-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2022 12 08

Penkiose Europos valstybėse – specialūs reidai prieš neteisėtą migraciją

Trečiadienį Lietuvoje bei dar 4 Europos valstybėse baigėsi prieš neteisėtą migraciją nukreipta Europolo koordinuota bendrųjų veiksmų diena (angl. k. – „Action day“). Tai antra tokio pobūdžio aktyvioji fazė šiais metais, kai pagal iš anksto suderintą planą šalys dalyvės realizavo sukauptą kriminalinės žvalgybos informaciją.
Akcijos akimirka
Akcijos akimirka / VSAT nuotr.

Koordinuoti veiksmai taip pat atlikti Vokietijos, Lenkijos, Latvijos bei Estijos teritorijose. Lietuvos pasieniečiams į pagalbą buvo pasitelkti kolegos iš šalies policijos.

Į Lietuvos pasieniečių akiratį šįkart pateko neteisėtos migracijos organizavimu įtariami 42 metų Baltarusijos ir 21 metų Ganos piliečiai. Su Europolu bendradarbiavę VSAT pareigūnai šių asmenų gyvenamosiose vietose atliko netikėtas kratas, kurių metu rasta tyrimams reikšmingų daiktinių įrodymų. Įtariamieji neteisėtos migracijos organizavimu sulaikyti.

Dėl masinio užsieniečių antplūdžio 2021 m. liepos pradžioje buvo paskelbta valstybės lygio ekstremalioji situacija, o vėliau – nepaprastoji padėtis.

Dar du neteisėtos migracijos organizavimu įtariamus 25 metų irakietį ir 48 metų lietuvį pasieniečiai sulaikė iki prasidedant bendrų veiksmų dienai.

Pasieniečiams taip pat dar įkliuvo 4 irakiečius gabenęs Lietuvos pilietis.

Ikiteisminius tyrimus dėl neteisėto asmenų gabenimo kontroliuoja prokuratūra.

Šių metų liepos 13 d. pasibaigė pirmas tokių bendrų tarptautinių veiksmų etapas. Jo metu VSAT pareigūnai atliko ikiteisminio tyrimo veiksmus 4 asmenų gyvenamosiose patalpose ir automobiliuose. Tąkart irgi buvo rasti ir paimti tyrimams reikšmingi daiktiniai įrodymai.

Vykdant prevencines priemones buvo nustatyti 6 neteisėtų migrantų gabenimo atvejai, sulaikyti 6 gabentojai ir 39 neteisėti migrantai.

Tokios bendros priemonės atliktos po Europolo inicijuotos operatyvinės tyrimo grupės (Operational Task Force – „Flow“) veiklos, kurioje dalyvavo neteisėtos migracijos veikiamos šalys, siekdamos atlikti sisteminį poveikį organizuotiems neteisėtos migracijos tinklams.

VSAT nuotr./Akcijos pajėgos
VSAT nuotr./Akcijos pajėgos

Baltarusijos organizuotos hibridinės atakos instrumentu tapo tūkstančiai dirbtiniais turistais iš įvairių Azijos bei Afrikos šalių paverstų asmenų, o tarptautinė bendruomenė oficialiai pripažino, kad tai yra išpuolis ne tik prieš Lietuvą ir jos sąjungininkes, bet ir prieš visą ES.
Nuo praėjusių metų antro ketvirčio drastiškai ėmus augti neteisėtos migracijos srautams iš Baltarusijos, iškilo papildomų iššūkių ne tik ES išorės sienų saugumui, bet ir Lietuvos vidaus tvarkai bei prieglobsčio sistemos veikimui. Dėl masinio užsieniečių antplūdžio 2021 m. liepos pradžioje buvo paskelbta valstybės lygio ekstremalioji situacija, o vėliau – nepaprastoji padėtis.

Neteisėtos migracijos instrumentalizavimas išlieka vienu iš pagrindinių veiksnių, tebeskatinančių neteisėtą migraciją į Lietuvą, o fizinio barjero gadinimo faktai rodo Baltarusijos pareigūnų aktyvų prisidėjimą prie neteisėtos migracijos organizavimo.

Nuo praėjusių metų rugpjūčio 3 d., kuomet VSAT pareigūnams buvo suteikta teisė apgręžti neleistinose vietose iš Baltarusijos bandančius sieną kirsti neteisėtus migrantus, iki dabar jų neįleista 19 tūkst. Šiais metais dėl neteisėto žmonių gabenimo pasieniečiai pradėjo 162 ikiteisminius tyrimus, įtarimai pareikšti 224 asmenims.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius