-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2018 03 22

Pavasariais skęstantys Nemėžio gyventojai: Vilniaus rajono savivaldybė sako, kad nieko nedarys

Vilniaus rajone, Nemėžyje, gyvenanti Oksana sako, kad jos šeima jau praranda viltį, kad kada nors bus sutvarkytos lietaus nuotekų tinklas šios gyvenvietės A.Mickevičiaus gatvėje. Pavasariais jų namų kiemas virsta baseinu. Tačiau pagalbos iš Vilniaus rajono savivaldybės gyventojai tikina nesulaukiantys – viskas paliekama gamtai.
Nemėžio A.Mickevičiaus gatvė per pavasarinį polaidį
Nemėžio A.Mickevičiaus gatvė per pavasarinį polaidį / 15min skaitytojos nuotr.

Praeitą savaitę Nemėžio A.Mickevičiaus gatvės gyventojai vėl galėjo tik beviltiškai stebėti, kaip jų kiemuose susidaro neišbrendamos balos. „Problema yra kiekvieną pavasarį, tirpstant sniegui, kadangi nėra lietaus nuotekų kanalizacijos. Kaimynas iš gretimo namo, kad neužtvindytų jo kiemo, nutiesė per savo sklypą vamzdį ir išleidžia susikaupiantį vandenį į mūsų kiemą“, – 15min skundėsi Oksana.

„Nieko nebus daroma“

Jos teigimu, į Nemėžio seniūniją, Vilniaus rajono savivaldybę buvo kreiptasi ne kartą, tačiau atsakymai visada tokie patys – nieko nebus daroma, nauji nuotekų tinklai neplanuojami.

„Dabar balos jau išdžiūvo, ačiū Dievui, tačiau gavau iš seniūnijos labai įdomų atsakymą. Bet planuoju ir vėl kreiptis, nes tai kartojasi kiekvienais metais, o niekas nereaguoja“, – piktinosi moteris, tvirtindama, kad tai ne pirmas kartas, kai ji kreipiasi į savivaldybę, bet jeigu kokių nors veiksmų ir imamasi, tai tik tam kartui. Po metų vėl tas pats.

Nemėžio seniūnas Vlodzimiežas Sopovičius savo atsakyme dėl gauto prašymo rašo, kad „staigiai pasikeitus orams daug kur nukentėjo kelių būklė ir gyventojų valdos“. Jo teigimu, naujo lietaus kanalizacijos projekto A.Mickevičiaus gatvėje nebuvo. „Artimiausiu metu jokio projekto dėl kanalizacijos nėra numatoma. Šiandien dėl orų pasikeitimų situacija keičiasi į gerąją pusę“, – toks seniūnijos atsakymas pasiekė Oksaną, kai ji kreipėsi dėl neišbrendamų balų savo kieme.

Gatvės, anot Oksanos, bent dalyje Nemėžio nesutvarkytos, lietaus nuotekų kanalizacija nesugeria viso to vandens kiekio, kuris plūsta pavasarį tirpstant sniegui. „Čia buvo dar sovietmečiu, kolūkio laikais įrengti tinklai, bet vėliau pristatyta namų, visi gyventojai šalia savo sklypų užkasinėja palei gatvių šaligatvius esančius nutekamuosius griovius. Užkasta ir ta kanalizacijos duobė, kurioje turi kauptis lietaus vanduo, ji atvira tik pusiau. Pajungimų jokių nėra. Mūsų sklypas žemiausiame taške, o be to, mano tėvas, kaip sąžiningas žmogus, to griovio prie namų neužkasė, tai vanduo per pavasarinį polaidį bėga čia“, – skundėsi moteris.

Pavasaris paskandino, jis ir sutvarkė

Vilniaus rajono savivaldybės Vietinio ūkio skyrius, kurio atsakymą apie susidariusią problemą 15min perdavė savivaldybės Viešųjų ir tarptautinių ryšių skyriaus laikinoji vedėja Ilona Tučinska, tvirtina, kad UAB „Nemėžio komunalininkas“ informavo, jog minėta situacija susidarė staigiai tirpstant sniegui.

„Bendrovė informavo, kad šioje gatvėje yra senas lietaus nuotekų tinklas. A.Mickevičiaus g. įrengti nuotekų tinklai nėra pajėgūs tirpstant sniegui priimti susidarančio didelio vandens kiekio. Teritorija, esanti A.Mickevičiaus g. šalia 4, 5, 7, 9 namų, yra žemiausia vieta, todėl paviršinis vanduo subėga būtent į šiuos sklypus. Pažymėtina, kad šiuo metu paviršinis vanduo minėtoje vietovėje subėgo į nuotekų tinklus bei infiltravosi į gruntą“, – teigiama atsakyme.

15min skaitytojos nuotr./Nemėžio A.Mickevičiaus gatvė per pavasarinį polaidį
15min skaitytojos nuotr./Nemėžio A.Mickevičiaus gatvė per pavasarinį polaidį

Su panašiais sunkumais susiduria ne tik šios gyvenvietės žmonės. „Informuojame, kad kai kuriose Vilniaus rajono teritorijos gyvenvietėse pasitaiko kelių, gatvių ir sklypų, kurie esant didelėms liūtims yra užliejami lietaus bei atlydžio metu susidarančiu vandeniu. Gatvių tankus užstatymas, gyventojų sklypų reljefo keitimas, kraštovaizdžio tvarkymas bei kiti veiksniai lėmė, kad žemiau esančiose gatvėse (daubose) didesnio lietaus bei pavasario atlydžio metu pradeda kauptis didesnis kiekis vandens, o tai kelia nepatogumų gyventojams“, – tvirtina Vilniaus rajono savivaldybės atstovai.

Panašiai ir kitur

Savivaldybė užtikrina, kad kasmet renkama ir analizuojama informacija apie liūčių metu užliejamas teritorijas. Pavasariais, šiemet taip pat, Vilniaus rajono savivaldybės Zujūnų seniūnijos teritorijoje užliejamos kai kurios gatvės bei keliai.

„Tai, esant didesnėms liūtims ar atlydžio metu, periodiškai pasitaiko minėtoje vietovėje, todėl savivaldybės 2018 m. biudžete yra numatytos lėšos infiltracinių šulinių bei lietaus kanalizacijos tinklų projektavimui ir statybai Zujūnų kaime. Deja, tačiau savivaldybės biudžetas ribotas, dėl to negalime įrengti, sutvarkyti paviršinių nuotekų surinkimo infrastruktūros iš karto visose Vilniaus rajono teritorijos gyvenvietėse“, – tvirtina savivaldybės Vietinio ūkio skyrius.

Oksana savo ruožtu tvirtina, kad pagalbos iš savivaldybės nesulaukianti jokiais klausimais, o kreiptis tenka. Tarkim, Nemėžyje netvarkomos gatvės, net priprašyti, kad sutvarkytų vėjo išverstą medį būna sunku.

15min skaitytojos nuotr./Nemėžio A.Mickevičiaus gatvė per pavasarinį polaidį
15min skaitytojos nuotr./Nemėžio A.Mickevičiaus gatvė per pavasarinį polaidį

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius