Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 01 15

Pensijos gyventojų pajamų mokesčiu ir toliau neapmokestinamos

Nuo 2009 m. sausio 1 dienos įsigaliojus Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo pakeitimams, buvo pakeista neapmokestinamojo pajamų dydžio (NPD), kuriuo skaičiuojant pajamų mokestį gali būti sumažintos gyventojo apmokestinamosios pajamos, taikymo tvarka.
Pinigai
Pinigai / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Kaip ir buvo numatyta Krizės įveikimo programoje, kuri yra sudėtinė Vyriausybės programos dalis, buvo atsisakyta visuotinio NPD taikymo - teisė į NPD ir NPD dydis susietas su bendra gyventojo iš įvairių šaltinių gaunamų pajamų suma, kuriai didėjant NPD mažinamas, kol visiškai išnyksta.

Pasikeitus įstatymui pensijos ir toliau priskiriamos neapmokestinamosioms pajamoms, todėl nedirbančių pensininkų padėtis pajamų mokesčio atžvilgiu niekaip nepasikeitė. Tačiau tais atvejais, kai pensininkas dirba, jo gautas darbo užmokestis apmokestinamas pajamų mokesčiu bendra Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo nustatyta tvarka, todėl apskaičiuojant nuo 2009 m. sausio 1 d. gautam darbo užmokesčiui taikytiną NPD bus atsižvelgiama ir į gaunamą pensiją, kaip ir įvairias kitas tokio asmens gaunamas pajamas.

Būtina pastebėti, kad apskaičiuojant taikytiną NPD bus atsižvelgiama į daugumą pajamų, nepriklausomai nuo to, ar jos pačios yra ar nėra apmokestinamos pajamų mokesčiu – antai pajamų mokesčiu neapmokestinama dauguma palūkanų, dalis turto perleidimo ar individualios veiklos pajamų, loterijų laimėjimai, tačiau visos šios pajamos didina gyventojo disponuojamų pajamų sumą ir bus įvertinamos perskaičiuojant NPD, praneša Finansų ministerija.

NPD taikymo tikslas – sumažinti pajamų mokesčio naštą žmonėms, kurių pajamos (o ne atlyginimas) yra mažos. Gyventojai, gaunantys mažą atlyginimą, tačiau kartu gaunantys ir kitų pajamų, nėra palyginamose sąlygose su darbuotoju, gaunančiu vien minimalią algą. Pakeista tvarka leis užtikrinti, kad tą pačią sumą (nors skirtingų rūšių) per metus pajamų gaunantys gyventojai turės teisę į tą patį metinį NPD.

Teikiant įvairią valstybės paramą gyventojams (kompensacijos būsto išlaikymui ir t.t.) ir vertinant gyventojo pajamų lygį taipogi atsižvelgiama ne vien į gyventojo gaunamą darbo užmokestį ar kitas apmokestinamąsias pajamas, bet įvairius pajamų šaltinius, įskaitant ir pensijas.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius