Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

2015 08 06

Paveldosaugininkai nori pakeisti Kauno Kazio Škirpos gatvės pavadinimą

Kultūros paveldo departamento (KPD) Kauno skyrius kreipėsi į laikinosios sostinės savivaldybę ir paprašė apsvarstyti, ar nebūtų tikslinga pakeisti Kazio Škirpos gatvės pavadinimą ir nuimti šiam tarpukario Lietuvos veikėjui skirtą memorialinę lentą miesto centre, rašo dienraštis „Lietuvos žinios“.
Kauno senamiestis
Kauno senamiestis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

KPD Kauno skyriaus rašte merijai teigiama, jog K.Škirpa galbūt buvo vienas iš Tautos darbo apsaugos bataliono, atsakingo už tūkstančių žydų tautybės Lietuvos piliečių nužudymą, kūrėjų ir šios organizacijos vadų.

„Manome, kad nusikaltimais žmoniškumui įtariamų asmenų vardais Kauno miesto gatvės neturėtų būti vadinamos, o memorialinės lentos, jeigu jos reikalingos, turėtų būti bent jau papildomos prierašais apie tokių asmenų įvykdytus nusikaltimus“, – sakoma paveldosaugininkų rašte.

Kaip aiškino KPD Kauno skyriaus vedėjas Svaigedas Stoškus, paveldosaugininkai netvirtina, jog šis tarpukario veikėjas tikrai buvo susijęs su nusikaltimais žmoniškumui.

Anot S.Stoškaus, Kaune įamžinta ir daugiau asmenų, kurių vaidmuo Antrojo pasaulinio karo metais vertinamas nevienareikšmiškai.

„Taip tikrai neteigiame, gink Dieve. Tačiau tauta turi pažinoti ne tik savo didvyrius“, – kalbėjo paveldosaugininkas.

Anot S.Stoškaus, Kaune įamžinta ir daugiau asmenų, kurių vaidmuo Antrojo pasaulinio karo metais vertinamas nevienareikšmiškai.

Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky teigiamai įvertino žinią apie Kauno paveldosaugininkų kreipimąsi į savivaldybę.

„Ypač gerai vertinu tai, kad tokį judėjimą pradėjo ne žydai, o tie žmonės, kurie, matyt, turi savo aplinkoje istorikų, priėjimą prie daugiau dokumentų. Labai džiaugiuosi, jog prasideda diskusijos“, – pabrėžė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius