-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 12 09

Pavojų gyventojų turtui kelia dėl lietaus pasunkėjęs sniegas

Sinoptikams artimiausiomis dienomis prognozuojant pūgą bei lijundrą, „Lietuvos draudimas“ atkreipia dėmesį, kad dėl drėgmės pasunkėjęs sniegas jau kelia pavojų gyventojų būstams – tikėtina, kad neatlaikę padidėjusio svorio įlūš namų stogai.
Žiema Vilniuje
Žiema Vilniuje / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.
Temos: 1 Sniegas

Draudimo bendrovė per 2010 metų šaltąjį sezoną užregistravo 119 tokių atvejų, išmokėjo 174,8 tūkst. litų.

„Gamta šiemet itin neprognozuojama – ką tik spaudusį speigą pakeitė lijundra. Visiems jau įprasta, kad nemažai kalbama apie tokių gamtos sąlygų nulemtas automobilių avarijas, tačiau būsto saugumui sniego keliama grėsmė dažnai pamirštama. Lietus dar labiau pablogina situaciją, kadangi sudrėkęs sniegas sunkėja. Senos ar lengvesnės pastatų konstrukcijos gali jo svorio neišlaikyti ir įlūžti ar visai sugriūti. Nuo stogų nenukastas sniegas gali lemti ir tragediją, jei po lūženomis atsidurtų žmogus“, – sakė bendrovės Kompleksinių žalų direktorius Gytis Matiukas.

Pasak eksperto, pasitaiko ir nemažai atvejų, kai sugriūna šalia gyventojų namų esančios pastogės ar garažai ir apgadindami ten stovėję automobiliai.

Siekiant išvengti galimų nesusipratimų, draudimo specialistai primena, kad draudimo apsauga galioja tik tais atvejais, kai stogai ir pan. įlūžta dėl staigiai iškritusio didelio kritulių (sniego / lietaus) kiekio. Žmogus fiziškai nuo to negali apsisaugoti. Tais atvejais, kai sniego danga kaupiasi ilgą laiką, stogai nėra valomi ir prižiūrimi, draudikai turi pilną teisę atsisakyti mokėti draudimo išmoką dėl nepriežiūros. Todėl gyventojams ir įmonėms patariama susirūpinti sniego valymu nuo stogų ir kitų paviršių.

Panaši situacija buvo 2004 m. sausio–vasario mėnesiais, kai „Lietuvos draudimas“ gavo 125 pranešimus apie dėl sniego įlūžusius stogus, o gyventojų turtui padaryta bendra žala siekė 250 tūkst. litų. Tarp nukentėjusių daugiausia buvo savo namų ar ūkinių pastatų stogų nenuvalę gyventojai, tačiau tokių nuostolių patyrė ir kelios bendrovės.

„Raginame gyventojus atkreipti dėmesį į jų turtui ir šeimų sveikatai sniego keliamą pavojų ir užkirsti kelią nelaimėms – čiupti kastuvus ir nuvalyti savo gyvenamųjų ir ūkinių pastatų stogus“, – ragino G. Matiukas. „Tuo tarpu įmonės raginame imtis visų atsargumo priemonių padėsiančių išvengti žmonių nelaimių – atitverti šaligatvius, kur yra sniego kritimo pavojus, pabarstyti aplink pastatą esančius praėjimus ir pan.“ – pridūrė G.Matiukas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius