.

Duomenų mokslininkas teigė, kad COVID-19 epidemijos valdymo sprendimai – kompromisas, o jiems jis esą ne visada pritarė.

Epidemijos valdymo sprendimai yra neišvengiamas kompromisas.

„Epidemijos valdymo sprendimai yra neišvengiamas kompromisas tarp įvairių nesuderinamų prioritetų, to ką reikėtų daryti ir svarbiausia tarp to, kas yra įmanoma padaryti su turimais resursais.

Niekada nepritariau visiems Vyriausybės sprendimams, buvo padaryta nemažai klaidų, bet nemanau kad su turimais valstybinių institucijų resursais ir kompetencijomis buvo galima padaryti reikšmingai geriau“, – komentavo V.Zemlys-Balevičius.

„Per praėjusius pusę metų susipažinau su daugybe protingų ir iniciatyvių žmonių, kurių nuolatinis darbas prisidėjo prie to, kad epidemijos kaina būtų kuo mažesnė. Tai mane nuteikia optimistiškai. Kol tokie žmonės ir toliau dirbs, viskas bus gerai“, – pažymėjo jis.

Ir nors traukiasi iš dviejų ekspertų tarybų, V.Zemlys-Balevičius epidemijos klausimais žadėjo komunikuoti ir toliau: „Nors iš aktyvios tarybų veiklos pasitraukiu, epidemija nepasibaigė. Toliau reikšiu savo nuomonę epidemijos valdymo klausimais, ne taip aktyviai kaip iki šiol, bet jau kaip eilinis Lietuvos Respublikos pilietis.“

Iš prie Vyriausybės sudarytos ekspertų tarybos COVID-19 klausimais prieš kurį laiką pasitraukė Santaros klinikų atstovas Laimonas Griškevičius, Kembridže dirbanti virusologė Ingrida Olendraitė, Kembridžo universiteto ligoninės gydytojas Tumas Beinortas, dar anksčiau – Molėtų ligoninės direktorius Vaidotas Grigas, gydytojas Vytautas Kasiulevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius