-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 03 30 /2016 04 01

15min konferencijoje dalyvavęs S.Skvernelis: „Galimybės tapti prezidentu nesvarstau“

Penktadienį 15min tiesioginėje konferencijoje lankėsi postą paliekantis vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis. Pagal sociologines apklausas populiariausias šalies politikas paskelbė, kad į Seimo rinkimus eis su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga.

– Partija „Tvarka ir teisingumas“ į vidaus ministrus pasiūlė parlamentarą Povilą Gylį. Kaip vertinate jo galimybes, žinant, kad jis kelerius metus labai kritiškai pasisakė apie teisėsaugą? Koks būtų pareigūnų požiūris į tokį ministrą?

– Negaliu vertinti galimybių. Pareigūnų požiūris būtų atsakymo nereikalaujantis. Visa Lietuva buvo įsiūbuota tos kriminaliniu pagrindu sukurtos istorijos. Kritiškai galima viską vertinti, bet manau, kad šiuo atveju buvo peržengta riba. Jų atstovas dabar siūlomas ne šiaip kur, bet į VRM. Man atrodo, kad tai turėtų būti pokštas. Taip būti šalyje negali. Aš rimčiau vertinčiau M.Saakašvilio kandidatūrą.

– Kaip vertinate premjero, kuriam tinka P.Gylio kandidatūra, poziciją?

– Premjeras tegul ir renkasi. Jei aš netinku, gal tinka profesorius. Jam reikės dirbti. Kaip vertins prezidentė, nežinau, bet manau, ji ne kartą įrodė, kad valstybės interesai yra aukščiau.

Aš galvoju, kad jau atėjo laikas. Reikia žengti žingsnį į „Facebook“, ir šiandien tą žingsnį padarysiu.

– Esate minėjęs, kad po to, kai išeisite iš ministerijos, atsidėsite rašymui ir atvirai išdėstysite politikos užkulisius. Ką tokio skandalingo ketinate paskelbti? Gal sužinosime naujų dalykų apie Rolandą Paksą ir jo partiją?

– Nieko neketinu skelbti. Tik noriu pasidalinti patirtimi. Manau, kad žmonės turi žinoti iš buitinės pusės, kaip viskas vyksta iš tikrųjų, o ne kaip atrodo televizijoje. Noriu išdėstyti savo pastebėjimus. Aš galvoju, kad jau atėjo laikas. Reikia žengti žingsnį į „Facebook“, ir šiandien tą žingsnį padarysiu. Ten bus daug dalykinės informacijos, bendrausiu su žmonėmis.

– Ką ketinate veikti po to, kai išeisite iš ministerijos? Gal važinėsite po Lietuvą ir užsiimsite agitacija prieš rinkimus?

– Reiks pabandyti pailsėti. Nes labai ilgai atostogų neturėjau. Poilsio tikrai trūksta. O paskui viskas vyks pagal situaciją. Jei kas galvoja, kad iki rudens miegosiu, klysta. Stengsiuos susitikti kuo daugiau žmonių.

– Nesate paskelbęs, kokios jūsų politinės pažiūros, kam save priskirtumėte: socialdemokratams, konservatoriams ar liberalams?

– Dažnai pažiūrėjus į socialinę dalį atrodo, kad socialdemokratų pozicija visai ne socialdemokratinė. Pasaulis yra kitoks, ir daugelis dogmų atgyveno. Mano pažiūros valstybinės. Man svarbiausi valstybės interesai. Dėl švietimo – vienos pažiūros, dėl socialinės politikos – kitos, dėl ekonomikos – trečios. Manau, kad reikia ne tik identifikuoti problemas, bet ir jas spręsti.

– Kuo jums valstiečiai pasirodė geresni nei kiti – juk jūsų norėjo ir kitos partijos, net būta pranešimų, kad susitarėte su socialdemokratais?

– Su premjeru ne kartą kalbėjomės, tačiau nebuvo aišku, kokie bus tikslai rinkimuose. Tos kalbos, kad buvau reikalingas, yra ne visai tiesa. Buvo dvi partijos, su kuriomis dažniau išgerdavome arbatos. O valstiečiai atvėrė duris politikoje nedalyvavusiems asmenims. Ta forma man pasirodė priimtina būti judėjime, kur yra daugiau tokių žmonių, autoritetų, specialistų. Dar kas svarbu, – per metus, kai bendravome, pamačiau, kad pirmininkas laikosi žodžio.

– O kas to žodžio nesilaikė?

– Padarykite išvadas, skaitykite pareiškimus. Kai nevieši dalykai tampa viešais, tai man nepriimtina. Pavardžių neminėsiu, bet tai yra pozicijos demonstravimas – ar tik deklaruoji, ar tikrai nori kartu dirbti.

– Kuris laikas nieko negirdėti apie tyrimus dėl VRM viešųjų pirkimų, po kurių prasidėjo skandalas, susijęs su renginiu „Pirk dramblį“. Ar jie įstrigo?

– STT atlieka tyrimus. Jie negali teikti informacijos apie tyrimus. Tas procesas nestovi vietoje. Įtarimai pareikšti partijai. Manau, kad STT pabaigs šią bylą, o teismas pasakys, kas kaltas, o kas ne.

– Kodėl per savo ministravimo laiką nereformavote migracijos sistemos? Kodėl neįvyko jokių pokyčių, nors migracijos reikalai dabar Europoje problema numeris vienas.

– Problemų buvo dėl korupcijos, tai pirmiausia. Pateikėme įstatymų pataisas, pakeitėme tvarką. Seime tik viskas sustojo, nes ten atsirado populizmo, kad visi klausimai bus išspręsti įkūrus Migracijos ministeriją. Jie pagalvojo, kad to pakaks. Toks keistas kelias. Dabar nėra sutarimo.

– Ar pirminės grandies statutinio valstybės tarnautojo atlyginimas kils iki 600 eurų į rankas nuo š.m. liepos mėnesio, kaip buvote žadėjęs? Ar tai tik eilinis pažadas tebuvo, kuris jau ne kartą buvo girdėtas anksčiau?

– Nepamenu tokio pažado. Statuto priėmimas tikrai atvėrė galimybes žmonėms užsidirbti. Kai kurie pareigūnai galvojo, kad algos bus gaunamos automatiškai, tačiau pinigus reikia uždirbti. Nuo sausio daug kam kilo algos, bet kai kam ir sumažėjo, nes jie gaudavo priedus. 600 eurų yra L.Pernavo įsipareigojimas, aš tam pritariu. Visos įstaigos pačios tvarkosi savo biudžetus, ir komisaras gali savo tikslus pasiekti, ministerija savo darbus jau padarė.

– Jūs nenorite stoti į valstiečių partiją, bet einate su ja į rinkimus kaip su platforma nepartiniams specialistams. Gal, jūsų nuomone, partijos jau atgyveno ir jų nebereikia?

– Ne. Manau, kad tai demokratinės valstybės bruožas. Jos turi būti. Deja, pas mus per 26 metus nesusiformavo vakarietiška partinė kultūra, kad būtų žmonės vienijami idėjų, o ne interesų ir noro įsisavinti pinigus. Matau pokyčius kai kuriose partijose, ir turbūt reikia laiko, kad tai įvyktų. Kitose partijose nėra net supratimo. Ypač to supratimo trūksta partijoms, kurios buvo kurtos kaip projektai, arba toms, kuriose ypač daug labai patyrusių politikų.

– Ar nemanote, kad savo rinkėjams turėtumėte nuoširdžiai ir atvirai pasakyti, ko galima būtų tikėtis iš jūsų po rinkimų – gelbėjimosi rato dabartinei valdžiai prisijungiant prie jų koalicijos, ar valdančiosios daugumos kartu su liberalais ir konservatoriais? Kurio varianto jūs pats labiau norėtumėte?

– Niekam nieko nežadėsiu. Su bendraminčiais mes sakome, kokios problemos yra ir kaip jas spręsti. O žadėti, kad tikrai padidinsime algas, pakelsime pensijas, nežadėsiu. Tai nėra gelbėtojų šou. Niekas nieko negelbėja, bet mes turime ryžto tą padaryti, ką matome būtina.

Žadėti, kad tikrai padidinsime algas, pakelsime pensijas, nežadėsiu. Tai nėra gelbėtojų šou.

Dabar anksti kalbėti apie koalicijas. Dauguma partijų rengia strateginius tikslus, bet mes jų dar nežinome, todėl sunku pasakyti. Bus galima po kadencijos žiūrėti, kas padaryta. Negaliu pasakyti, kad nieko nepadaryta. Sunku mums būtų dirbti su tomis jėgomis, kurioms korupcija yra teigiamas dalykas, kurie nepotizme nemato nieko bloga.

– Jei rinkimai pasisektų ir jūs taptumėte premjeru, ką iš valstiečių kviestumėte į Vyriausybę? Prašau paminėti konkrečias pavardes.

– Nekalbėkime apie tai. Norime patekti į Seimą ir turėti stiprią frakciją. Likus ne vienam mėnesiui iki rinkimų ketiname skelbti ministrų sąrašą. Mes ketiname orientuotis ne į Seimo narius, o į specialistus, į užsienio lietuvius, kurie nori dirbti Lietuvai. Turi įvykti kartų kaita Vyriausybėje. Programą tvirtina Seimas. Galia yra Seime. Galiausiai ministras neturi galvoti, kaip jam atidirbti partijai.

Dėl pavardžių – viskam savas laikas. Jei viską dabar paskelbčiau, būtume po savaitės nebeįdomūs.

Turėjome modelį, valstybės tarnybą sumažinti 30 proc., tačiau to, deja, nepavyko padaryti.

– Be R.Karbauskio ir jūsų, Valstiečių partija daugiau ryškių veidų lyg ir neturi, kalbama, kad prie komandos gali prisijungti Povilas Urbšys. Gal prieš rinkimus partija ketina prisivilioti daugiau žinomų veidų, galbūt – iš Seimo?

– Ne. Tikrai niekas nenori vilioti. Ypač tų, kurie jau yra Seime. P.Urbšys yra tarp mūsų norimų žmonių. Mes atvėrėme duris dalyvauti rinkimuose su mumis visuomeniniams komitetams.

– Kaip teigia sociologinės apklausos, dabar esate pats populiariausias politikas Lietuvoje. Ar nesvarstote galimybės tapti prezidentu?

– Tikrai nesvarstau. Dabar skaitau daugybę pasvarstymų apie mano ateitį. Aš turiu idealizmo, kol kas noriu baigti darbą ministerijoje, paskui patekti į Seimą. Viskas.

– Ramūnas Karbauskis, su kurio partija eisite į rinkimus, pasisakė prieš skalūnų dujų gavybą, ragino atidėti euro įvedimą ir aktyviai rėmė referendumą dėl žemės nepardavimo užsieniečiams. Ar jūsų solidarizavimasis su valstiečiais-žaliaisiais reiškia, kad palaikote tokią partijos lyderio poziciją?

– Mes kalbame apie praeitį. Aš buvau už euro įvedimą, aš balsavau prieš atominę elektrinę. Dėl skalūnų man reiktų daugiau informacijos. Dėl žemės pardavimo yra kraštutinės pozicijos, o man atrodo, kad saugiklių reikėjo švelnesnių, nes dabar kirtome per mažažemių piliečių interesus. Jei pamatysiu kažkur, kad raudona linija peržengta, pasakysiu.

– Skeptiška pozicija dėl euro bei skalūnų, o ypač – parama žemės referendumui, ne kartą sieta su Rusijos politiniais interesais Lietuvoje. Kaip pats vertinate tokias R.Karbauskio ir valstiečių-žaliųjų nuostatas?

– Tai yra visiška kvailystė.

– Valstiečiai turi gana radikalių pasiūlymų. Ar jūs pritariate visiškam alkoholio uždraudimui, visiškam GMO uždraudimui? Gal pritariate ir tabako uždraudimui?

– Pritariu alkoholio ribojimui, tačiau būkime realistai. Vien uždraudus problema neišsispręs. Manau, kad reikia protingų ribojimų ir per ugdymą siekti, kad nebūtų poreikio. Jei kalbate apie absoliutų draudimą, tai Naisių bendruomenė parodė, jog viešose vietose nevartoti įmanoma. Tai pavyzdys.

– R.Karbauskis yra prisiekęs abstinentas, kovojantis už visišką alkoholio atsisakymą. O kokie jūsų alkoholio vartojimo įpročiai?

– Nesu abstinentas. Galiu gyventi be jo, bet kai noriu galiu išgerti stipresnę taurelę, ar alaus žiūrėdamas krepšinį, o paskui vėl ilgai negerti. Nesu priklausomas. Saiką aš turiu, save kontroliuoju.

Yra dar parako ir pensijoje sėdėti prie upės dar laikas neatėjo.

– Kai ėjote į ministrus tikriausiai negalvojote, kad pasuksite į politiką? Kada buvo tas momentas, kai nusprendėte, kad visgi reikėtų?

– Ministru tapau be galimybės pasitarti. Per pusantrų metų buvo visko. Buvo minčių, kad po šito reikia baigti viską ir atsižadėti. Buvo ir pažadų, kad po ilgos tarnystės valstybėje reiktų jau viską keisti. Bet kas, jei ne aš? Aš turiu savybę, kad man kuo sunkiau – tuo geriau. Esu kovotojas. Yra dar parako ir pensijoje sėdėti prie upės dar laikas neatėjo.


Antradienį S.Skvernelis paskelbė, kad trauksis iš vidaus reikalų ministro posto, kai to paprašys premjeras Algirdas Butkevičius. Tuo metu premjeras po antradienį įvykusio susitikimo su „tvarkiečių“, delegavusių S.Skvernelį į postą, vadovu Rolandu Paksu pakeitė ankstesnę savo nuomonę ir pareiškė, kad S.Skvernelio dienos poste yra suskaičiuotos.

„Tvarkos ir teisingumo“ partijos nepasitenkinimą S.Skvernelis sukėlė nusprendęs į artėjančius Seimo rinkimus vesti Ramūno Karbauskio vadovaujamą Valstiečių ir žaliųjų sąjungą.

S.Skvernelio norėjo visi – jis populiarumu jau kuris laikas lenkia tiek prezidentę Dalią Grybauskaitę, tiek premjerą. Tačiau S.Skvernelis, kalbėjęsis ir su socialdemokratais, ir su liberalais, ir su konservatoriais, pasirinko valstiečius, nes šie esą nereikalavo, kad jis įstotų į partiją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius