Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 09 06

Pavyzdys visiems: žydus gelbėjo ne tik Č.Sugihara – tokių diplomatų būta ir daugiau

Kaune įpusėjo renginių, skirtų tūkstančius žydų išgelbėjusio diplomato Čijunės Sugiharos atminimui pagerbti, ciklas. Tarptautiniame simpoziume dalyvavę diplomatai ir mokslininkai kvietė prisiminti ir kitus atvejus, kai nepaisydami grėsmės, diplomatai ryždavosi gelbėti pavojuje atsidūrusius žydus. V.Matijošaitis atskleidė, kad Kaune išdygs dar viena svarbi skulptūra – skirta Č.Sugiharai atminti.
Kaune vykusio tarptautinio simpoziumo “Diplomatai, gelbėję žydų gyvybes” akimirkos
Kaune vykusio tarptautinio simpoziumo “Diplomatai, gelbėję žydų gyvybes” akimirkos / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

Renginį pradėjęs Kauno miesto meras Visvaldas Matijošaitis pareiškė užuojautą Japoniją nusiaubusio galingo taifūno aukoms. Iš anksto atsiprašęs, į dalyvius, atvykusius iš įvairių šalių, politikas kreipėsi lietuviškai. Pasak jo, žydus gelbėjusių diplomatų gyvenimai yra pavyzdys visiems, o tai, kokį žygdarbį Č.Sugihara atliko gyvendamas Kaune yra nenusakoma žodžiais.

„Turime planą Kaune įamžinti Sugiharos atminimą, pastatydami jam skirtą skulptūrą“, – planais dalijosi meras.

„Mūsų pareiga yra pasirūpinti šių istorinių asmenybių atminimu ir įprasminimu“, – sakė jis.

Kauno miesto meras atskleidė šiemet buvęs Japonijoje, kur aplankė Č.Sugiharai svarbias vietas.

„Šiandien yra puiki proga atskleisti, kad mes turime planą Kaune įamžinti Sugiharos atminimą, pastatydami jam skirtą skulptūrą“, – planais dalijosi meras.

JAV ambasadorė Lietuvoje Anne Hall pabrėžė, kad žydus gelbėjęs Č.Sugihara rizikavo savo karjera. Taip pat ji atkreipė dėmesį, kad diplomato veikla įvertinta nuo įvykių praėjus keliems dešimtmečiams. Žydus gelbėję diplomatai, pasak ambasadorės, nepasidavė dvejonėms ir veiksmų ėmėsi nepaisydami pavojaus įkliūti.

„Nėra nieko blogo gelbėti žmonių gyvybes“, – Č.Sugiharos žodžius priminė A.Hall.

Ambasadorės teigimu, vos 84 diplomatai iš 24 skirtingų šalių ryžosi ištiesti pagalbos ranką į pavojų patekusiems žydams. Vienas iš jų – Prancūzijos mieste Marselyje dirbęs JAV diplomatas Hiramas Binghamas, kurio dėka iš nacių okupuotos šalies išvyko tokie garsūs veikėjai, kaip dailininkas Markas Šagalas, novelistas Lionas Fechtvagneris, politikos teoretikė Hannah Arendt.

„Kai buvau mažas, buvo sakoma, kad žudikai neturėjo kito pasirinkimo, tik vykdyti nurodymus. Diplomatų ir kitų gelbėtojų istorijos parodo, kad pasirinkimas buvo“, – kalbėjo Izraelio ambasadorius Lietuvoje Amiras Maimonas.

Naujasis Japonijos ambasadorius Lietuvoje Shiro Yamasaki džiaugėsi galėdamas dalyvauti renginyje. Susirinkusiems jis trumpai priminė įkvepiančią diplomato istoriją ir pabrėžė jos svarbą.

Specialiojo Prancūzijos ambasadoriaus žmogaus teisių ir holokausto klausimams Francoiso Crocuette teigimu, tik maža dalis diplomatų ėmėsi veiksmų, siekdami padėti žydams. Jis atkreipė dėmesį į tai, kad kai kurios Europos vyriausybės dėl politinių priežasčių siekia perrašyti istoriją. Kalbėdamas apie situaciją Sirijoje ir Birmoje, kur kyla įtarimų dėl genocido, ambasadorius pabrėžė, kaip svarbu išmokti istorijos pamokas.

Vos 84 diplomatai iš 24 skirtingų šalių ryžosi ištiesti pagalbos ranką į pavojų patekusiems žydams.

Renginyje dalyvavęs Lietuvos užsienio reikalų viceministras Darius Skusevičius priminė, kad bene svarbiausioje miesto vietoje, Laisvės alėjoje, neseniai įrengtas monumentas žydus gelbėjusiam Olandijos diplomatui Janui Zwartendijkui. Jis džiaugėsi, kad netrukus bus įamžinta ir Č.Sugiharos veikla.

Viceministras priminė skaudžiausius Lietuvos istorijos etapus – okupacijas. Jis pabrėžė, kad Lietuvoje gyvenę žydai taip pat prisidėjo kovojant už laisvę.

Simpoziume dalyvavę mokslininkai iš Izraelio, Japonijos, Nyderlandų, Prancūzijos ir Lenkijos pristatė mokslinius darbus, susijusius su diplomatų, gelbėjusių žydus, veikla. Sugiharos savaitės renginiai vyks iki rugsėjo 9 dienos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius