Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 08 02

Paveldosaugininkų ir Vilniaus savivaldybės nesutarimai dėl pastato Rinktinės gatvėje tęsiasi

Tęsiasi Vilniaus miesto savivaldybės ir Kultūros paveldo departamento (KPD) santykių aiškinimasis dėl Rinktinės gatvėje numatomo statyti pastato. Savivaldybė KPD kaltina proceso vilkinimu, dėl kurio prarasta beveik 100 mln. Lt investicijų. Tuo tarpu KPD teigia, kad savivaldybė proteguoja privačius verslininkus ir siekia sunaikinti kultūros paveldą.
Teritorija Rinktinės gatvėje sukiršino dvi institucijas – Vilniaus savivaldybę ir Kultūros paveldo departamentą, kurios santykius aiškinasi teisme.
Teritorija Rinktinės gatvėje sukiršino dvi institucijas – Vilniaus savivaldybę ir Kultūros paveldo departamentą. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

KPD direktorė Diana Varnaitė teigė, kad galima suprasti merą Artūrą Zuoką, traiškantį automobilio muliažą, bet negalima suprasti, kai tanku traiškomas kultūros paveldas. O būtent taip įvardijamas savivaldybės siekis stabdyti KPD sprendimą nepritarti statyti tokį pastatą Rinktinės g. 2, kokį siūlo investuotojai.

„Kreipimąsi į teismą vertiname kaip spaudimą KPD, kuris vykdo savo pareigą, stengiamasi suspenduoti departamento veiklą, o kartu „prastumti“ ir kitus paveldą žalojančius sprendimus“, – sakė D.Varnaitė.

Anot KPD direktorės, tokiems savivaldybės veiksmams įtakos galėjo turėti ir tai, kad departamentas stengiasi apsivalyti nuo tų, kurie tarnauja ne paveldo išsaugojimui. „Tai, matyt, nepatinka tiems, kurie įpratę paprastai tvarkytis „reikaliukus“ ir gal net ne visada už ačiū“, – kalbėjo D.Varnaitė.

Anot KPD direktoriaus pavaduotojo Algimanto Degučio, departamentas siekia suderinti, kad už Energetikos ir technikos muziejaus atsirasiantis pastatas būtų maždaug 5–6 metrais žemesniais negu dabar siūloma projektiniuose pasiūlymuose. Tuomet esą tas pastatas neužgoš muziejaus.

„Energetikos muziejus yra saugomas valstybės, todėl draudžiama užgožti šį statinį. KPD nuomone, reikėtų žeminti tolesnius statinius, kurie atsiras toliau nuo gatvės už muziejaus, o ne toje vietoje, kurią rodo savivaldybė šalia Rinktinės gatvės. Tas visas statinys bus matomas ir nuo Gedimino kalno, jis bus per didelis, užgožtų muziejų. Atrodo, lyg Energetikos muziejus susiniveliuotų su naujuoju pastatu, jeigu žiūrėsime nuo upės pusės“, – sakė A.Degutis.

Pavyzdys yra pastatas „Delfinas“ ir Hilarijaus Raduškevičiaus rūmai, daugeliui geriau žinomi kaip pilaitė Kalvarijų gatvės pradžioje.

KPD atstovai įsitikinę, kad galima būtų rasti kompromisą, tačiau savivaldybė net nesistengė to padaryti – meras į KPD net nesikreipė ir nebandė susitikti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius