-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2009 12 14

Patys dalijo, patys ir atima

Tarpusavyje nesusikalbantys valdininkai beveik dešimčiai tūkstančių Lietuvos šeimų prieš Kalėdas pateikė „dovanėlę“ – raginimą kuo greičiau grąžinti pavasarį ir vasarą joms išmokėtus vaiko pinigus.
Mokesčiai
Patys dalijo, patys ir atima. / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Nacionalinio lygmens ir savivaldybių valdininkų negebėjimas išsiaiškinti, kurios šeimos turi teisę gauti vaiko pinigus, sukėlė tikrą chaosą.

Du mokyklinio amžiaus vaikus viena auginanti marijampolietė Nijolė vis dar negali atsipeikėti nuo patirto šoko, kai savo pašto dėžutėje rado iš savivaldybės administracijos atsiųstą pranešimą, kad jos šeimai ne tik nutraukiamas vaiko pinigų mokėjimas, bet ir reikalaujama grąžinti daugiau kaip 700 litų. „Vaikus išlaikau viena iš beveik tūkstančio litų atlyginimo. Tad tie kas mėnesį gaunami 104 litai už abu vaikus mums buvo nemenka parama“, – guodėsi moteris. Marijampolės savivaldybės administracijos Socialinės paramos skyriaus vedėja Vida Bružinskaitė LŽ teigė, kad šeimų, kurios sulaukė raginimų grąžinti vaiko pinigus, vien šioje savivaldybėje yra beveik 400. Abejojama, ar jos visos turi teisę gauti šias išmokas. Mat nuo kovo pasikeitė išmokų vaikams nuo 3 metų mokėjimo tvarka. Pernai jas gaudavo visos vaikus auginančios šeimos, o šiemet išmokos mokamos tik toms šeimoms, kurių vienam nariui per mėnesį tenka mažiau nei 1050 litų.

„Sodros“, Mokesčių inspekcijos, Nacionalinės mokėjimų agentūros ir kitų institucijų specialistai surinko duomenis apie šių šeimų pernai gautas pajamas. Pagal juos ir nustatyta, kad dalis šeimų gavo permokas. Tačiau, V.Bružinskaitės teigimu, valdininkų surinkti duomenys netikslūs. Kai kurie jų dubliuojasi, esama atvejų, kai prie pajamų priskaičiuotos jomis nelaikomos lėšos, neatsižvelgta į šiemet gautas pajamas, pakitusią šeimos sudėtį. „Aiškinamės kiekvieną konkretų atvejį. Iš maždaug šimto šeimų, kurios jau kreipėsi į mus, daugiau kaip pusei išmokų mokėjimas buvo atnaujintas“, – teigė Socialinės paramos skyriaus vedėja.

Vaiko pinigų mokėjimas sustabdytas ne tik marijampoliečiams, bet ir beveik pusei tūkstančio Šiaulių, taip pat kitų miestų bei rajonų šeimoms, auginančioms 1–2 vaikus. Tokių atvejų visoje Lietuvoje – apie 10 tūkstančių.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Ryšių su visuomene skyriaus vyriausioji specialistė Lina Burbaitė LŽ teigė, kad pažeidimų mokant vaiko pinigus nerasta tik 14 Lietuvos savivaldybių. Tačiau pats patikrinimas dėl vaiko pinigų mokėjimo teisėtumo dar nebaigtas.

„Tai tebuvo tarpiniai tikrinimo rezultatai, surinkti iš duomenų bazių. Juos reikia dar kartą patikrinti ir patikslinti savivaldybėse. Galutinių rezultatų tikimės sausio mėnesį“, – sakė L.Burbaitė.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius