Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 02 22

Pedofilijos byla patikėta Klaipėdos temidei, skundai dėl jos nutraukimo išnagrinėti per valandą

Didžiulio rezonanso sulaukusi vadinamoji pedofilijos byla, susijusi su Drąsiaus Kedžio kaltinimais Andriui Ūsui, šįkart atsidūrė uostamiestyje – ji apeliacine tvarka antradienį išnagrinėta Klaipėdos apygardos teisme. Teigiama, kad bylos atnaujinimui nebeprieštarauja net prokuratūra, nors būtent prokurorų pageidavimu procesas pernai buvo nutrauktas.
N.Venckienė antradienį atvyko į bylos nagrinėjimą Klaipėdos apygardos teisme.
N.Venckienė antradienį atvyko į bylos nagrinėjimą Klaipėdos apygardos teisme. / Ginos Kubiliūtės/15min.lt nuotr.

Klaipėdos apygardos teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjų kolegija antradienį išnagrinėjo mažametės nukentėjusiosios atstovės pagal įstatymą Neringos Venckienės ir kaltinamojo velionio Andriaus Ūso gynėjo apeliacinius skundus dėl Panevėžio miesto apylinkės teismo 2010 m. lapkričio 17 d. nutarties.

Kaip žinoma, pirmosios instancijos teismas baudžiamąją bylą A.Ūsui, kaltintam mažametės tvirkinimu, nutraukė dėl jo mirties.

Skundus dėl bylos nutraukimo uostamiestyje nuspręsta nagrinėti uždarame posėdyje, nes  joje kalbama apie nepilnamečio vaiko gyvenimą. Tačiau mažametės tvirkinimo byloje rezoliucija, tai yra teismo verdiktas, bus skelbiama viešai.

Dar prieš teismo posėdį mergaitės teta teisėja N.Venckienė teigė siekianti, kad byla ir toliau būtų nagrinėjama. Anot jos, to prašė ir prokurorai.

Kaltinamojo A.Ūso ir jo artimųjų interesams atstovaujantis garsus advokatas Adomas Liutvinskas Klaipėdos apygardos teisme, bendraudamas su žurnalistais, išsakė jau ne sykį pareikštą poziciją. „Ūsas nekaltas – vienintelis argumentas“, – sakė teisininkas, kuris taip teigia remdamasis 24-iuose bylos tomuose esančia medžiaga.Tegul visi sužino, kaip Ūsas Laimutei Stankūnaitei nuomavo butą ir, kaip pats aiškino, iš to per mėnesį užsidirbdavo po 50 litų, tegul sužino, už kokius pinigus jai buvo perkami automobiliai ir ji apipilama visokiomis gėrybėmis

Savo ruožtu N.Venckienė kartojo siekianti, kad kaltinamasis A.Ūsas nebūtų reabilituotas. „Aš esu perskaičiusi tris kartus nuo pradžių iki galo tuos 25 tomus, ir aš manau ten pakankamai įrodymų Ūsą pripažinti kaltu“, – kalbėjo D.Kedžio sesuo.

Dviprasmiška prokurorų pozicija

Portalo klaipeda.diena.lt žiniomis, neviešo posėdžio metu prokuratūrai atstovavusi pareigūnė netikėtai pareiškė, kad neprieštarautų bylos atnaujinimui, nors būtent prokuratūros prašymu Panevėžio miesto apylinkės teismas šią bylą pernai yra nutraukęs.

N.Venckienė skundus nagrinėjančios teisėjų kolegijos, kurią sudaro Dalius Jocys (pirmininkas, pranešėjas), Eduardas Maškevičius ir Linas Pauliukėnas, prašo grąžinti šią bylą nagrinėti pirmosios instancijos teismui. „Tegul visi sužino, kaip Ūsas Laimutei Stankūnaitei nuomavo butą ir, kaip pats aiškino, iš to per mėnesį užsidirbdavo po 50 litų, tegul sužino, už kokius pinigus jai buvo perkami automobiliai ir ji apipilama visokiomis gėrybėmis“, – portalas cituoja N.Venckienę.

D.Kedžio sesuo stebėjosi oponentų elgesiu teisme ir susidarė įspūdį, kad našlė Guoda Ūsienė ir jos samdytas advokatas ne itin pageidauja tęsti procesą.

Klaipėdos apygardos teismo rūmus prieš posėdį ir jo metu saugojo policijos pajėgos.

Posėdis sudėtingoje rezonansinėje byloje užtruko vos maždaug valandą.

Sprendimą, ar ankstesnė apylinkės teismo nutartis pagrįsta, Klaipėdos apygardos teismas skelbs kovo 22 d.

Beje, popietę posėdžiavusi uostamiestyje, pavakarę N.Venckienė nebesuspėjo atvykti į sostinę išklausyti jai palankaus nuosprendžio Laimutei Stankūnaitei byloje dėl šmeižto. Tačiau D.Kedžio sesuo to nesureikšmina, šmeižto istorija ji vadina smulkmena, palyginti su pagrindinės pedofilos bylos reikalais.

Išsklaidė abejones dėl teismo nešališkumo

Kaip skelbta anksčiau, mirus vieninteliam kaltinamajam Andriui Ūsui, Panevėžio miesto apylinkės teismas bylą pernai lapkričio pabaigoje nutraukė.

Ją apeliacine tvarka turėjo nagrinėti Panevėžio apygardos teismas. Bet Lietuvos apeliacinis teismas patenkino panevėžiečių prašymą perduoti bylą kitam teismui. Panevėžio apygardos teismas buvo nurodęs, kad taip siekė pašalinti abejones dėl bylą nagrinėjančio teismo nešališkumo.

Apeliacinis teismas pripažino, kad prašyme nurodytos aplinkybės yra pakankamas pagrindas perduoti bylą nagrinėti kitam apygardos teismui.

Prašyme buvo nurodyta, kad rengiantis nagrinėti bylą teisme paaiškėjo, jog septyni Panevėžio apygardos teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjai šioje byloje yra nagrinėję skundus dėl miesto apylinkės teismo priimtų nutarčių.Ūsas nekaltas – vienintelis argumentas, – sakė velionio šeimos advokatas A.Liutvinskas.

Be to, prašyme buvo teigiama, kad Panevėžio apygardos teismas buvo atmetęs kelis skundus, kuriuose buvo prašoma įpareigoti prokurorus pareikšti įtarimus mažametės tvirkinimu jos motinai Laimutei Stankūnaitei, nužudytiems mergaitės tetai Violetai Naruševičienei ir teisėjui Jonui Furmanavičiui, taip pat priėmė kitas dvi mergaitės globėjams nepalankias nutartis. Dėl to esą apie šį apygardos teismą buvo suformuota neigiama nuomonė, kuri galėjo kelti visuomenei abejonių dėl teismo nešališkumo nagrinėjant skundus apeliacine tvarka.

Be to, Lietuvos apeliacinis teismas atkreipė dėmesį, kad mergaitės teta teisėja, būdama proceso dalyvė, paskelbus skundžiamą Panevėžio miesto apylinkės teismo nutartį nutraukti baudžiamąją, esą užgauliai pasisakė apie bylą nagrinėjusią teisėjų kolegiją. Panevėžio miesto apylinkės teismas yra Panevėžio apygardos teritorijoje, todėl tikėtina, kad tokią nuomonę N.Venckienė galėjo pareikšti ir apie apygardos teismą.

Lietuvos apeliacinis teismas, perduodamas bylą nagrinėti kitam apygardos teismui, pabrėžė, kad nors teismas, vykdydamas teisingumą yra visiškai nepriklausomas, tačiau esant tokioms aplinkybėms, siekiant pašalinti bet kokias abejones bylą nagrinėjančio teismo nešališkumu, kad nei byloje dalyvaujantiems asmenims, nei visuomenėje nekiltų nepagrįstų teisėjų darbo vertinimų, o tuo pačiu užtikrinant teisingumo interesus, A.Ūso baudžiamąją bylą tikslinga perduoti nagrinėti apeliacine tvarka kitam apygardos teismui.

Pedofilijos byloje dabar jau miręs kaunietis D.Kedys kaltino teisėją J.Furmanavičių, buvusio Seimo pirmininko visuomeninį padėjėją A.Ūsą ir dar vieną nenustatytą asmenį seksualiai išnaudojus jo mažametę dukterį. Tačiau kaltinimai tvirkinimu buvo pateikti tik A.Ūsui. Šiam mirus Panevėžio teismas nutarė pedofilijos bylą nutraukti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius