Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 12 14

Pavasarį tikimasi įvesti trąšų rinką reguliuojantį įstatymą

Lietuva ir Malta – vienintelės Europos Sąjungos valstybės, neturinčios trąšų rinką reguliuojančio įstatymo. Tad kol nėra tvarkos ir kontrolės, į Lietuvą iš trečiųjų šalių gali būti įvežamos nekokybiškos trąšos, dalis ir neteisėtai. Tikimasi, kad Seimui pavasario sesijoje priėmus tiekiamų rinkai tręšiamųjų produktų įstatymą, tam bus užkirstas kelias. Įstatymo projektui pagrindinis Kaimo reikalų komitetas pritarė.
Agrokoncerno būstinė
Agrokoncerno būstinė / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

Norinčiųjų sužinoti, kokias trąšas naudoja, nėra daug. Mat tokie tyrimai nėra privalomi.

Europos Sąjungoje naudojamoms trąšoms galioja tam tikras reglamentas. O į Lietuvą iš Rusijos ir kitų trečiųjų šalių įvežamoms trąšoms kokybės reikalavimų nėra, nėra trąšų registro bei aiškaus rinkos reglamentavimo.

„Didžiausia problema, kad ties siena visai nebuvo kontrolės. Ir tam tikri pakeitimai, trąšų sudėties pakeitimai, galėjo sudaryti sąlygas importui, kuris neatitinka kokybės reikalavimų. Ir per mūsų šalį trąšos galėjo patekti ir į kitas Europos Sąjungos šalis“, – sako Seimo Kaimo reikalų komiteto pirmininko pavaduotojas Kazys Strakevičius.

Tad Seime svarstomas rinkai tiekiamų tręšiamųjų produktų įstatymo projektas numato griežčiau reglamentuoti importą.

„Žemės ūkio ministerija sudarys sąrašą trąšų, kurias galima įvežti į Lietuvą ir mūsų įgaliota institucija – Valstybinė augalininkystės tarnyba prie Žemės ūkio ministerijos vykdys visus tyrimus, kontrolę, ar tie įvežami preparatai yra saugūs“, – pasakoja žemės ūkio ministras Giedrius Surplys.

Ūkio ministerijos parengtam tiekiamų rinkai Tręšiamųjų produktų įstatymo projektui jau pritarė pagrindinis Seimo Kaimo reikalų komitetas, numatoma, kad parlamentas jį priims per pavasario sesiją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius