Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 03 11

Pažeidus įstatymų reikalavimus dėl terminų referendumas gali būti atidėtas rudeniui

Jeigu bus pažeisti įstatymų reikalavimai, numatantys referendumo surengimo datą, referendumas dėl žemės draudimo parduoti užsieniečiams gali būti nukeltas rudeniui, sako premjeras socialdemokratas Algirdas Butkevičius.
VRK posėdis
VRK posėdis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Pasak jo, laikantis įstatymų normų, neįmanoma referendumo surengti drauge su Europos Parlamento rinkimais gegužės 25 dieną, kaip to prašo jo iniciatoriai. Tokios galimybės pirmadienį neatmetė ir Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė.

„Šiek tiek tas jos pareiškimas man buvo netikėtas, nes politinėje taryboje, kai priėmėme bendrą sprendimą, teisininkai paaiškino visas procedūras, kurias įgyvendinus, artimiausia data gali būti birželio 29 diena. Jeigu kitoks būtų priimtas sprendimas ir ta data paankstinta, mes susidurtume su statuto procedūrų pažeidimu ir Referendumo įstatymų pažeidimu ir tada iššauktume dar didesnius debatus bei diskusijas, kreipimusis į teismus dėl procedūrų išaiškinimo. Tada jau tikriausiai referendumas nusikeltų į rudenį“, – antradienį Lietuvos radijui sakė Vyriausybės vadovas.

Seimui pirmadienį pateiktas nutarimo projektas referendumą dėl žemės surengti birželio 29-ąją, kaip praėjusią savaitę nutarė valdančiųjų politinė taryba. Tačiau referendumo iniciatoriai siekia, kad jis vyktų gegužės 25 dieną.

Vyriausioji rinkimų komisija yra nutarusi, kad referendumo iniciatorių pateiktų rinkėjų parašų užtenka jį surengti – tam reikėjo ne mažiau kaip 300 tūkst. rinkimų teisę turinčių Lietuvos piliečių parašų.

Iniciatyvinė grupė siekia Lietuvoje surengti privalomąjį referendumą, kuriuo Konstitucijoje įtvirtintų, kad žemė galėtų priklausyti tik Lietuvos piliečiams ir valstybei, taip pat numatyti, kad referendumui surengti pakaktų nebe 300 tūkst., o 100 tūkst. parašų.

Stodama į Europos Sąjunga, Lietuva įsipareigojo nedrausti žemės pardavimo užsieniečiams – po pereinamojo laikotarpio nuo šių metų gegužės draudimas turėtų nustos galioti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius