Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 07 25

Paveldosaugininkai nepritaria bažnyčios šalia Kryžių kalno statymui

Patariamąjį balsą turinti Kultūros paveldo komisija nepritaria bažnyčios prie Kryžių kalno Šiaulių rajone statymui, pranešė LTV laida „Šiandien“.
Kryžių kalnas
Kryžių kalnas / Kęstučio Vanago/BFL nuotr.
Temos: 1 Kryžių kalnas

„Kryžių kalnas yra ta sakralinė aura, kad iki jo einant tą kilometrą tu mąstai, tu medituoji, kol tu ateini iki to kryžiaus. Tai yra sakralinis procesas, tai yra ypatinga vertybė. (...) Jei bus bažnyčia, čia reikės dar mašinų stovėjimo aikštelių, tualetų. Tai tas Kryžių kalnas neteks savitumo, jis taps kaip bet koks kitas objektas Lietuvoje“, – teigia Kultūros paveldo komisijos pirmininkė Gražina Drėmaitė.

Šiaulių rajone, Meškuičių seniūnijoje, Domantų kaime, esantis Kryžių kalnas, kaip išskirtinės vertės ir reikšmės kompleksas, išimtine nuosavybės teise priklauso Lietuvai, o ne bažnyčiai. Todėl, pasak paveldosaugininkų, turėtų būti išsaugota sakralinė šios vietos erdvė ir apgintas viešasis interesas.

Šiaulių rajono savivaldybės taryba praėjusią savaitę pritarė koncepcijai, pagal kurią bus koreguojamas Kryžių kalno detalusis planas.

Koncepcija numato, kad šalia Lietuvos gyventojų ir užsienio turistų itin lankomo Kryžių kalno turėtų būti pastatyti nedideli maldos namai.

Maldos namų statyba visuomenėje sukėlė daug diskusijų. Praėjusią savaitę šios teritorijos detalusis planas pristatytas Kultūros ministerijoje. Išklausęs informaciją apie numatomą statybą, kultūros ministras Arūnas Gelūnas pareiškė pritariantis bažnyčios Popiežiaus Jono Pauliaus II garbei statybai prie Kryžių kalno Šiaulių rajone.

Statybos iniciatoriai pabrėžta, kad prie Kryžių kalno ketinama statyti nedidelę, Jono Pauliaus II vardu pavadintą bažnyčią. Joje tilptų iki 100 žmonių, o aukštis neviršytų aštuonių metrų, dalį pastato numatoma įleisti į žemę.

Projekto autoriai teigė, kad pastatas neužgoš Kryžių kalno. Be to, bažnyčią planuojama statyti ne kultūros paminklo teritorijoje, o jo vizualinės apsaugos zonoje, pakankamai dideliu atstumu (320-340 metrų) prieš šį istorinį piliakalnį, šalia jau pastatyto komplekso – turistų informacinio centro.

Be to, maldos namų statyba numatyta Vyriausybės patvirtintoje Jono Pauliaus II piligrimų kelio kūrimo ir jo objektų pritaikymo piligrimų ir turizmo reikmėms 2007-2013 metų programoje.

Jurgaičių ar Domantų piliakalniu vadinamas Kryžių kalnas yra Meškuičių seniūnijoje, kairiajame Kulpės upelio krante. Kryžiai čia pradėti statyti XIX amžiaus viduryje.

Šiuo metu ant piliakalnio yra milijonai kryžių, atvežtų ne tik iš įvairių Lietuvos vietų, bet ir iš užsienio. Krikščionių pasaulyje šį kalną išgarsino 1993-iaisiais čia apsilankęs popiežius Jonas Paulius II.

Daugiau kaip 50 Kryžių kalne stovinčių kryžių įtraukti į kultūros vertybių registrą. Kryžių kalnas įtrauktas į Jono Pauliaus II piligrimų kelią.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius