-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 03 31

Pavasariniai Vilniaus pokyčiai – didžiulio masto šaligatvių tvarkymas

Vos atėjus pavasariui dažnam iš karto norisi išlįsti iš jau pabodusių namų – pasivaikščioti ar pabėgioti po miestą ar po gyvenvietę, o galbūt net pradėti dviračių sezoną. Jei iki šiol tokius vilniečių planus ir galėjo sujaukti seni, duobėti ir nepatrauklūs šaligatviai, jau netrukus šis pasiteisinimas bus praeitis. Sostinė pavasarį pasitinka su pokyčiais – Vilniuje jau pradėtas masinis šaligatvių tvarkymas. Mieste bus išklota daugiau nei 9 km naujutėlių plytelių.
Šaligatvis Vilniuje
Šaligatvis Vilniuje / Sauliaus Žiūros nuotr.

Tvarkymai prašyte prašėsi

Sutvarkyti šaligatvius ir nutiesti naujus buvo vienas iš prioritetinių darbų, neslėpė sostinės meras Remigijus Šimašius. „Miestas turi būti patogus jame gyvenantiems miestiečiams. O patogumas visų pirma reiškia judėjimo laisvę. Svarbu ne tik tai, kokiais keliais žmonės juda pačiame miesto centre, bet ir tai, kaip nusigauna nuo namo iki stotelės, nuo mokyklos iki stovėjimo aikštelės ir pan.“, – sako Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

Būtent todėl, pasak sostinės mero, planuojant šaligatvių tvarkymą visų pirma buvo atsižvelgta į žmonių interesus – judėjimo intensyvumą, įpročius. Pirmiausia stengtasi atkreipti dėmesį į itin svarbių ir dažnų eismo krypčių šaligatvių būklę – jei ji netinkama, šaligatviai bus sutvarkyti, kad pėstiesiems būtų patogu vaikščioti.

Labai svarbus dalykas – nutiesti šaligatvius ten, kur žmonės jau patys išmindžiojo keliukus.

Antras labai svarbus dalykas – nutiesti šaligatvius ten, kur žmonės jau patys išmindžiojo keliukus. Tai, kad žmonės renkasi tas kryptis, kuriose net nėra šaligatvio, per smėlį ar žolę, rodo, kad jiems šaligatvio čia labai reikia. „Tad norėdami miestą padaryti patogų patiems gyventojams, į jų poreikius ir atsižvelgiame“, – pridūrė meras.

„Atkreipsime dėmesį į tuos rajonus, kurie buvo pastatyti prieš kelis dešimtmečius, tačiau projektuotojų buvo pamiršti ir apleisti, todėl kai kur šaligatviai ne tik pasenę, bet ir visai nenutiesti. Šią padėtį ir sieksime ištaisyti“, – aiškino R.Šimašius.

Galiausiai, kalbėjo sostinės meras, ketinama ne tik tvarkyti kiek atgyvenusius šaligatvius ir tiesti naujus, bet ir skirti išteklių bei dėmesio viešojo transporto laukimo aikštelėms. Pastarųjų ketinama įrengti daugiau kaip 100.

Per 22 tūkst. plytelių

Pirmasis šaligatvių tvarkymo etapas labiausiai palies Fabijoniškių, Jeruzalės, Pilaitės, Verkių, Salininkų, Naujosios Vilnios, Naujininkų, Balsių, Lazdynų ir Panerių rajonus. Ten bus nutiesta daugiau kaip 9 km naujų šaligatvių, o tam prireiks daugiau kaip 22 tūkst. plytelių.

Ten bus nutiesta daugiau kaip 9 km naujų šaligatvių, o tam prireiks daugiau kaip 22 tūkst. plytelių.

Minėti darbai, pasak Vilniaus mero, apima tik pirmąjį šaligatvių tiesimo etapą, o 2017-aisiais numatytas ir antrasis. Būtent todėl R.Šimašius ragino vilniečius būti aktyvesniais ir pranešti savivaldybei apie šaligatvių būtinumą šalia jų namų, mokyklų ar viešojo transporto laukimo stotelių.

Planuojant antrojo etapo darbus, kalbėjo meras, bus peržiūrėti visų gyventojų prašymai ir atsižvelgta į tai, kuriomis kryptimis dažniausiai naudojasi vilniečiai ir kur naujų šaligatvių bei viešojo transporto aikštelių labiausiai reikia.

Šaligatviai – tik pradžia

Minėti darbai, anot sostinės mero, tik didelių vilniečių gyvenamosios aplinkos pakeitimų, kuriuos šiemet numačiusi Vilniaus miesto savivaldybė, pradžia. Šiemet pirmą kartą nuo 2008 metų savivaldybė inicijuoja masinį įvažiavimų į gyventojų kiemus tvarkymą daugiabučių rajonuose. Planuojama sutvarkyti daugiau kaip 400 įvažiavimų į kiemus, arba pravažiavimus tuose kiemuose, kurie yra tranzitiniai.

Taip pat, anot R.Šimašiaus, netrukus prasidės ir kasmetinis pavasarinis gatvių asfaltavimas. Šiuo metu kaip tik skaičiuojama, kokios gatvės šiemet sulauks remontų.

VIDEO: Šaligatvių tvarkymas

Taip pat planuojama, kad dar iki šio rudens vilniečiai galės džiaugtis iš pagrindų atnaujintais skverais. Tokių planuojama įrengti iki 10-ties.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius