Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 10 07

Pensininkai ir motinos premjerui atsuka nugarą

Premjeras Andrius Kubilius tikina, kad Nacionalinį susitarimą su socialiniais partneriais Vyriausybė pasirašys kitos savaitės pabaigoje. Tačiau jo projektui nepritaria nei pensininkai, nei motinos, vakar nusprendusios laikinai nutraukti derybas.
Andrius Kubilius
Andrius Kubilius / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Nacionalinio susitarimo projekte numatyta mažinti visas socialines išmokas nuo 5 iki 20 proc., neliesti tik mažesnių nei 650 litų pensijų ir 670 litų neviršijančių motinystės pašalpų. Vakar projektą su pensininkų ir motinų organizacijų atstovais aptarinėjęs premjeras A.Kubilius aiškino, kad derybos juda į priekį. „Seimui 2010 metų biudžeto projektą pateiksime kitos savaitės pabaigoje, tad laiko dar yra. Gerai, kad po ankstesnių audringų kalbų pereiname prie racionalaus svarstymo“, – sakė jis.

Pasiūlymus svarstys

Lietuvos pensininkų sąjunga „Bočiai“ per vakarykštį susitikimą paprašė premjero neliesti mažesnių nei 830 litų pensijų. „Sutinkame, kad dabartinė padėtis verčia ir pensininkams suveržti diržus, tačiau reikia apsispręsti, kur yra skurdo riba. Mažiau nei 830 litų gaunantis žmogus bus pasmerktas skursti. Nepamirškime, kad žiema bus sunki“, – sakė „Bočių“ tarybos narys Jonas Treinys. Jis atkreipė dėmesį, jog nemažai pensininkų gauna ne tik senatvės pensijas, bet ir kitas išmokas. J.Treinio teigimu, tokiems asmenims būtų galima nustatyti visų išmokų sumos lubas – 2730 litų.

Premjero A.Kubiliaus teigimu, „Bočių“ siūlymai bus apsvarstyti. Priminsime, kad ši pensininkus vienijanti organizacija neprisidėjo prie senolių protesto akcijos, surengtos praėjusią savaitę prie Seimo.

Priešinasi mažinimui

Lietuvos pagyvenusių žmonių asociacijos prezidentė Grasilda Makarevičienė kolegos J.Treinio klausėsi neslėpdama pašaipos. „Ką tu kalbi, Jonai?“ – nepasitenkinimą „Bočių“ siūlymais reiškė ji. Vėliau G.Makarevičienė paaiškino, kad pensininkas negali išgyventi nei iš 650 litų, nei iš 830 litų pensijos. Pasak jos, asociacija, vienijanti per 34 tūkst. narių, kategoriškai priešinasi senatvės pensijų mažinimui. „Daugiau kaip pusė mūsų narių gyvena žemiau skurdo ribos. Neturi būti mažinamos socialinio draudimo, našlių ir dirbančių pensininkų pensijos“, – pabrėžė G.Makarevičienė.

Jaučia spaudimą

Aktyvių mamų sambūrio atstovė Rasa Paulavičienė vakar pareiškė, kad motinos „kol kas sustabdo dalyvavimą Nacionaliniame susitarime“. „Nesutinkame su siūlomais variantais, nes pažeidžiamas proporcingumo reikalavimas. Nepasiūlyta jokių alternatyvių galimybių – derasi dėl to paties varianto tol, kol nepramuš skylės sienoje“, – kalbėjo už motinų teises kovojanti moteris. R.Paulavičienė pripažino, kad jaučiamas stiprus spaudimas iš Vyriausybės. „Yra sakoma, jog socialiniams partneriams atstovaujantys žmonės turi prisiimti atsakomybę už dabartinius Vyriausybės sprendimus. Nei pensininkai, nei profsąjungos negali atstovauti visai Lietuvai, todėl susitarimas neturi būti vadinamas nacionaliniu. Spaudimas stiprus, nes nepateikiama alternatyvų“, – tvirtino moteris.

R.Paulavičienė piktinosi, kad į mamų siūlymus premjeras ir jo komanda numoja ranka. Pavyzdžiui, pasiūlius sumažinti „Sodros“ administravimo išlaidas, motinoms pasakyta, esą šios išlaidos ir taip apkarpytos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius