-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 05 12

Pats klausia, pats ir atsakys

Beveik metus dėl Aukščiausiojo Teismo (AT) pirmininko Vytauto Greičiaus, šiomis dienomis švenčiančio 60 metų jubiliejų, atleidimo kovojanti ir Seimui pralaiminti prezidentūra griebėsi šiaudo.
Vytautas Greičius
Vytautas Greičius / Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr.

Konstitucinis Teismas (KT), atsižvelgdamas į prezidento Valdo Adamkaus prašymą, pirmadienį pradėjo aiškintis kai kurias savo paties prieš porą metų priimto nutarimo dėl teisėjų atleidimo pasibaigus kadencijai nuostatas. Iš KT tikimasi sulaukti atsakymo, ar laisvas Seimo nario mandatas, be kita ko, reiškia ir tai, jog parlamentaras gali balsuoti taip, kad Seimo atleidžiami AT pirmininkas bei AT skyrių pirmininkai pasibaigus jų įgaliojimų laikui nebūtų atleidžiami iš pareigų. Šalies vadovas taip pat siekia išsiaiškinti, ar egzistuoja kokios nors aplinkybės, konstituciškai pateisinančios Seimo nario sprendimą neatleisti kadenciją baigusių teisėjų, ir ar toks parlamentaro sprendimas yra suderinamas su jo pareiga gerbti ir vykdyti Konstituciją bei įstatymus.

Prezidentūros interesams KT viešajame teisminiame posėdyje atstovavo valstybės vadovo patarėjos Aušra Rauličkytė ir Milda Vainiutė. Įvardyti problemos esmę vakarykščiame posėdyje buvo pavesta buvusiai V.Adamkaus patarėjai KT teisėjai Tomai Birmontienei. Tarp KT teisėjų yra ir dar vienas prezidentūrai draugiškas veidas – buvęs V.Adamkaus patarėjas Armanas Abramavičius.

Buvusios kadencijos Seimas šalies vadovo dekretą dėl V.Greičiaus atleidimo iš AT vadovo pareigų atmetė du kartus. Trečiajam V.Adamkaus dekretui dėl V.Greičiaus atleidimo po pateikimo pritarė naujasis Seimas, tačiau dar liko nutarimo svarstymo ir priėmimo stadijos.

AT pirmininku devynerių metų kadencijai V.Greičius buvo paskirtas 1999-ųjų liepą. Jo įgaliojimai baigėsi praėjusių metų liepos 8-ąją.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius