-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2010 02 10

Pavasarį paaiškės, ar sostinėje liks prie Neries VEKS proga pastatytos skulptūros

Pavasarį paaiškės, ar sostinėje liks Vilniaus tapimo Europos kultūros sostine proga pernai prie Neries pastatytos trys skulptūros, visuomenėje sulaukusios prieštaringų vertinimų.
Skulptūra
Skulptūra / LŽ nuotr.
Temos: 1 Neris

Viešosios įstaigos „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ (VEKS) užsakymu pernai prie Neries buvo pastatytos trys 276 tūkst. litų kainavusios skulptūros: Mindaugo Navako „Dviaukštis“, Roberto Antinio „Puskalnis“ ir Vlado Urbanavičiaus „Krantinės arka“.

Pasak sostinės vicemero liberalcentristo Gintauto Babravičiaus, miesto valdžia galutinį sprendimą galės priimti tik pavasarį, kai skulptūros bus perduotos savivaldybei.

„Galutinio sprendimo nėra, nes tai nėra savivaldybės nuosavybė šiandien. (...) Parašyti raštai Kultūros ministerijai (KM) ir gauti jų atsakymai, kad jie sutinka perleisti savo nuosavybę, nes KM finansavo, tai yra jų nuosavybė. (...) Kovo mėnesį mums perduos“, – BNS trečiadienį sakė G.Babravičius.Galutinio sprendimo nėra, nes tai nėra savivaldybės nuosavybė šiandien.

Pasak vicemero, sprendžiant dėl skulptūrų likimo planuojama konsultuotis su Vilniaus gyventojais.

„Mes konsultuosimės su visuomene ir labai intensyviai. (...) Kaip žinote, buvo KM organizuota apklausa ir, matyt, visiškai netikėtai apklausos organizatoriams, daugiau nei 50 proc. piliečių pasakė, jog norėtų, kad liktų“, – sakė G.Babravičius.

„Aš tik žinau, kad kas priklausys nuo manęs, kaip vicemero, pasistengsiu, kad dar kelerius metus, kol niekam netrukdo, išliktų tos skulptūros“, – teigė sostinės vicemeras.

Tuo metu žiniasklaidoje sausį skelbta, kad dauguma Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narių nepritaria idėjai sostinės centre prie Neries palikti skulptūrą „Krantinės arka“, paprastai vadinamą tiesiog vamzdžiu.

Per anoniminę apklausą iš dalyvavusių 43 politikų tik 5 pasisakė už tai, kad „Krantinės arka“ būtų ir toliau eksponuojama senamiesčio pašonėje. Vienas apklaustųjų nuomonės neturėjo. Likę 38 tarybos nariai pageidautų, kad meno kūrinys būtų nedelsiant išmontuotas arba perkeltas į kitą vietą.

Skulptūrų kūrimą finansavo KM, tam skirdama 300 tūkstančių litų. Leidimas išduotas jas  eksponuoti 2009-aisiais. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius