Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 02 19

Pedagogų streikas: kuriose mokyklose nuo pirmadienio nebus pamokų?

Nepavykus pasiekti susitarimo su Vyriausybe, pirmadienį Lietuvos pedagogai pradės neterminuotą streiką. 15min skelbia dalies streikuojančių mokyklų sąrašą.
Streikas mokykloje
Streikas mokykloje / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Savivaldybių pateiktais duomenimis, pirmadienį streiką ketino pradėti 216, arba 12 proc. švietimo įstaigų. Tačiau Švietimo ir mokslo ministerija tikisi, kad pirmadienį pavyks sutarti ir streikas nevyks.

Visų toliau išvardintų mokyklų pedagogai priklauso Lietuvos švietimo darbuotojų profesinei sąjungai, kuri sutiko su 15min pasidalinti prie streiko prisijungsiančių mokyklų sąrašu.

Prie streiko prisidės:

Ignalinos Česlovo Kudabos progimnazija;

Joniškio Mato Slančiausko progimnazija, Joniškio žemės ūkio mokykla, Joniškio rajono Gataučių Marcės Katiliūtės pagrindinė mokykla;

Kaišiadorių Vaclavo Giržado progimnazija, Kaišiadorių meno mokykla, Kaišiadorių lopšelis-darželis „Žvaigždutė", Kaišiadorių rajono Žiežmarių gimnazija;

Kalvarijos gimnazija;

Kauno „Santaros" gimnazija, Kauno lopšelis-darželis „Kūlverstukas";

Klaipėdos lopšelis-darželis „Želmenėlis";

Lazdijų Motiejaus Gustaičio gimnazija;

Marijampolės „Šaltinio" pagrindinė mokykla, Marijampolės savivaldybės Igliaukos Anzelmo Matučio gimnazija, Marijampolės savivaldybės Liudvinavo Kazio Borutos gimnazija;

Panevėžio M. Karkos pagrindinė mokykla, Panevėžio „Šaltinio" progimnazija, Panevėžio „Saulėtekio" progimnazija, Panevėžio rajono Krekenavos Mykolo Antanaičio gimnazija, Panevėžio kurčiųjų ir neprigirdinčiųjų mokykla, Panevėžio darželiai „Kastytis", „Vyturėlis", „Žibutė" ir „Draugystė"; Panevėžio rajono Paįstrio, Raguvos ir Ramygalos gimnazijos;

Raseinių Viktoro Petkaus pagrindinė mokykla,  Raseinių rajono Nemakščių Martyno Mažvydo gimnazija, Raseinių rajono Gylių mokykla-daugiafunkcis centras, Raseinių lopšelis-darželis „Liepaitė";

Skuodo „Bartuvos" gimnazija, Skuodo Pranciškaus Žadeikio gimnazija, Skuodo rajono Ylakių gimnazija, Skuodo rajono Mosėdžio gimnazija;

Šiaulių centro pradinė mokykla, Šiaulių „Rasos" progimnazija, Šiaulių specialusis centras;

Širvintų Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazija;

Švenčionių pradinė mokykla, Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazija, Švenčionių progimnazija, Švenčionių rajono Adutiškio pagrindinė mokykla;

Šillutės rajono Vaidoto gimnazija;

Utenos Dauniškio gimnazija;

Visagino „Žiburio" pagrindinė mokykla, Visagino Gerosios vilties pagrindinė mokykla, lopšeliai-darželiai „Ąžuoliukas" ir „Auksinis gaidelis"; 

Vilniaus Juzefo Ignacijaus Kraševskio gimnazija, Vilniaus Jeruzalės mokykla, Vilniaus Simono Daukanto progimnazija, Vilniaus lopšelis-darželis „Drevinukas", Vilniaus Žaliakalnio darželis-mokykla, Vilniaus Justino Vienožinskio dailės mokykla;

Zarasų „Ąžuolo" gimnazija, Zarasų rajono Dusetų K. Būgos gimnazija, Zarasų Pauliaus Širvio gimnazija, Zarasų "Santarvės" pradinė mokykla. 

Lietuvos švietimo profesinės sąjungos pirmininkas Andrius Jurgelevičius dalintis streikuosiančių šiai profsąjungai priklausančių mokyklų sąrašu nepanoro.

„Sąrašas pildomas. Nelabai norime jį skelbti, nes žmonės iš netikėčiausių pusių patiria tikrą ar tariamą spaudimą", – 15min sakė A. Jurgelevičius.

Lietuvos mokytojų profesinės sąjungos pirmininkė Jūratė Voloskevičienė 15min taip pat teigė nenorinti dalintis streikuosiančių mokyklų sąrašu. Ji tik sakė, kad aktyviausiai streikuos Klaipėdos, Kazlų Rūdos, Ukmergės ir Joniškio regionai bei Jurbarko miestas.

Streiką dar gali atšaukti

Penktadienį profesinių sąjungų atstovai buvo susitikę su premjeru Algirdu Butkevičiumi, bet susitarimo pasiekti nepavyko. Pirmadienį vyks ir naujas derybų su Vyriausybe raundas, kuriame bus tariamasi dėl streiko nutraukimo.

„Pirmadienį bus pateiktas planas (...), jeigu profsąjungos su Vyriausybės atstovu pasirašys susitarimo protokolą, tai streikai turėtų būti atidėti – toks yra susitarimas“, – pasibaigus penktadienio susitikimui žurnalistams sakė švietimo ir mokslo viceministrė Genoveita Krasauskienė.

Ji aiškino, kad ministerija iki pirmadienio ieškos galimybių finansuoti dalį profsąjungų reikalavimų – tai yra maždaug 5 mln. eurų, kas leistų vidutiniškai 1,5 proc. pakelti mokytojų atlyginimus nuo šio rugsėjo.

Profsąjungos nuo rugsėjo tikisi ne tik šio padidėjimo, bet ir koeficientų žirklių panaikinimo.

Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Andrius Navickas pranešė, kad nemato pagrindo atidėti streiką.

„Kadangi jokio susitarimo nėra ir niekas nepasiekta, nėra pagrindo (streiką) atšaukti. Mes jau buvome atidėję ir geranoriškai žiūrėjome sausį – buvome perkėlę iš pradžios pabaigą, dabar į vasarį, ir tikrai nenorėčiau klaidinti mokytojų ir vėl atidėti iki gegužės 1-os. Siūlyčiau nepasiduoti politinėms provokacijoms ir visus mokytojus, nepriklausomai nuo to, kokiai priklauso profesinei sąjungai, visus streikuoti, nors ir gali būti, kad kažkurios profesinės sąjungos paskelbs, kad jos atideda (streiką)“, – aiškino jis.

„Streikas pirmadienį prasidės ir pirmadienį mes nuspręsime, ar streikas tęsis, ar jisai bus nukeltas vėlesniam laikui“, – savo ruožtu pasibaigus deryboms sakė Lietuvos švietimo įstaigų profesinės sąjungos pirmininkas Eugenijus Jesinas.

Siekdami didesnių algų ir kitų pertvarkų pedagogai gruodį rengė įspėjamuosius streikus, o šią savaitę Vilniuje vyko mitingas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius