-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 09 11

Penktadienį vyks naftos taršos likvidavimo jūroje pratybos

Penktadienį Lietuvos teritorinės jūros vandenyse, prie Būtingės terminalo plūduro vyks planinės bendros Lietuvos Kariuomenės (LK) Karinių jūrų pajėgų (KJP) ir akcinės bendrovės ,,ORLEN Lietuva“ Vamzdynų ir terminalo operacijų padalinio - Būtingės naftos terminalo į jūrą išsiliejusios naftos taršos likvidavimo pratybos.
Naftos taršos likvidavimo pratybos
Naftos taršos likvidavimo pratybos / Karinių jūrų pajėgų nuotr.

Pratybose dalyvaus KJP Jūrų gelbėjimo koordinavimo centras (JGKC), AB „ORLEN Lietuva“ vamzdynų ir terminalų operacijų padalinys, Būtingės naftos apsaugos skyrius, KJP paieškos ir gelbėjimo bei taršos likvidavimo laivas „Šakiai“, vilkikai „Soll Tengiz“, „Tak–5“ su naftos surinkimo priemonėmis, Būtingės naftos terminalo apsaugos kateris.

Šių kasmetinių pratybų tikslas yra patikrinti tarnybų, dalyvaujančių naftos taršos likvidavimo jūroje operacijose techninį apsirūpinimą, ryšius, gebėjimą operatyviai reaguoti į susidariusią situaciją, užkertant kelią tolimesniam naftos teršalų plitimui, jų surinkimui, darbo koordinavimą, sąveikas tarp įstaigų. Pratybų metu numatyta boninių užtvarų ir naftos surinkėjų panaudojimas, laivų manevravimas su boninėmis užtvaromis, laivų tarpusavio bendradarbiavimas, patikrinant radijo ryšio patikimumą tarp laivų ir JGKC.

Pratybos bus vykdomos pagal iš anksto suplanuotą scenarijų, pagal kurį prie Būtingės terminalo, naftos krovimo į tanklaivį metu į jūrą tariamai išsilies 7 tonos žaliavinės naftos. Reaguojant į incidentą JGKC apie įvykį praneš atsakingoms institucijoms, vykdys naftos dėmės dreifo prognozės skaičiavimus, bei koordinuos naftos taršos likvidavimo operacijoje dalyvaujančius laivus.

Esantys įvykio vietoje laivai-vilkikai pradės avarijos likvidavimo operacijas, o prie jų prisijungs KJP paieškos ir gelbėjimo bei taršos likvidavimo laivas „Šakiai“, Būtingės naftos terminalo apsaugos kateris.  Naftos taršos likvidavimo operacijos metu laivai pastatys boninę užtvarą naftos plitimui sustabdyti ir vykdys naftos surinkimo darbus, bei gavus leidimą iš Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento (KRAAD) panaudos dispergentą (naftos neutralizavimui naudojama cheminė priemonė) šiose pratybose imituojantį jūros vandenį.

Tokios bendros LK Karinių jūrų pajėgų ir Būtingės naftos terminalo pratybos organizuojamos kasmet.

Lietuvos kariuomenės Karinės jūrų pajėgos nuo 2009m. sausio 1d. vykdo Valstybės priskirtą taikos meto funkciją – organizuoti, koordinuoti ir vadovauti žmonių paieškos ir gelbėjimo darbams paieškos ir gelbėjimo rajone taip pat organizuoti, koordinuoti ir vadovauti naftos, kenksmingų medžiagų išsiliejimų ir kitų teršimo incidentų likvidavimo darbams jūros rajone. Šiai svarbiai funkcijai vykdyti 2009 m. buvo įsteigtas naujas LK KJP padalinys – Jūrų gelbėjimo koordinavimo centras (JGKC), bei iš Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos LK KJP užduotims vykdyti buvo perimtas paieškos ir gelbėjimo, bei taršos likvidavimo laivas „Šakiai“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius