-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 05 16

Per 2022 metų I ketvirtį RRT gavo 330 pranešimų apie neteisėtą ar žalingą turinį internete

Per 2022 m. I ketvirtį Lietuvos Respublikos ryšių reguliavimo tarnyba (RRT) interneto karštąja linija „Švarus internetas“ gavo 330 pranešimų apie draudžiamą skleisti ir neigiamą poveikį nepilnamečiams darantį turinį internete, rašoma pranešime spaudai.
Kibernetinis saugumas
Kibernetinis saugumas / 123RF.com nuotr.

Palyginti su 2021 m. IV ketv. (gauti 323 pranešimai), pranešimų skaičius padidėjo 2 proc. RRT specialistams ištyrus kiekvieną gautą pranešimą, pasitvirtino kas trečias pranešimas (105 pranešimai) ir buvo imtasi šių veiksmų:

• 21 pranešimas apie vaikų seksualinio išnaudojimo vaizdus persiųstas kitų šalių interneto karštosioms linijoms, tarptautinės interneto karštųjų linijų asociacijos INHOPE narėms.

• 30 pranešimų persiųsta įvairių šalių interneto paslaugų teikėjams, svetainių savininkams, socialinių tinklų valdytojams su NTD (angl. Notice and Take Down) žyma apie jų svetainėse ar tinkluose esantį draudžiamą skleisti interneto turinį, nurodant, kad jis būtų kuo skubiau pašalintas.

• 11 pranešimų persiųsta tolesniam tyrimui Policijos departamentui, įtarus draudžiamą skleisti turinį Lietuvos tarnybinėse stotyse.

• 43 pranešimai, įtarus neigiamą poveikį nepilnamečiams darančią informaciją, persiųsti tolesniam tyrimui Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybai.

Prasidėjus Rusijos karinei invazijai į Ukrainą, matomas pakitęs pranešimų pobūdis. Jei anksčiau didžioji dalis pranešimų buvo apie vaikų seksualinio išnaudojimo medžiagos platinimą, tai dabar nemažą dalį sudaro pranešimai, susiję su dezinformacija, karo propaganda, nesantaikos kurstymu ar melagingos informacijos viešinimu. I ketvirtį interneto karštoji linija gavo 127 tokius pranešimus.

Patyčios kibernetinėje erdvėje – kita jautri ir aktuali skaitmeninės aplinkos problema. Per I ketvirtį RRT gavo 4 su patyčiomis susijusius pranešimus. Nė vienu atveju informacija nepasitvirtino. RRT primena, kad vadovaujantis Lietuvos Respublikos švietimo įstatymu, sužinoję

apie viešų patyčių kibernetinėje erdvėje atvejį, smurtaujančio bei smurtą patiriančio nepilnamečio mokinio tėvai (globėjai, rūpintojai) privalo, o kiti asmenys turi teisę apie tai pranešti RRT.

Taip pat RRT specialistai suteikė 63 konsultacijas socialinių tinklų naudotojams dėl neteisėtai paskelbtos asmeninės ar žalingos informacijos pašalinimo, užgrobtų paskyrų susigrąžinimo, tinkamų saugumo ir privatumo parinkčių nustatymo socialiniuose tinkluose. Palyginti su 2021 m. IV ketv. (suteiktos 62 konsultacijos), konsultacijų skaičius išliko beveik toks pat. Kaip užtikrinti saugumą socialiniuose tinkluose, tinkamai pasirinkti antivirusines programas, saugiai naudotis viešuoju belaidžiu internetu ar apsaugoti savo privatumą internete interneto vartotojai gali rasti atnaujintoje svetainėje www.esaugumas.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius