Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 12 22

Paveldosaugininkai aiškinasi dėl nesuderintų statybų mitologiniame objekte Molėtų rajone

Paveldosaugininkai aiškinasi situaciją dėl nesuderintų statybos darbų mitologiniame objekte Molėtų rajone – Aigėlų šventvietėje, vadinamoje Šventaragiu.
Asociacijos „Aplinkos ir paveldo saugojimo sąjūdis“ piketas
Asociacijos „Aplinkos ir paveldo saugojimo sąjūdis“ piketas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Naujienų portalas „Delfi“ skelbia, kad privačiame sklype, kuriame yra šis į Kultūros vertybių registrą įtrauktas objektas, sunkiąja technika nustumdytas gruntas, keičiamas reljefas.

Kaip BNS penktadienį informavo Kultūros paveldo departamento (KPD) Veiklos koordinavimo skyriaus vyriausiasis specialistas Ričardas Dediala, šie statybos darbai nebuvo suderinti nei su departamentu, nei su savivaldybe.

Pasak jo, departamento atstovai dukart įspėjo sklypo savininkus darbus nutraukti, bet jie buvo tęsiami, todėl pradėta administracinė teisena.

„Departamentas jau atliko praktiškai visus veiksmus, pirmą dieną du kartus važiavo – iškviestas ir sklypo valdytojas (...). Darbus atlieka tiek kultūros vertybės teritorijoje, tiek už jos. Reikia pirma išsikvietus išsiaiškinti, ko jis siekia, ką jis nori daryti“, – BNS sakė R. Dediala.

Darbus stebėję vietos gyventojai „Delfi“ nurodė, kad šioje vietoje esą buvo išstumdyti ir paminkliniai akmenys, sunaikintos kapinės, tačiau, R. Dedialos teigimu, KPD tokios informacijos neturi.

Anot jo, minėta vieta prie Malkėsto ežero kranto į vertybių registrą įtraukta kaip vienas iš daugelio šalyje esančių istorinių-mitologinių objektų, tai nėra kapinės, o nukastas gruntas nebuvo saugomas kaip vertingoji savybė. Vis dėlto, pasak specialisto, atliekamus darbus sklypo savininkai privalėjo suderinti.

„Esminis kabliukas – jei tai būtų priežiūros darbai, nes tai gali būti reljefo nelygumo lyginimai. Bet čia ne priežiūra, čia – statybos darbai, o statybos darbai kultūros paveldo objekte be derinimo ir pritarimo yra negalimi“, – teigė R. Dediala.

Anot KPD atstovo, iš sklypo savininkų vis dar laukiama paaiškinimų, tačiau į kvietimus tai padaryti kol kas nereaguojama.

„Jei žmonės nenori ateiti – policija atvesdins“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Užsisakykite 15min naujienlaiškius