-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2009 09 01

Patirtis vykdant reformas Lietuvoje padės dirbti Europos Komisijoje, tikisi A.Šemeta

Lietuvos deleguotas eurokomisaras, buvęs finansų ministras Algirdas Šemeta antradienį sakė tikįs, kad jo patirtis vykdant reformas Lietuvoje bus naudinga einant už biudžetą ir finansinį programavimą atsakingo eurokomisaro pareigas.
Sutarties pasirašymas
A.Šemeta / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Prisistatydamas Europos Parlamento (EP) nariams Briuselyje A.Šemeta teigė manąs, kad šiuolaikinio Europos Sąjungos (ES) biudžeto tikslas turi būti „keistis kartu su Europa ir keisti Europą.“

„Tikiuosi, kad prie šio įgyvendinimo galėčiau prisidėti ir savo patirtimi. Didžioji mano darbo biografijos dalis buvo tiesiogiai susijusi su šalyje vykdytomis reformomis. Manau, šį patyrimą galėčiau sėkmingai pritaikyti europiniame lygmenyje“, – viešame EP Biudžeto komiteto posėdyje sakė lietuviškai prisistatęs A.Šemeta.

A.Šemeta pabrėžė, kad ES turi dėti daug pastangų siekiant ekonomikos atsigavimo ir imtis priemonių, kad būtų išvengta antrosios kritimo bangos, taip pat nedelsti spręsti klimato kaitos problemų.

A.Šemetos teigimu, artimiausių mėnesių darbotvarkėje svarbiausias jo darbas bus kitų metų ES biudžetas. Europos Komisijos narys žadėjo siekti supaprastinti ES fondų naudojimo taisykles ir palengvinti reikalavimus paramos gavėjams.

Po dešiniųjų Vyriausybėje dirbusio A.Šemetos kalbos į polemiką su eurokomisaru įsivėlė Justas Vincas Paleckis, į EP išrinktas su Lietuvos socialdemokratų partijos sąrašu. Paprašęs leidimo paklausti, J.V.Paleckis priminė, kad praėjusių metų pabaigoje Vyriausybė ir Seimas skubiai įvykdė mokesčių reformą, o Lietuvos ekonomikos rodikliai tapo labai prasti.

„Kol kas rezultatas tas, kad antrajame šių metų ketvirtyje Lietuvos BVP krito daugiau kaip 20 procentų, ir tai yra liūdnas rekordas ES, biudžetas nesurenkamas. Ar jūs įžvelgiate kai kuriuos trūkumus, klaidas tose reformose, ir kaip padaryti, kad jos nebūtų kartojamos visos ES ir atskirų valstybių mastu?“ – teiravosi J.V.Paleckis.

Po šio klausimo EP Biudžeto komiteto pirmininkas Alainas Lamassoure replikavo, jog tai – labiau ne eurokomisarui, o buvusiam finansų ministrui skirtas klausimas.

A.Šemeta, atsakydamas į šį klausimą, pabrėžė, kad Lietuvos vyriausybės veiksmus pasveikino ir Europos Komisija, ir Tarptautinis valiutos fondas (TVF).

„Priemonės, kurių ėmėsi ir imasi Lietuva, pasveikino EK ir TVF, ir aš asmeniškai manau, kad tos priemonės, kurių imtasi šalyje, buvo reikalingos, siekiant išlaikyti makroekonomikos stabilumą ir tvarią fiskalinę padėtį“, – sakė A.Šemeta.

Balsavimas dėl A.Šemetos numatomas rugsėjo 14-17 d. Strasbūre vyksiančioje EP plenarinėje sesijoje. Tai daugiau formali procedūra, nes A.Šemeta eurokomisaro pareigas eina dar nuo liepos 1 dienos, kai Lietuvos pasiūlytai kandidatūrai birželio pabaigoje vienbalsiai pritarė Taryba.
A.Šemeta už ES biudžetą ir finansinį programavimą atsakingo eurokomisaro pareigose pakeitė Lietuvos prezidente išrinktą Dalią Grybauskaitę.

Dabartinės EK sudėties kadencija baigiasi spalio 31 dieną. Nėra aišku, ar A.Šemeta dirbs ir kitoje kadencijoje.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius