-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 06 26

Pažadai išvežti stambiagabarites atliekas supykdė bendruomenę: likome su šiukšlynu

Netoli Vilniaus, Riešės seniūnijos Skirgiškių gyventojai supyko, kai pažadai išvežti stambiagabarites atliekas liko tik pažadais. Data, kai išvežimas buvo numatytas, seniai praėjo, o šiukšlių liko, nes viešai paskelbta informacija apie galimybę tų atliekų atsikratyti lėmė, kad gyventojai aktyviai jų kratėsi. Vilniaus rajono savivaldybė priekaištauja sodininkams, bet ir ramina, kad viską išveš.
Šiukšlės Skirgiškėse
Šiukšlės Skirgiškėse / 15min skaitytojos nuotr.

Alina Lavris, Skirgiškių gyventojų asociacijos vykdančioji direktorė, situaciją prieš Jonines apibūdino paprastai: „Nekoks vaizdelis pas mus, nekoks.“

Žadėjo prieš mėnesį

Vietos bendruomenės atstovė 15min pasakojo, kad prieš daugiau nei mėnesį buvo paskelbta, kad gegužės 23–24 d. Riešės seniūnijos teritorijoje buvo išvežamos stambiagabaritės atliekos. Tad gyventojai paraginti jas suvežti ar sunešti į tam tikrus taškus. O tie taškai – šalia „Nemenčinės komunalininkui“ priklausančių buitinių atliekų konteinerių. Bent jau taip teigia išgirdę gyventojai, kai susisiekė su Riešės seniūnija.

„Tai buvo pirmas kartas, kai ši informacija iš anksto buvo platinama viešai, anksčiau tik savivaldybės puslapyje, prie informacijos apie aplinkos apsaugą. Net aš pati labai retai užeinu ten. Tad paskelbėme bendruomenės feisbuke“, – pasakojo A.Lavris.

Informacija greitai paplito, žmonės vežė atliekas aktyviai, krūvos gausėjo. Tačiau atėjus žadėtai datai, kada visa tai turėjo būti išvežta, nieko neįvyko.

Tai buvo pirmas kartas, kai ši informacija iš anksto buvo platinama viešai, anksčiau tik savivaldybės puslapyje, – sakė A.Lavris.

„Gegužės 23–24 d. buvo planiniai vežimai, kaip jie sako, vežė visoje Riešės seniūnijoje, du kartus 23 d. ir vieną – 24 d. „Nemenčinės komunalininkas“, bet pas mus tomis dienomis nė karto nebuvo atvažiavę. Iš kai kurių taškų išvežta, bet ne visur, kilo konfliktas su „Nemenčinės komunalininku“, kadangi jie sako, jog vienas taškas nėra pažymėtas ir jie neveš, prašo gyventojų, kad patys išsivežtų arba susimokėtų už išvežimą. Jau pradėjome ir tarpusavyje pyktis. Taškus greičiausiai turėtų seniūnija sužymėti. Jeigu ten stovi komunalininkų konteineriai ir buvo deklaruojama, kad nešti galima prie jų, tą žmonės ir padarė, o dabar turime didelę problemą“, – skundėsi A.Lavris.

Užsakė papildomą techniką

Vilniaus rajono savivaldybės Vietinio ūkio skyriaus specialistai užtikrino, kad problema bus išspręsta jau labai greitai: „Riešės seniūnija birželio 25 d. vėl užsakė techniką stambiagabaritėms atliekoms išvežti.“

ZW.lt nuotr./Šiukšlės Skirgiškėse
ZW.lt nuotr./Šiukšlės Skirgiškėse

Anot savivaldybės atstovų, gyventojams reikėtų ne tik ieškoti kaltų, tačiau ir susimąstyti apie savo indėlį. „Pažymėtina, nors konteinerių aikštelės yra sodininkų bendrijų teritorijose ir naudojamos sodininkų bendrijų narių (ne tik nuolatinių gyventojų), bendrijos neprisideda prie aikštelių priežiūros, bendrijų nariai nuolat atneša prie konteinerių įvairių atliekų, nesilaikydami Vilniaus rajono atliekų tvarkymo reikalavimų. Seniūnija per metus priversta papildomai užsakinėti techniką stambiagabaritėms atliekoms, padangoms bei kitoms atliekoms išvežti“, – teigiama Vietinio ūkio skyriaus komentare.

Kaip teigia savivaldybė, stambiosios ir pavojingos atliekos iš Skirgiškių ir Bratoniškių kaimų buvo paimamos pagal grafiką š. m. gegužės 23–24 d., bet dėl didelio kiekio atliekų ir dėl to, kad buvo sukrautos įvairios atliekos (statybinės ir griovimo atliekos, padangos, biologiškai suyrančios atliekos ir kt.), seniūnijos darbuotojams teko jas rūšiuoti, vežti atskirai:

„Po gegužės 24 dienos atliekų krūvos dar padidėjo, todėl UAB „Nemenčinės komunalininkas“ papildomai skyrė transportą birželio 7 d. ir tą dieną atliekos prie konteinerių aikštelių Skirgiškių k. ir Bratoniškių k. buvo sutvarkytos, liko tik atliekos, neįeinančios nei į stambiagabaričių, nei į buitinių atliekų kategorijas. Po birželio 7 d. sodininkų bendrijų nariai prie konteinerių stovėjimo vietų vėl suvežė naujų įvairių atliekų.“

Seniūnija per metus priversta papildomai užsakinėti techniką stambiagabaritėms atliekoms, padangoms bei kitoms atliekoms išvežti.

Didelio gabarito komunalinių atliekos, įskaitant ir pavojingas, Vilniaus rajone nemokamai išvežamos 2 kartus per metus, grafikas skelbiamas Vilniaus rajono savivaldybės tinklalapyje, seniūnijų skelbimų lentose, vietinėje spaudoje.

„Apvažiavimo metu iš gyventojų yra surenkamos stambiosios atliekos: seni baldai ir rakandai (stalai, lovos, čiužiniai, kėdės, komodos ir t.t.), namų ūkio santechnikos įrenginiai, būsto įrenginiai ir pavojingos atliekos, susidariusios buityje: galvaniniai elementai, lakų, dažų, skiediklių atliekos, buitinės chemijos produktai, akumuliatoriai. Norėdami sužinoti tikslią atliekų surinkimo vietą, gyventojai gali kreiptis į savo seniūnijos atstovus arba UAB „Nemėžio komunalininkas“, – tvirtina Vilniaus rajono savivaldybė.

ZW.lt nuotr./Šiukšlės Skirgiškėse
ZW.lt nuotr./Šiukšlės Skirgiškėse

Stambiagabarites atliekas gyventojai gali ir patys nuvežti į priėmimo aikšteles, kurių rajone yra trys: Sudervės seniūnijos Grikienių k., Šatrininkų seniūnijos Vėliučionių k. ir Sužionių seniūnijos Pakryžės k. Pastarojoje galima nemokamai palikti ir žaliąsias atliekas – želdinių karpymo ir sodo atliekas, nupjautą žolę, medžių lapus, nugenėtų krūmų ir medžių šakas, daržininkystės atliekas. Vienas gyventojas į žaliųjų atliekų kompostavimo aikštelę gali pristatyti ne daugiau kaip 1 kub.m žaliųjų atliekų.

Visose aikštelėse gyventojams leidžiama priduoti stambias atliekas (baldus, tekstilės gaminius, buitinę techniką, lengvųjų automobilių padangas), antrines žaliavas (stiklą, plastmasę, metalą, makulatūrą) ir butų remonto ir sodybų tvarkymo statybines ir griovimo atliekas. Tiesa, galioja tam tikri kiekių apribojimai.

Vienas gyventojas per metus nemokamai į aikštelę gali atiduoti ne daugiau kaip 4 naudotas automobilio padangas; tiek atliekų, kiek telpa į lengvojo automobilio bagažinę ir (ar) lengvojo automobilio priekabą (išskyrus antrines žaliavas), baldai ar didesnių matmenų buitinė technika gali būti atvežama mikroautobusais; į aikštelę neįleidžiami sunkesni nei 3,0 tonų bendrojo svorio (automobilio ir krovinio svorio) ir ne aukštesni kaip 2,2 metro atliekas atgabenę automobiliai; vienas gyventojas per metus į aikštelę gali pristatyti ne daugiau kaip 2580 kg išrūšiuotų statybinių atliekų (išskyrus asbesto turinčias atliekas).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius