Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2019 03 08

Penktadienį Kaune užfiksuotas tymų protrūkis: medikai vos spėja suktis

Šalyje siaučiantys tymai neaplenkė ir kauniečio Mindaugo šeimos. Įtaręs, kad virusine liga galėjo užsikrėsti žmona, jis kreipėsi į Kauno klinikinės ligoninės specialistus. 15min vyras teigė, kad atvykus į Infekcinių ligų kliniką ištiko šokas – karščiuojantys ir išberti pacientai eilėje laukė ne vieną valandą. Įstaigos atstovas patvirtina – penktadienį užfiksuotas tymų protrūkis.
Skiepai nuo tymų
Skiepai nuo tymų / 123RF.com nuotr.

„Įtarėme, kad žmona susirgo tymais – pakilo aukšta temperatūra, išbėrė raudonai. Šeimos gydytoja nukreipė į Infekcinių ligų kliniką. Atvažiavome apie 10.30 val. ir įsivaizduokit, iki šiol laukiame eilėje, o jau 14 valanda. Sėdim čia ir žiūrim, kaip daugėja žmonių. Šiuo metu eilėje apie 17 žmonių ir visi jie atvyko dėl to paties – tymų“, – paaiškino Mindaugas.

15min pašnekovas stebėjosi, kodėl ligoninė nepasiruošusi ligos protrūkiui, nors jau kurį laiką kalbama, kad sergančių skaičiai auga.

„Viskas vyksta vėžlio greičiu, o eilė tik ilgėja. Nieko keista, kad nespėja, nes yra tik viena gydytoja ir seselė, dirbanti ir registratūroje, ir procedūriniuose kabinetuose“, – teigė jis.

Kauno klinikinės ligoninės komunikacijos specialisto Sauliaus Tvirbuto teigimu, ligoninė išsiskiria patyrusiais infektologais, kurie ne vienam vaikui ir suaugusiam žmogui laiku diagnozavo pavojingas infekcijas, galėjusias baigtis mirtimi. Pasak jo, medikai visą parą pasirengę gydyti ir suteikti pagalbą sergantiems plataus spektro infekcinėmis ligomis.

„Suprantamas pacientų noras kuo trumpiau užtrukti ligoninės priimamajame. Deja, užklupus ligai su tuo tenka susitaikyti ir suprasti, kad nė vienas ligonis nepaliekamas be priežiūros. Net ir eilinę dieną, kai nėra tokių antplūdžių, pacientams visada tenka šiek tiek palaukti, kol bus atliktos visos laboratorinės procedūros, užpildomi dokumentai, padaromi specialūs įrašai, tad ką kalbėti apie tokias neįprastas dienas kaip ši. Personalo skaičius operatyvesniam tyrimų atlikimui neturėtų įtakos, nes laboratorijos ir kitos įrangos kiekiai dėl to nepadidėtų“, – teigė S.Tvirbutas.

Ligoninės atstovas 15min atskleidė, kad penktadienį į medikus kreipėsi neįprastai didelis pacientų skaičius – apie 15 žmonių, kurių simptomai panašūs į tymų. Pašnekovas paaiškino, jog nesant komplikacijų, paprastai taikomas simptominis ligos gydymas.

Tai antroji tokio gausaus pacientų su tymų simptomais antplūdžio banga. Pirmoji buvo prieš mėnesį.

„Tai antroji tokio gausaus pacientų su tymų simptomais antplūdžio banga. Pirmoji buvo prieš mėnesį. Tikėtina, kad dabartiniai sergantieji turėjo kontaktą su infekuotais anksčiau žmonėmis. Nuo šių metų pradžios beveik kasdien fiksuojami pavieniai tymų atvejai, bet ir tai nėra įprasta lyginant su ankstesniais metais. Mūsų infektologė Laima Nakutienė, dirbanti medike jau apie 40 metų, sako nemačiusi tokio didelio sergamumo kaip šiemet“, – pasakojo Kauno klinikinės ligoninės atstovas.

S.Tvirbuto teigimu, didžioji dalis dėl bėrimų atvykstančių pacientų yra nuo 30-40 metų amžiaus. Į ligoninę paprastai guldomi tik sunkesni ligoniai, susidūrę su komplikacijomis. Anot jo, dažniausiai išsivysto pneumonija, ausų uždegimas, sinusitas ar net smegenų uždegimas.

„Vasario mėnesį Kauno klinikinėje ligoninėje nuolat buvo gydoma nuo dviejų iki septynių tymais sergančių vaikų. Tymai – ūmi, itin užkrečiama virusinė infekcija, plintanti oro lašeliniu būdu. Tymų virusai yra ypač lakūs, todėl lengvai plinta oru. Apskaičiuota, kad vienas sergantis asmuo gali užkrėsti 15–17 žmonių. Tymai valdomi skiepais, kurie yra efektyviausia priemonė, apsauganti nuo šios ligos. Tymais daugiausia sergama šalyse, kur skiepijimų apimtys nepakankamos.

Tymų infekcijos šaltinis – sergantis žmogus. Iš infekuoto asmens tymų virusas išsiskiria per kvėpavimo takus, pradedant pirmomis ligos dienomis, iš viso 4–7 dienas. Pagrindinis perdavimo būdas – oro lašelinis. Tymams imlūs ir vaikai, ir suaugusieji. Tymų inkubacinis periodas trunka nuo 7–9 iki 17, kartais – iki 21 dienos. Liga prasideda karščiavimu, kosuliu, sloga, akių junginių uždegimu. Po 1–2 dienų nuo ligos pradžios išberia, pirmiausia – galvos srityje, vėliau bėrimas plečiasi žemyn, apima liemenį, galūnes. Bėrimui nykstant, jo vietoje dar kurį laiką išlieka rusva pigmentacija. Vaistų nuo tymų nėra, taikomas simptominis gydymas“, – 15min dėstė Kauno klinikinės ligoninės atstovas S.Tvirbutas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius