Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 07 04

Per 24 valandas Lietuva garsiai nuskambės bent 42 užsienio vietovėse visame pasaulyje

Ar kada girdėjote apie nykštukinę Majoto salą Indijos vandenyne? O jos gyventojai apie Lietuvą išgirs jau šio sekmadienio vakarą. Ne tik apie Lietuvą, bet ir apie mūsų tautos unikalią tradiciją vienu metu visame pasaulyje savo šalies garbei giedoti himną.
Lietuviai Škotijoje
Lietuviai Škotijoje

Sekmadienį lietuviai visame pasaulyje buriasi vieninteliam ryškiam mūsų tautos ritualui švęsti valstybines šventes – visiems kartu vienu metu giedoti „Tautišką giesmę“. „Tautiškos giesmės aplink pasaulį“ iniciatyvos organizatoriai fiksuoja bent 450 taškų Lietuvoje ir dar 42 vietoves pasaulyje, kuriuose šiemet lygiai 21 val. garsiai skambės Lietuvos himnas.

Žmonės patys kuria tai, ko ilgus metus nepavyksta valstybei – kažką visiškai savito ir išskirtinio pasauliniame kontekste, - sakė R.Daubaras.

„Kur bebūtum“ žodžiai rodos įgauna tikrą prasmę. Žmonės praneša himną giedosiantys ne tik tradicinėse vietose – ambasadose, mietų aikštėse, kavinėse, bažnyčiose – bet ir parduotuvėse, oro uostuose, traukiniuose.  

„Žmonės patys kuria tai, ko ilgus metus nepavyksta valstybei – kažką visiškai savito ir išskirtinio pasauliniame kontekste. Mūsų tautos unikalus gebėjimas taip susivienyti užsieniečiams daro didelį įspūdį. Todėl mūsų, kaip organizatorių, tikslas – visas šias iniciatyvas užfiksuoti, įamžinti, padėti jas paskleisti, padrąsinti, įtraukti vis daugiau žmonių. Galbūt dar po kelių metų, kai švęsime Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmetį, aiškiai pajusime, kad iš tiesų lietuvių pasaulyje yra kur kas daugiau nei 3 milijonai,“ – sakė „Tautiškos giesmės aplink pasaulį“ iniciatyvos vadovas Raimundas Daubaras.

Organizatoriai ragina žmones užfiksuoti šias vienybės akimirkas ir pasidalinti interneto svetainėje www.tautiskagiesme.lt, nes tik taip galėsime patys įsitikinti, kokį neįtikėtiną dalyką patys sukūrėme. Iš visų žmonių nufilmuotų kadrų bus kuriamas bendras „Tautiškos giesmės aplink pasaulį“ 2014 metų filmas. 

Sekmadienį 21 val. himną giedosiantys praneša lietuviai Argentinoje, Armėnijoje, Airijoje, Belgijoje, Danijoje, Didžiojoje Britanijoje, Graikijoje, Gruzijoje, Japonijoje, Jungtinėse Amerikos Valstijose, Kinijoje, Lenkijoje, Liuksemburge, Mongolijoje, Norvegijoje, Olandijoje, Prancūzijoje, Škotijoje, Švedijoje, Vokietijoje.

Sekmadienį 21 val. himną giedosiantys praneša lietuviai Argentinoje, Armėnijoje, Airijoje, Belgijoje, Danijoje, Didžiojoje Britanijoje, Graikijoje, Gruzijoje, Japonijoje, Jungtinėse Amerikos Valstijose, Kinijoje, Lenkijoje, Liuksemburge, Mongolijoje, Norvegijoje, Olandijoje, Prancūzijoje, Škotijoje, Švedijoje, Vokietijoje. Pirmieji „Tautiškos giesmės“ kelionę aplink pasaulį pradės Naujosios Zelandijos lietuviai. Giedama 21 val. vietos laiku ji aplink pasaulį keliaus iš viso 24 valandas.   

„Tik nuoširdžios idėjos, tokios kaip ši, gali tapti ir tapo tradicija – vienijančia, džiuginančia ir jaudinančia. Tie, kas sugalvojo himnu sujungti lietuvius pasaulyje ir būtent taip įprasminti Valstybės dieną, sukūrė mums šventę,“ – sakė užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

Neabejotinai gausiausiai šiemet himnas bus giedamas Vilniaus Vingio parke vykstančioje Dainų šventėje, kurioje sekmadienį bus 12 tūkstančių dalyvių ir dar kelis kartu tiek žiūrovų. Tiesioginiu šventės vaizdo signalu Lietuvos radijas ir televizija atvirai dalijasi su visais žiniasklaidos kanalais, todėl virtualiai prie daugiatūkstantinės minios bus galima prisijungti ir internetu – himną transliuos portalai Delfi.lt, 15min.lt, lrytas.lt, Alfa.lt.

Igno Krupavičiaus nuotr./Edita Mildažytė
Igno Krupavičiaus nuotr./Edita Mildažytė

„Didžiausias iššūkis bus suvaldyti laiką, nes himną turime giedoti lygiai devintą vakare – juk negalėsime sustoti vidury dainos. Per naujuosius metus nutaikyti lygiai dvyliktą paprasta, nes laidos būna sumontuotos iš anksto. Čia bus ne tik gyvas eteris, bet ir keliasdešimt tūkstančių žmonių,“ – sakė Dainų dienos režisierė Edita Mildažytė.

Pasak režisierės, kartu giedoti „Tautišką giesmę“ bus rengiamasi jau likus dešimt minučių iki devintos.

Kadangi šiemet minime ketvirtį amžiaus nuo Baltijos kelio, pakviesime visus šventės dalyvius ir žiūrovus atsistoti ir kaip anuomet susikibti rankomis, tada skaičiuoti likusias sekundes, - pasakojo E.Mildažytė.

„Kadangi šiemet minime ketvirtį amžiaus nuo Baltijos kelio, pakviesime visus šventės dalyvius ir žiūrovus atsistoti ir kaip anuomet susikibti rankomis, tada skaičiuoti likusias sekundes,“ – režisūrinius sprendimus pasakojo E.Mildažytė.  

Kelioms minutėms pop muziką žodžiais „Lietuva, tėvyne mūsų“ sako pakeisiantys ir Lietuvos barai bei kavinės. Himnas skambės restoranuose „Čili pica“, „Katpėdėlė“, Can can pizza“, kavinėse „Vero Cafe“,  „Caif cafe“. „Tautišką giesmę“ giedosiantys pranešė ir madingi jaunimo barai Vilniaus senamiestyje „Piano Man“, „InVino“, „Gringo“.   

„Tai pareiga ir malonumas. Tos kelios minutės vienybės baruose sukuria neapsakomai gerą aurą, kai žmonės patys atsistoja nuo stalų ir pradeda giedoti. Tai gražiausia iš man žinomų tradicijų, kurią mes susikūrėme per mūsų laisvės dvidešimtmetį,“ – sakė Vilniaus senamiestyje įsikūrusio baro „Sarkozy“ savininkas Mantas Titas Urbonas. 

Pirmą kartą Lietuvos himnas visame pasaulyje vienu metu nuskambėjo prieš penkerius metus, švenčiant Lietuvos tūkstantmetį. Devynis mėnesius plaukę aplink pasaulį, legendinės “Tūkstantmečio odisėjos” dalyviai pakvietė lietuvių bendruomenes visoje planetoje susijungti į gyvą balsų grandinę ir kartu giedoti “Tautišką giesmę”.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius