Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 08 09

Pažink Kauną: šiame mieste yra seniausia Lietuvos mūrinė pilis

Kauno pilis – vienas iš miesto objektų, kurio neaplenkia nė vienas turistas. Be paties pastato, statyto dar XIV a., juos traukia graži aplinka – pilis pastatyta šalia Nemuno ir Neries santakos.
Kauno pilį aplanko didžioji dalis mieste viešinčių turistų.
Kauno pilį aplanko didžioji dalis mieste viešinčių turistų. / Aliaus Koroliovo nuotr.
Temos: 2 Pilis Kauno pilis

Šis istorinis objektas yra respublikinės reikšmės architektūrinis paminklas, Kauno pilis – seniausia mūrinė pilis Lietuvoje. Pirmą kartą rašytiniuose šaltiniuose ji paminėta 1361 m. Iš kitų ją išskiria ir tai, kad yra gotikinio stiliaus ir turi dvi eiles gynybinių sienų.

Dėl savo unikalumo Kauno pilis įdomi ne tik turistams, bet ir istorikams. Pilis gana gerai išsilaikiusi ir iš užkonservuotų liekanų galima spręsti apie to laikmečio statybos techniką ir mintyse atkurti pradinę pilies išvaizdą.

Visus, besidominčius Lietuvos istorija, traukia ir tai, kad kadaise Kauno pilis buvo labai svarbus strateginis objektas. Ji užkirto kelią kryžiuočių veržimuisi į Lietuvos gilumą ir į sostinę Vilnių. Istoriniai šaltiniai liudija, kad 1362 m. Kauno pilis buvo sugriauta, bet 1368 m. atstatyta, tik jau kiek kitokios struktūros.

Kauno pilis išliko svarbiu strateginiu objektu iki pat Žalgirio mūšio. Po jo, kai kryžiuočiai jau buvo įveikti, čia su savo svečiais dažnai apsistodavo Lietuvos didysis kunigaikštis Vytautas. Dar vėliau, 1549 m., pilis perėjo Žygimanto Augusto žmonos Barboros Radvilaitės žinion. Deja, XVII a. gamta iškrėtė piktą pokštą: Neris pasiekė pilies sienas ir pamažu nugriovė dalį pilies statinių. Nemažai žalos jai padaryta ir Napoleono žygio į Rusiją metu.

Pilis šiandien

Dėl to, kad dalį pilies turime ir šiandien, turime būti dėkingi istorikams ir archeologams, 1930 m. pradėjusiems šio statinio archeologinius tyrimus ir konservavimo darbus. 1954 m. pilies bokšte buvo įrengta ekspozicija. Dabar ją galima išvysti Vytauto Didžiojo karo muziejuje.

2005 m. Kauno pilies bokštas buvo perduotas Kauno regiono turizmo informacijos centrui, kuris suteikė turistams galimybę apžiūrėti ne tik patį pilies bokštą, bet ir pilies požemius.

Šiuo metu Kauno pilyje verda atstatymo darbai.

Rubrikos idėja

„15min“ savo skaitytojams pristato rubriką, kurioje galima susipažinti su įvairiais mieste esančiais objektais, virtusiais neatsiejamais miesto simboliais – skulptūromis, pastatais, žmonėmis, vietomis. Rubriką laikraštyje rasite visą vasarą kiekvieną pirmadienį. Pasiūlymų ir idėjų, apie kokias įdomybes Kaune būtų įdomu paskaityti, laukiame el. Pašto adresu kaunas@15min.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius