Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 05 13

Pažymų derinamas tarp Prezidentūros ir VSD: normalu ar grėsminga?

Prezidentei Daliai Grybauskaitei prabilus apie esmines permainas Valstybės saugumo departamente (VSD) iškart po rinkimų, apžvalgininkas Tomas Dapkus ir buvęs VSD vadovas Jurgis Jurgelis pateikia skirtingus šio įvykio vertinimus. Pasak J.Jurgelio, VSD turi nusileisti prezidentei kaip aukštesnio lygio institucijai.
Valstybės saugumo departamentas
Valstybės saugumo departamentas / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

„Kada atsiranda priešprieša tarp prezidento ir Saugumo departamento ir jos nebegalima suderinti, tai vienas iš jų turi trauktis. Kadangi Saugumo departamentas yra žemesnio lygio institucija, tai jis turi užleisti pozicijas ir leisti prezidentui formuoti ar skirti vadovą taip, kaip jam atrodo tinkama“, – „Žinių radijo“ laidoje „Dienos klausimas“ antradienį sakė J.Jurgelis, pridėdamas, kad priešpriešos tarp šių dviejų institucijų būti negali.

Pasak jo, yra normalu, kad VSD derina su Prezidentūra, ką paviešinti, o ko ne, taip neleidžiant konfliktams išeiti į viešumą.

„Tos paskutinės pažymos, sukėlusios skandalą, projektas buvo nuneštas į Prezidentūrą. Kai kas tai vertina neigiamai, o aš tai vertinu visai normaliai, bet visgi kažko nesuderino, jeigu dėl šito dalyko kilo triukšmas. O viskas yra susitarimo dalykas“, – pasakojo J.Jurgelis.

Apžvalgininkas Tomas Dapkus nurodė, kad beveik penkerius metus iš D.Grybauskaitės buvo girdimos tik liaupsės VSD ir jo vykdomoms reformoms.

Apžvalgininkas Tomas Dapkus nurodė, kad beveik penkerius metus iš D.Grybauskaitės buvo girdimos tik liaupsės VSD ir jo vykdomoms reformoms.

„Dabar keletą mėnesių jau matome, kad VSD staiga tapo blogas. Kuo jis blogas, nėra paaiškinama viešai. (...) Mažai kam yra paslaptis tai, kad tos kritikos ir noro atleisti generalinį direktorių priežastis slypi toje paviešintos VSD pažymos istorijoje“, – pasakojo T.Dapkus.

Tą pažymą, apžvalgininko teigimu, esą galėjo derinti pati D.Grybauskaitė su VSD. Anot T.Dapkaus, tokios pažymos demokratinėje valstybėje tarp VSD ir Prezidentūros negali būti derinamos.

„Gali būti tokie dalykai kaip pažymos, kurios yra derinamos su valstybės vadovais, tačiau jos būtų viešumai apie tam tikras tendencijas. Jeigu pažyma adresuojama prezidentei ir kitiems vadovams ir ten rašoma apie neva prieš prezidentę ruošiamas provokacijas, žinant rinkiminį foną, kaip gali būti demokratinėje valstybėje derinami tokie tekstai?“ – klausė T.Dapkus.

„Saugumas išdėsto savo poziciją, kiek galima viešinti, kaip tuos šaltinius pridengti, kaip jų neatskleisti, ką galima ir ko negalima paviešinti. Čia nėra tokios aiškios ribos: šitas paslaptis, o tas ne“, – prieštaravo J.Jurgelis.

Visą laidos „Dienos klausimas“ įrašą klausykite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius