Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 02 15

Pavojingi patarimai: koronavirusą „gydė“ česnaku, balikliu ir narkotikais

Tęsiantis Kinijos Uhano mieste prasidėjusio COVID-19 koronaviruso protrūkiui, socialiniuose tinkluose dalinamasi sveikatai pavojų keliančiais būdais kovoti su ilga.
Internete gausu melagingų patarimų, kaip kovoti su naujuoju koronavirusu
Internete gausu melagingų patarimų, kaip kovoti su naujuoju koronavirusu / AFP/„Scanpix“ nuotr.

15min polapyje – visos naujienos apie koronavirusą

Tarptautinis faktų tikrinimo tinklas (IFCN) skelbia, kad sausio pabaigoje pradėjo sklisti informacija, esą pagyti nuo naujojo koronaviruso galima gurkštelėjus baliklio.

Tai ne tik melagingas, bet ir potencialiai mirtinas patarimas. Stiprių chemikalų vartojimas organizmui gali padaryti negrįžtamos žalos.

Pirmieji šį mitą aprašė „PolitiFact“ faktų tikrintojai. Tačiau melo sprinto tiesos užkarda nesulaikė, o gyvybei pavojinga informacija Jungtinėse Valstijose toliau buvo dalijamasi praėjus dviems savaitėms nuo jos paneigimo.

JAV faktų tikrintojai factcheck.org pranešė apie baliklio vartojimo žalą, tačiau tą pačią dieną, kai pasirodė faktų tikrintojų publikacija, „Youtube“ buvo paskelbti vaizdo įrašai, kuriuose sergantiems COVID-19 siūloma gydytis buityje vartojamomis chemijos priemonėmis.

Tuo metu Indijoje pradėta skelbti informaciją, esą naująjį koronavirusą galima sunaikinti pasitelkus vitaminą C. Nors tai nėra tiesa, po keturių dienų tuo pačiu melu jau buvo dalijamasi Brazilijos socialiniuose tinkluose.

Italijoje ir Taivane dalintasi pranešimais, kad naująjį virusą įveikti galima 2010 m. sukurtu rankų kremu. „Pangella Politica“ susisiekė su priemonės gamintojų ir patvirtino, kad rankų priežiūros priemonė nėra veiksminga apsauga nuo naujojo koronaviruso.

Senovės išmintį pritaikius XXI amžiaus problemoms, skelbti pranešimai, kad virusą nugalėti galima valgant česnakus, ar jų sriubą. Deja, tačiau nugalėti virusą – sudėtingiau.

Pirmieji mitą apie česnako poveikį paneigė „JTBC News“ faktų tikrintojai Taivane, tačiau klaidinga informacija dalinamasi iki šios dienos.

Tuo pat metu Indijoje buvo pasirodę pranešimų, kad COVID-19 galima išsigydyti geriant karvės šlapimą, tačiau niekieno nuostabai tai taip pat pasirodė esąs mitas.

Neaišku ar siekdami praskaidrinti nuotaiką ar vedini neišmanymo, kai kurie socialinių tinklų vartotojai pradėjo skleisti informaciją, kad naująjį koronavirusą galima išsigydyti kanapėmis. Kiti skelbė informaciją apie virusą gydančią narkotinę medžiagą kokainą.

Sausio pabaigoje skelbta, kad apsisaugoti nuo naujojo koronaviruso padeda etanolis. Tačiau visi psichoaktyvūs savigydos būdai faktų tikrintojų buvo paneigti.

IFCN pastebi, kad susidūrus su visuomenės sveikatos krize geriausiai apsisaugoję yra tie, kurie žino specialistų patvirtinus apsaugos nuo viruso būdus.

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) rekomenduoja gyventojams tinkamai plauti rankas, vengti liesti rankomis veidą, laikytis kosėjimo ir čiaudėjimo etiketo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius