Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 01 13 /13:14

Paveldosaugininkai atidėjo sprendimą dėl Žaliojo tilto skulptūrų: vertins menines savybes

Kultūros paveldo centro direktorius Virgilijus Kačinskas išvadas dėl sovietinių Žaliojo tilto skulptūrų žada pateikti porą porą savaičių.
Saulėtas antradienis Vilniuje
Saulėtas antradienis Vilniuje / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Papildyta: 13:14 val.

Tai V.Kačinskas sakė po to, kai jo vadovaujamos institucijos specialistams antradienį pavesta įvertinti skulptūrų menines savybes. Išvados bus svarbios sprendžiant, ar skulptūros gali būti nukeltos nuo tilto.

Centro direktorius mano, kad Žaliojo tilto skulptūros turėtų būti išbrauktas iš Kultūros paveldo registro, tačiau siūlo jas ant Žaliojo tilto palikti, prieš tai sukūrus instaliaciją, kuri „truputį pasišaipytų ir iš skulptūrų, ir iš to laikotarpio“.

„Man atrodo pavyks greitai, kadangi viskas yra ant nosies, niekur važiuoti nereikia, reikia tik surasti menotyrininkų, kurių žinios atitiks tai, ką jie vertins. Parengti dokumentus mums užtruks, turbūt, porą savaičių, mums daugiau laiko Kultūros paveldo departamento direktorė Diana Varnaitė ir neduos“, – BNS antradienį sakė V.Kačinskas.

Centro direktorius mano, kad Žaliojo tilto skulptūros turėtų būti išbrauktas iš Kultūros paveldo registro, tačiau siūlo jas ant Žaliojo tilto palikti, prieš tai sukūrus instaliaciją, kuri „truputį pasišaipytų ir iš skulptūrų, ir iš to laikotarpio“.

Vertins menines savybes

Kultūros paveldo departamente antradienį posėdžiavusi Nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo taryba pavedė specialistams įvertinti sovietinių Žaliojo tilto skulptūrų menines savybes.

Taip sprendimas dėl Žaliojo tilto skulptūrų išbraukimo iš Kultūros vertybių registro nukeltas bent iki kito tarybos posėdžio.

Kultūros ministras Šarūnas Birutis pernai pasirašė įsakymą, kuriuo sprendžiant dėl teisinės apsaugos nurodoma nevertinti objektų, kuriuose esama sovietinių ar nacistinių simbolių – SSRS ar nacistinės Vokietijos vėliava, herbas, svastika, SS ženklas, kūjis ir pjautuvas, penkiakampė žvaigždė ir pan. Taip pat okupacine simbolika pripažįstami nacionalistų, SSRS komunistų partijos vadovų atvaizdai, organizacijų ar į juos panašūs simboliai.

Šios naujos taisyklės leidžia vertinimo tarybai priimti sprendimus dėl minėtų objektų teisinės apsaugos panaikinimo.

Kaune sukūrė precedentą

Remiantis ministro įsakymu, gruodį Kaune veikianti vertinimo taryba nusprendė panaikinti teisinę apsaugą ant Vytauto Didžiojo (Aleksoto) tilto esantiems sovietiniams simboliams, tačiau pasiūlė fiziškai jų nenaikinti, o uždengti arba išvežti į Grūto parką.

Taip buvo sukurtas precedentas, kuris gali būti svarbus sprendžiant ir sovietinių Žaliojo tilto skulptūrų Vilniuje likimą.

Norinčių restauruoti neatsirado

Vilniaus savivaldybė anksčiau yra skelbusi net kelis konkursus dėl skulptūrų restauravimo, tačiau norinčiųjų tai padaryti nenukėlus jų nuo tilto neatsirado. Šiuo metu savivaldybė nėra paskelbusi naujo konkurso, nors KPD yra leidęs skulptūras restauravimui nuimti.

Keturios skulptūrų grupės, vaizduojančios kareivius, darbininkus, valstiečius ir studentus, ant Žaliojo tilto pastatytos 1952 metais.

Kritikai sako, kad skulptūros yra sovietinės propagandos dalis ir žeidžia žmones, kovojusius už Lietuvos išsivadavimą iš sovietų okupacijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius