Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2008 11 13

„Peliukai“ purtomi ir tarptautiniu lygiu

Pasipiktinimas antisemitizmo apraiškomis dviem žinomiems humoristams gali baigtis baudžiamąja byla. Anonimo per internetą paleistas senas vaizdo įrašas apie žydų rūkymą iš inkilo išplaukė į tarptautinius vandenis.
Algis Ramanauskas-Greitai ir Rimas Šapauskas
Algis Ramanauskas-Greitai ir Rimas Šapauskas / „Scanpix“ nuotr.

Žurnalistas Žalgiris (akt. Rimas Šapauskas) kalbina rusakalbį provincijos gyventoją Ačkariką (akt. Algis Ramanauskas-Greitai). Šis ant inkilo nupiešia Dovydo žvaigždę ir paskelbia tuoj įvykdysiąs „pogromą“ – išrūkysiąs žydus.

Kol Ačkarikas dega sprogmenį, iš inkilo pasigirsta tarytum varnų karkimas, neištariant raidės „r“. Susprogdinus inkilą žurnalistas pasidžiaugia, kad "taip jiems ir reikia", o greta dar pakikena žinomas personažas Budulis.

Galiausiai Ačkarikas griebia benzininį pjūklą ir, tikėdamasis inkilo viduje aptikti žydų, imasi jį pjaustyti. Netyčia dar sužeidžia Žalgirį.

Šis juodojo humoro siužetas, prieš penkerius metus rodytas televizijos laidoje „Orbita", o vėliau įdėtas į internetą, kursto neapykantą žydų tautybės žmonėms. Taip nustatė Lietuvos žurnalistų irleidėjų etikos komisija (LŽLEK). Dėl galimo nusikaltimo Generalinė prokuratūra jau pradėjo ikiteisminį tyrimą.

Pritarė ne visi

Kad šiame humoro epizode kurstyta neapykanta, pritarė 6 posėdyje dalyvavę LŽLEK nariai, 4 buvo prieš, o vienas susilaikė. „Bendras kontekstas tikrai bjaurus. Juokai yra juokai, bet tokie juokai ir griauna visuomenę. Yra dalykų, iš kurių ne visada gali juoktis: ar tai būtų Sausio 13-oji, ar Medininkų tragedija“, – kalbėjo komisijos pirmininkė Edita Žiobienė. Ji šiame siužete įžiūrėjo neapykantos skatinimą.

Komisijos išvada kaip įrodymu remsis prokurorai. „Kiek šis įrodymas svarbus, vertinsime su kitais ikiteisminio tyrimo duomenimis“, - LŽ sakė Generalinės prokuratūros Specialiųjų tyrimų skyriaus prokuroras Alvydas Valiukevičius. Jis taip pat pasirūpino, kad laidos įrašo populiarioje svetainėje „Youtube“ nebeliktų.

Jeigu garsieji humoristai būtų teisiami, jiems už neapykantos kurstymą grėstų bauda, laisvės apribojimas arba įkalinimas iki 2 metų.

Signalas iš Kanados

Ikiteisminis šios bylos tyrimas pradėtas pagal užsienio reikalų viceministro Jaroslavo Neverovičiaus skundą. LŽ žiniomis, kreipdamasis į kriminalinę policiją ir žurnalistų priežiūros instituciją jis vadovavosi informacija, gauta iš Lietuvos ambasados Kanadoje.

Yra dalykų, iš kurių ne visada gali juoktis: ar tai būtų Sausio 13-oji, ar Medininkų tragedija. Kalbėjo komisijos pirmininkė Edita Žiobienė. Ji siužete įžiūrėjo neapykantos skatinimą.

Ambasadorė šioje valstybėje Gintė Damušis teigė, kad pasipiktinimas galimu lietuvišku antisemitizmu į ministeriją pateko su dideliu informacijos paketu – daugiau kaip 50 Kanadoje per pusmetį gautų skundų ir vietinių straipsnių. „Juose daugiausia buvo kalbama apie Šnipiškių statybas, bet drauge užsiminta ir apie antisemitizmo apraiškas Lietuvoje“, – aiškino G.Damušis.

Tuo metu vieną reportažo herojų R.Šapauską, dabar žinomą peliuko Mauzerio slapyvardžiu, stebina nežinia, kas iš tikrųjų pasipiktino jo ir A.Ramanausko susuktu reportažu. „Jeigu dėl reportažo būtų įsižeidę žydai, būtume tai aiškinęsi asmeniškai, o dabar kovojame su kažin kokiu vėjo malūnu. Norėčiau pamatyti tuos Užsienio reikalų ministerijos pareigūnus – ar jie iš viso gali adekvačiai vertinti situaciją“, – kalbėjo R.Šapauskas.

Žinomas televizijos juokautojas pradėtą ikiteisminį tyrimą dėl penkerių metų senumo laidos vadina nesusipratimu, kvailyste ir nesąmone. „Kur ten galima įžiūrėti Holokaustą ir masines žudynes? Reportaže tiesiog pašiepėme kvailiausią buitinį antisemitizmą. Tie, kurie nesupranta mūsų pranešimo, tegul pasiskaito Lietuvos žydo Leonido Donskio tekstą“, – patarė R.Šapauskas.

Garsus Lietuvos filosofas L.Donskis, Vytauto Didžiojo universiteto profesorius, savo komentare rašė, kad jam niekada nekilo įspūdis, jog A.Ramanauskas ir R.Šapauskas tyčiojasi iš žydų ir yra užsimaskavę antisemitai. „Priešingai, man buvo visiškai akivaizdu, kad jų tyčiotasi iš antisemitizmo ir jo absurdo, iš įvairiausių antižydiškų klišių, stereotipų ir prietarų“, – tvirtino filosofas. L.Donskio vertinimu, pradėjus ikiteisminį tyrimą dėl veiklos, viskas tik apverčiama aukštyn kojomis.

Slidi riba

Komikų kūrinio nesmerkia, bet apie slidžią ribą tarp juoko ir rimtų reikalų užsimena Simonas Gurevičius, Lietuvos žydų bendruomenės vykdomasis direktorius. „Įsivaizduokime filmuką, kuriame žmogus su benzininiu pjūklu stovi prie inkilo. Tačiau filmuojama Sibire. Ir jis rusiškai kalba, kad negalima duoti maisto tame inkile sėdintiems tremtiniams lietuviams. Ar suprastumėme laidelę, kurioje įbėgęs omonininkas iššaudytų paukščius su prikabintomis kortelėmis „Lietuvos pasienietis"? Nemanau, kad tokie filmai Lietuvoje būtų įvertinti kaip humoras“, – lygino S.Gurevičius.

Jo nuomone, „Orbitoje" ir svetainėje „Youtube" transliuotas reportažas nėra išpuolis prieš kitą tautą, o tik neskoningas humoras „pro šalį“. „Suprantu, ką ponas Ramanauskas norėjo parodyti. Tačiau ponas Ramanauskas – dar ne pasaulyje žinomas Boratas. Jokiu būdu nesakau, jog smerkiame tokias humoro laidas, bet kad suprastumėte, kaip mes mąstome, pabandykite atsidurti Lietuvos žydų vietoje“, – sakė S.Gurevičius.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius